SOLARIS: Urbino 18 Hydrogen, „Autobuzul Anului 2025”

Juriul internațional a acordat titlul de „Autobuzul Anului 2025” modelului Solaris Urbino 18 Hydrogen. Acesta marchează al doilea titlu pentru un vehicul Solaris și prima dată în istoria competiției, care se desfășoară din 1989, când câștigă un vehicul alimentat cu hidrogen, cu zero emisii.

Este a doua oară când un vehicul Solaris câștigă titlul „Autobuzului Anului”. În 2017, prestigioasa onoare a revenit lui Solaris Urbino 12 electric – un autobuz alimentat cu baterii. De această dată, experții din industrie au apreciat avantajele tehnologiei cu hidrogen și au premiat versiunea articulată a Solaris Urbino 18 Hydrogen, care este alimentat de electricitatea generată într-o pilă de combustibil cu hidrogen. Solaris este, prin urmare, prima companie din istoria competiției care a câștigat titlul atât pentru autobuzul alimentat cu baterii, cât și, acum, pentru un autobuz alimentat cu hidrogen.

Solaris Urbino 18 Hydrogen este echipat cu un sistem de propulsie modular, cu componente situate pe acoperiș și în spatele vehiculului. Această soluție mărește capacitatea de pasageri (până la 140 de persoane), facilitează întreținerea vehiculului și optimizează parametrii de conducere ai autobuzului.

Tom Terjesen, președintele juriului Autobuzului Anului: „Hidrogenul este, probabil, unul dintre cei mai durabili combustibili, iar utilizarea și cota sa în mixul energetic va crește cel mai rapid în transportul public, în următorii ani. Faptul că Solaris a ales să investească atât de mult în această tehnologie merită un mare respect. Solaris, de asemenea, a reușit să construiască un autobuz care să îndeplinească cerințele viitoare în ceea ce privește confortul și capacitatea pasagerilor, siguranța șoferului și un spațiu de lucru bun, precum și un grup motopropulsor sustenabil și ecologic. Când Solaris a prezentat autobuzul articulat de 18 metri, cu hidrogen, la Bus Euro Test din acest an, a provocat o mare emoție!”

Fișă tehnică

Dimensiuni L/l/h: 18.000/2.550/3.300 mm
Consolă față: 2.700 mm
Consolă spate: 3.400 mm
Ampatament: 6.000 mm
GVW: 29.000 kg
Uși: 2-2-2-2
Motor electric: central, 240 kW
Celulă de combustie: 100 kW
Rezervoare de hidrogen: 2.142 l (5×312 l, 3×194 l), tip IV
Baterii: Solaris High Energy, 60 kWh
Capacitate pasageri: până la 140
Număr de locuri: până la 52
Aer condiționat: CO2 AC, cu funcție de încălzire (cabină șofer + compartiment pasageri)

Metodologia competiției

Solaris Urbino 18 Hydrogen a concurat pentru titlul de cel mai bun autobuz al anului, în luna mai a acestui an, ca parte a Bus Euro Test. Ediția din acest an a avut loc în Republica Cehă, la Kladno, unde cinci vehicule au fost supuse mai multor zile de teste comparative.

Bus Euro Test, care precedă premiul Autobuzul Anului, este o competiție prestigioasă din industrie, organizată, din 1989, de Asociația Editorilor de Vehicule Comerciale (ACE). Competiția se desfășoară la fiecare doi ani și, de fiecare dată, gazda evenimentului este un membru al juriului dintr-o altă țară europeană. Vehiculul câștigător primește titlul de cel mai bun autobuz pentru anul viitor, așa că la ediția din acest an titlul este „Autobuzul Anului 2025”. Juriul evaluează factori precum accelerația, distanța de frânare, vibrațiile și nivelurile de zgomot, precum și sentimentele subiective ale juriului, care testează autobuzul atât ca șoferi, cât și ca pasageri.

Alexandru STOIAN

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.