Promovarea inovării trebuie să fie una din prioritățile noului program guvernamental, au arătat reprezentanții AHK România, la forumul „Business-ul întâlnește inovația”.
AHK România a inițiat un dialog între mediul de afaceri și cel academic pentru a extinde parteneriatul dintre companiile germane și universitățile românești în domeniul cercetării, inovării și al formării continue. „Reuniunea s-a axat pe consolidarea colaborării dintre întreprinderile private și mediul academic în domeniul cercetării – dezvoltării (C-D), pentru a beneficia cât mai mult de oportunitățile de finanțare ale Uniunii Europene”, potrivit comunicatului transmis redacției. Principalele provocări discutate au fost dificultățile de accesare a acestor fonduri, nevoia unei finanțări publice, private sau europene susținute a cercetării și importanța alinierii temelor de cercetare la nevoile pieței. Participanții au subliniat necesitatea îmbunătățirii cooperării între diferitele părți interesate, inclusiv cu administrația publică, și au evidențiat importanța promovării inițiativelor de C-D pentru a încuraja o participare mai largă din partea tuturor părților implicate. Alături de cadre didactice universitare, la eveniment au participat reprezentanți ai companiilor din domenii diverse, precum energie & gaze, IT & digitalizare, auto, retail, industria chimică, managementul deșeurilor.
„Dorim să facem schimb de idei și de perspective, pentru a vedea cum abordăm mai departe această temă, ce trebuie făcut pentru a dezvolta colaborarea dintre universități, institute de cercetare și alte entități publice pe de o parte și IMM-uri, start-up-uri și companii pe de altă parte, pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri în activitățile de cercetare-dezvoltare”, a spus Sebastian Metz, director general al AHK România, în deschiderea forumului pentru dialog „Business-ul întâlnește inovația”.
El a adăugat că această colaborare este cu atât mai necesară, cu cât la nivel european cercetarea-dezvoltarea (C-D) și inovarea devin tot mai importante și prin urmare vor primi bugete mai mari. „E nevoie să creăm un cadru adecvat pentru ca acești bani să fie absorbiți într-un mod productiv”, a precizat el, menționând că în România comunitatea de afaceri a reușit să obțină facilități fiscale pentru activitățile de C-D în decursul acestui an.
Pentru a extinde parteneriatele internaționale, dar și pentru a intensifica schimbul de bune practici, evenimentul a avut ca invitat un expert din Germania dr. Ulla Übler, Director pentru Relații Internaționale al Bayern Innovativ GmbH. Aceasta a oferit o prezentare generală a peisajului de inovare din Bavaria, detaliind rețeaua de colaborare a instituțiilor care sprijină cercetarea și dezvoltarea economică. Ea a explicat misiunea Bayern Innovativ de a conecta universitățile, corporațiile și startup-urile pentru a promova inovarea și transferul de tehnologie în sectoare precum mobilitatea, energia și digitalizarea. Dr. Übler a menționat, de asemenea, studiile în curs și proiectele viitoare care vizează consolidarea cooperării internaționale, în special cu România, și a subliniat importanța comunicării deschise și a colaborării între părțile interesate pentru a promova inovarea.
În cadrul întâlnirii de la sediul AHK România, firmele participante au subliniat că nivelul colaborării cu universitățile variază în funcție de domeniul lor de activitate. Ele și-au exprimat deschiderea de a se implica în parteneriate cu mediul academic pentru a îmbunătăți competențele, a promova o mentalitate antreprenorială și a asigura investiții în cercetare-dezvoltare (C-D). Reprezentanții companiilor au sugerat universităților să fie mai receptive la piață în ceea ce privește sursele de finanțare și să dezvolte un model de business. La rândul lor, reprezentanții universităților au subliniat necesitatea de a se concentra mai mult pe interdisciplinaritate pentru a găsi mecanisme de cooperare cu companiile și chiar de a modifica curricula școlară pentru a introduce discipline care să ajute studenții să dobândească competențele cerute de piața muncii.
Întru-un sondaj realizat de AHK România în rândul mediul de afaceri și academic, cei mai mulți repondenții au indicat că beneficiile inovării țin de adoptarea tehnologiilor emergente, de o mai mare eficiență operațională, de colaborarea cu start-up-urile și de extinderea pe noi piețe, în timp ce provocările sunt legate de finanțarea proiectelor inovative, atragerea și menținerea talentelor, incertitudinile legate de piață, birocrația. Respondenții consideră că ecosistemul de inovare din România este mai degrabă slab, iar nevoile companiilor în ceea ce privește inovarea sunt legate în primul rând de finanțare, urmată de colaborare, mentorat și expertiză, precum și de conformarea cu reglementările.
Pornind de la aceste premise, atât companiile, cât și mediul universitar au fost de acord să continue dialogul pentru o mai bună și mai extinsă colaborare.