China este departe, la invenții

O analiză a cererilor de brevet pentru tehnologia de încărcare pentru mobilitatea electrică a relevat faptul că cercetarea din China domină în acest domeniu la nivel internațional.Cererile de brevet au fost analizate de firma germană de avocatură Grünecker. Firma respecivă a analizat cererile anuale de brevete referitoare la mobilitatea electrică.

Raportul Grünecker arată că fiecare a doua cerere de brevet se referă acum la baterii și stații de încărcare.

Tehnologia de încărcare, în special, a cunoscut o creștere puternică în ultimii ani. În 2014, doar 10 % din toate cererile de brevet de mobilitate electronică au fost în acest domeniu, iar în 2022, această cifră a crescut la 39 %.

Creșterea enormă se datorează în primul rând evoluțiilor din China, care a preluat conducerea în tehnologia de încărcare, susținută de un început timpuriu al renunțării la dependența de petrol pentru transport, din cauza nivelurilor ridicate de poluare și datorită dezvoltării producătorilor, furnizorilor, universităților și startup-urilor.

Conform analizei, în China au fost înregistrate 62.655 de brevete de tehnologie de încărcare. Următoarele 4 țări din fruntea listei sunt toate la o distanță considerabilă. Japonia se află pe locul doi, cu 5.568 de cereri, urmată de SUA (4.306), Germania (3.973) și Coreea de Sud (3.942).

Rapoartele despre noile evoluții de încărcare au dezvăluit, de asemenea, stații de încărcare puternice de la producători chinezi, precum GAC Aion, Xpeng și filiala Geely Lotus. Acest lucru este, de asemenea, însoțit de bateriile din ce în ce mai eficiente de la CATL și liderul pe chimia celulelor LFP de la BYD, printre altele.

De exemplu, CATL plănuiește să lanseze o nouă generație a bateriei sale Qilin, cu o rată de încărcare de 6C, chiar în acest an. De asemenea, se zvonește că și BYD lucrează la o baterie 6C.

Conform analizei lui Grünecker, brevetele chineze nu se concentrează doar pe tehnologia de încărcare în sine, ci și pe conexiunea de date cu mașina. Scopul lor este stația de încărcare inteligentă, comunicativă, de înaltă performanță.

China a sprijinit dezvoltarea vehiculelor electrice inclusiv cu rețeaua de încărcare electrică, cu finanțare publică masivă și subvenții. Deși brevetele înregistrate nu reprezintă o garanție a unui produs superior și de succes, numărul mare de cereri indică gradul de efort depus în acest domeniu – crescând probabilitatea ca evoluții decisive să urmeze în sens comercial.

Companiile chineze au reușit, de asemenea, să preia conducerea în ceea ce privește încărcarea vehiculelor electrice datorită politicii duble a Chinei pe încărcare și schimbarea bateriilor – tehnologii care nu se exclud în niciun caz și adesea fiind complementare.

Operatorul chinez de stații de încărcare Aulton se află pe locul al doilea în clasamentul brevetelor. În ceea ce privește companiile individuale și tehnologia de încărcare a mașinilor electrice, Toyota este înaintea Aulton.

Producătorul auto japonez a fost până acum mai cunoscut pentru strategia sa cu mașini hibride și cu celule de combustibil; mașinile electrice cu baterie și tehnologia de încărcare joacă doar un rol minor în portofoliul actual de produse Toyota.

Nu este surprinzător că și companiile germane se află, de asemenea, în top zece, cu Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz. Aulton, BYD și Beijing Electric Vehicle, trei companii chineze sunt, de asemenea, printre cei mai dornici zece solicitanți de brevete.

Dan ATHANASIU
dan.athanasiu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.