Basescu: PSD si PNL doresc subordonarea tuturor institutiilor statului si indeosebi a Justitiei

Presedintele Traian Basescu a denuntat joi, de la tribuna Parlamentului, ca Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul National Liberal (PNL) vor sa subordoneze toate institutiile statului si in mod deosebit a Justitiei, dupa cum “unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu”, chiar a afirmat: “Trebuie sa controlam Justitia”. Seful statului a aratat ca “multi dintre dumneavoastra credeti ca institutiile statului mai sunt ca in anul 2004”, dar “va inselati amarnic” . “Sunt 8 ani de cand, cu migala, cu perseverenta, s-a construit independenta Justitiei fata de politic. (…) Nu puteti sa intoarceti realitatile institutiilor precum Parchet General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie la modul de supunere din anii 2000-2004, iar tentativa dumneavoastra de a acapara toate functiile de decizie in nominalizarea inaltilor demnitari ai sistemului de justitie, va asigur, este una gresita si poate sa esueze la referendum”, i-a atentionat Basescu.

Seful statului si-a inceput discursul prin a spune ca nu contesta dreptul Parlamentului de a initia si de a finaliza procedura de suspendare a presedintelui, considerandu-l “un drept constitutional, care il trimite pe presedinte in fata poporului” si apreciind ca el chiar crede “in acest mod de a-l valida sau invalida pe presedintele Romanei, intr-un moment in care Parlamentul sau majoritatea parlamentara considera ca trebuie sa o faca”.

“Ceea ce nu cred, insa, nu cred ca procedura prin care acest drept constitutional este exercitata de Parlament poate avea fisuri sau abuzuri. Mergand mai departe, as vrea sa va spun urmatorul lucru: multi dintre dumneavoastra credeti ca institutiile statului mai sunt ca in anul 2004. Doamnelor si domnilor senatori si deputati, va inselati amarnic! Sunt opt ani de cand, cu migala, cu perseverenta, s-a construit independenta justitiei fata de politic. Stiu ca aveti probleme de neinteles legate de acest lucru. Am vazut si afirmatiile facute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu: “Trebuie sa controlam Justitia”. Dragii mei concetateni, aceasta vreme a trecut. Nu puteti sa intoarceti realitatile institutiilor precum Parchet General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie la modul de supunere din anii 2000-2004, iar tentativa dumneavoastra de a acapara toate functiile de decizie in nominalizarea inaltilor demnitari ai sistemului de justitie, va asigur, este una gresita si poate sa esueze la referendum”, a spus Traian Basescu.

“Imi reprosati angajarea publica si declaratiile pe care le-am facut. N-am vazut fapte incriminate”

“Imi reprosati angajarea publica si declaratiile pe care le-am facut. N-am vazut fapte incriminante, am vazut declaratii. Vreau sa stiti ca si eu sunt la fel de liber ca orice parlamentar sa fac declaratii. Vreau sa stiti ca, de cele mai multe ori, declaratiile mele au fost expresia parteneriatului pe care l-am avut cu coalitia de guvernare, cu Guvernul, cu Banca Nationala, in momente extreme de criza. Am vrut ca si majoritatea parlamentara, si institutiile sa inteleaga ca sunt partenerul lor, ca nu ma ascund la Cotroceni sa spun “Ce rau ati facut”, cand stiam foarte bine ca nu aveam alte solutii pentru a preveni intrarea tarii intr-o situatie foarte dificila. Si tin si acum sa le multumesc romanilor ca si-au salvat de la o puternica criza economica tara prin propriile sacrificii”, a continuat Basescu.

“Aud ca am taiat eu pensiile. As dori sa fiu votat la referendum de cei care aveau 18 sau 7 lei si acum au 350 lei”

“Astazi, aud ca am taiat eu pensiile pensionarilor. Stiu ca, prin dese declaratii, s-a reusit propagarea acestei convingeri si catre pensionari. La referendumul de suspendare, mi-as dori mult sa fiu votat de pensionarii care nu au pierdut nimic la pensie sau de pensionarii carora le-a crescut pensia in timpul mandatelor mele si, mai ales, de aceia care aveau pensii de 18 lei, de 7 lei si pe urma au dobandit 350 de lei, pensia sociala. Mi-as dori sa fiu votat de aceia carora nu le-au scazut pensiile”, a mai spus presedintele.

“S-ar putea ca referendumul sa confirme ca am avut dreptate sa fiu cinstit cu romanii”

“Am vazut ca v-ati asumat o imensa provocare. Vreau sa stiti ca mi-o asum alaturi de dumneavoastra. Provocarea pe care v-ati asumat-o este aceea ca un politician, fie el si Presedintele Romaniei, care a refuzat sa-i minta pe romani pe timp de criza este trimis in fata electoratului sa fie validat sau invalidat. Pentru mine a fost o obligatie ca Presedinte sa le spun romanilor adevarul despre finantele tarii, despre ce poate si ce nu poate Romania in timp de criza. S-ar putea ca referendumul sa confirme ca am avut dreptate sa fiu cinstit cu romanii. Nu i-am mintit, nu i-am pacalit, le-am spus exact cum stateam si ce putea sa faca Guvernul pentru ei, dar nu pentru ca asa am gandit eu, ci pentru ca ceea ce spuneam era rezultatul discutiilor si cu Guvernul, si cu Banca Nationala, si cu Fondul Monetar International, si cu Uniunea Europeana, si cu Banca Mondiala. Era nevoie ca un politician, politicianul cel mai legitim in sistemul nostru politic, sa aiba curaj sa se aseze alaturi de Guvern si sa le spuna romanilor care este realitatea”, a insistat presedintele.

