Incompatibilitatea lui Mircea Diaconu, inca o saptamana sub semnul intrebarii

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a amanat marti, pentru 19 iunie, pronuntarea in cazul recursului formulat de Mircea Diaconu, ministrul Culturii in Cabinetul Ponta, privind decizia de incompatibilitate in care s-a aflat timp de 3 ani, cat a fost si senator, si manager de teatru. Amintim ca, anul trecut, Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia formulata de el impotriva raportului de evaluare emis de Agentia Nationala de Integritate, prin care s-a stabilit ca parlamentarul s-a aflat in stare de incompatibilitate. Primul termen al recursului a fost in data de 8 mai a.c., iar de atunci Diaconu cere amanari.

In ianuarie 2011, ANI a constatat ca Mircea Diaconu a incalcat legislatia privind regimul juridic al incompatibilitatilor, deoarece, incepand cu data de 19 decembrie 2008, a exercitat simultan functia de senator si pe cea de director-manager al Teatrului “C. I. Nottara” (functie de conducere specifica unei institutii publice locale).

ANI a sustinut ca l-a instiintat pe Mircea Diaconu pe 7 decembrie 2010, prin intermediul unei scrisori recomandate, despre declansarea activitatii de evaluare, precum si cu privire la drepturile sale de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, insa mandatul postal a revenit la data de 27 decembrie 2010 la Agentie, cu mentiunea “destinatar lipsa domiciliu”.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

In caz ca sentinta finala ii va fi defavorabila, Mircea Diaconu va pierde si functia de ministru al Culturii, si pe cea de senator, el nemaiavand dreptul de a detine o functie publica timp de 3 ani, potrivit legii. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.