Camera Deputatilor a decis, marti, suspendarea pana la 15 mai 2013 a emiterii titlurilor de despagubire si titlurilor de plata catre fostilor proprietari deposedati abuziv de regimul comunist. Seful Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii (ANRP), George Baesu, motiveaza ca suspendarea este pusa in corelare cu data de aprilie 2013, pana la care CEDO a amanat termenul limita acordat statului roman pentru a modifica legile retrocedarilor. Baesu mai spune ca nu exista resurse la buget pentru a permite o abordare “suficient de serioasa” a problemei, in timp ce reprezentantii fostilor proprietari sustin ca actuala putere doreste “sa desavarseasca un abuz” si sa continue politica fostei guvernari.
Decizia Camerei Deputatilor a fost luata aproape in unanimitate, primind 238 de voturi “pentru”, niciun vot “impotriva” si 8 “abtineri”. Actul normativ modifica OUG nr. 4/2012 (in sensul prelungirii de la 6 luni pana la 15 mai 2013 a suspendarii emiterii despagubirilor) si OUG nr. 62/2010 (articolul referitor la suspendarea eliberarii titlurilor de plata la nivelul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP)). Amendamentele au fost decise la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, dupa ce proiectul legislativ trecuse de Senat fara modificari.
OUG 4/2012 a fost emisa de Guvernul Ungureanu in luna martie si prevedea suspendarea pe o perioada de 6 luni aemiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate si conversia in numerar a despagubirilor, precum si evaluarea imobilelor pentru care trebuie acordate despagubiri.
Motivele suspendarii au fost argumentate atunci prin hotararea CEDO din octombrie 2010, care a acordat statului roman 18 luni pentru rezolvarea problemei restituirii si faptul ca la Fondul Proprietatea statul mai detine 0,34%. In iunie, CEDO, la cererea statului Roman, a acceptat prelungirea termenului limita pentru modificarea legii in materie de retrocedari cu inca 9 luni.
Nu sunt bani
Noul sef al ANRP spune ca nu exista resurse la buget pentru a permite o abordare “suficient de serioasa” a problemei, tinand cont si de faptul ca statul nu mai are foarte multe actiuni la “Fondul Proprietatea”.
George Baesu considera ca ca suspendarea procedurilor pana in primavara lui 2013 este cea mai buna varianta, care va permite si, in acelasi timp, va obliga autoritatile sa identifice solutia administrativa la nivelul ANRP prin care sa poata fi parcurse cele 30.000 de dosare.
ANRP va relua, selectiv, pentru a vedea daca au fost respectate toate procedurile, cele 2.924 de dosare, care asteptau sa fie verificate de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, care nu s-a mai intalnit din mai 2011.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PALSU
Referitor la fondul asta asa zis proprietatea consider ca este o hotie pe fata care prosteste lunea banii care eu trebuie sai iau inca din anii 2001 si pe care eii ii foloseste in interesele lor cine imi va plati dobinda la ei ca eu ma voi judeca cu ei pina in pinzele albe ca intrun stat de drept legia sa fie respectata si de eii astept raspuns la comentariul meu….!!!!!!
Bunica mea are de luat doar 50 de milioane vechi amarati si nici pe astia nu-i vede. Am mers 300 de km cu ea pana la Bucuresti sa semneze actele. Au trecut 4, 5 ani de cand se chinuieste cu dosarul de despagubire. Pe an trebuie sa puna cate un milion in cont dintr-o amarata de pensie pentru ca acesta sa fie activ cand or sa depuna banii in el….pai si acum sa facem socoteala… 2 mil pe drum+ 4 mil depusi pana acum in cont = 6 mil cheltuite aiurea si cine stie cati bani se vor mai cheltui pana sa primeasca ea vreun ban, asta in caz ca o sa ajunga sa-i primeasca la cat e de batrana!!! Concluzie:bani si timp pierdut, e bataie de joc si nimanui nu-i pasa!