“N-am batut cu pumnul in masa”

“De altfel, cred ca in sala sunt si destul de multi oameni care participau la acele intalniri ale coalitiei la care nu am fost niciodata. Nimeni nu poate sa spuna ca vreodata m-am dus sa bat cu pumnul in masa ca cei aflati in coalitia de guvernare sa faca un lucru sau altul. Dar ei toti au stiut ce este in acordurile cu institutiile internationale care au finantat Guvernul atunci cand nu se putea finanta de pe pietele internationale”, a mai spus seful statului.

“Sper ca voi avea ocazia sa raspund punct cu punct celor aflate in sesizarea facuta de PSD si PNL. Pana atunci insa, as vrea sa va mai atentionez asupra unui lucru: nimeni nu va veni sa ne faca ordine in Romania: nici Bruxellesul, nici Washingtonul, nici Beijingul si nici Moscova. Avem obligatia sa ne facem noi ordine in functionarea institutiilor statului”, a aratat Basescu

“Ati transformat Monitorul Oficial in gazeta de perete a Guvernului”

“Prin procedurile pe care Guvernul si majoritatea parlamentara le-au aplicat in ultimele 45 de zile arata ca sunt dispusi sa dea lovituri consistente functionarii institutiilor statului roman, fie ca vorbim de desfiintari de comisii, fie ca vorbim de transformarea Monitorului Oficial in gazeta de perete a Guvernului, fie ca vorbim de emitere de ordonante de urgenta care afecteaza atributiunile Curtii Constitutionale. Toate acestea sunt lucruri grave, si fac un apel la dumneavoastra: continuati si finalizati procedura de suspendare a Presedintelui Romaniei respectand toate institutiile statului, toate procedurile si Constitutia Romaniei, si atunci nu veti avea din partea mea niciun fel de repros, ba, dimpotriva, va voi spune: multumesc, mi-ati creat conditiile legale sa merg in fata poporului”, a continuat seful statului.

“Va voi respecta de doua ori daca veti supune votului poporului si modificarile la Constitutie cu Parlament unicameral si 300 de parlamentari”

El a incheiat spunandu-le inca o data ca “obiectivul major al acestei suspendari este punerea sub control a Justitiei, punerea sub control si la dispozitia partidelor din USL a institutiilor statului si, nu in ultimul rand, nerespectarea referendumului care cerea Parlament unicameral si 300 de parlamentari. Apropo, n-ati vrea, cu ocazia referendumului de validare sau invalidare a Presedintelui, sa organizati si referendumul pentru Parlament unicameral, pentru validarea noii Constitutii, in care sa introduceti doar atat: Parlament unicameral si 300 de parlamentari? Puteti face, intr-o sesiune extraordinara, numai aceasta modificare la Constitutie. Acum va respect pentru ca ati declansat o procedura constitutionala. As vrea sa fie si corecta, dar va voi respecta de doua ori daca, odata cu referendumul de invalidare sau validare a Presedintelui Romaniei, veti supune votului poporului si modificarile la Constitutie cu Parlament unicameral si 300 de parlamentari. Va multumesc mult si va asigur de tot respectul meu! Va multumesc!”, a incheiat Basescu.

Seful statului a parasit imediat plenul Parlamentului, dar se va intoarce vineri, la ora 12.00, cand va fi dezbatuta cererea de suspendare, pentru a raspunde “punct cu punct” acuzatiilor.

Curtea Constitutionala are la dispozitie 24 de ore pentru a da un aviz consultativ cererii de suspendare. CCR a anuntat ca se va intruni vineri, la ora 9.00, pentru a lua decizia in timp util.

Reconfirmat in 2007 cu 74,48% de voturi

Amintim ca, la referendumul de suspendare a presedintelui in 2007, CCR – care avea o alta componenta pe atunci – a dat aviz negativ, insa acest lucru nu a impiedicat continuarea procedurii de suspendare.

Traian Basescu a fost reconfirmat la referendumul din 19 aprilie 2007, cu urmatorul rezultat: 6.059.315 de romani (74,48%) au votat pentru ramanerea lui in functia de presedinte, iar 2.013.099 (24,75%) au votat impotriva. 

La urne s-au prezentat 8.135.272 de romani (44,48%) din  18.301.308 cetateni cu drept de vot, iar 62.858 de voturi (0,77%) au fost declarate nule.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.