La numai o zi dupa ce Crin Antonescu s-a falit la Palatul Cotroceni cu vizita ambasadorului american Mark Gitenstein – pe care l-a invitat, demonstrativ, in prima sa zi de interimat la presedintia tarii – din partea lui Obama a venit lovitura de traznet: diplomatul american arata, intr-o declaratie de presa, ca atat premierul, cat si presedintele in functie i-au repetat public ca se angajeaza sa respecte toate deciziile CCR, astfel ca ii someaza, practic, pe Ponta si pe Antonescu sa respecte ultima decizie a Curtii Constitutionale privind referendumul. “Organizarea si desfasurarea referendumului trebuie sa fie pe deplin conforme cu cea mai recenta decizie a CCR in acest sens”, se arata fara echivoc in documentul ambasadorului american Mark Gitenstein transmis, miercuri, presei.
Iata continutul integral al declaratiei:
“Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului Romaniei sa convoace rapid o sesiune extraordinara pentru a adapta legislatia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotarari a Curtii Constitutionale. Presedintii ambelor camere ale Parlamentului ar trebui sa actioneze fara intarziere in acest sens.
Prim-ministrul are absoluta dreptate ca este inacceptabila desfasurarea unui referendum care pare in neconcordanta cu prevederile Constitutiei. Acest lucru ar provoca intentionat o criza constitutionala foarte periculoasa.
Atat prim-ministrul, cat si presedintele interimar mi-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curtii Constitutionale. Prim-ministrul Victor Ponta a confirmat acest angajament solicitand Parlamentului sa actioneze. Sunt increzator ca presedintele interimar Crin Antonescu va face acelasi lucru, semnand o lege a referendumului in concordanta cu hotararea Curtii Constitutionale imediat ce aceasta ajunge pe biroul sau.
Daca devine evident ca Parlamentul nu doreste sau nu se poate reuni si actiona imediat, atunci Guvernul ar trebui sa ia masurile care sunt de competenta sa pentru a se asigura ca organizarea si desfasurarea referendumului sunt in deplina concordanta cu recenta decizie a Curtii Constitutionale privind referendumul”, se arata in declaratia diplomatului american.
Ponta sa abroge OUG 41 daca Parlamentul nu se intruneste
Dar la ce se refera Mark Gitenstein in aceasta ultima fraza? Este cat se poate de simplu: Ponta sa abroge rusinoasa OUG nr. 41, pe care a adoptat-o in fuga acum 6 zile pentru a-si asigura demiterea lui Traian Basescu cu doar 50+1 din din numarul participantilor la vot, modificand articolul din Legea nr. 3/2000 care stipuleaza ca este nevoie de 50+1 din numarul total al alegatorilor. Asa este normal, iar regula este stabilita si de Comisia de la Venetia pentru Democratie in Drept.
Manevra lui Ponta este insa pe modelul celei utilizate atunci cand nu a respectat decizia CCR privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European: zice ca respecta CCR, dar face ca el. Insa cum urciorul nu merge de doua ori la apa, oficialitatile externe s-au cam lamurit despre cat valoreaza cuvantul premierului roman.
Mai ales ca, in timp ce el le cerea in sedinta de Guvern ministrilor Administratiei si Internelor, Paul Victor Dobre si Ioan Rus, sa organizeze referendumul “in conditii ireprosabile” – anuntand, totodata, ca i-a “rugat” pe presedintii celor doua Camere ale Legislativului, prin cate o scrisoare, sa convoace “cat mai rapid” Parlamentul in sesiune extraordinara, pentru a pune in acord textele legate de referendum cu deciziile CCR – vicepresedintele PNL Mihai Voicu o tinea intr-una, ca si marti, ca referendumul se organizeaza in baza OUG 41/2012 si nu potrivit deciziei CCR.
Voicu de la PNL zice ca decizia CCR intra in vigoare in 45 de zile
“Sunt doua subiecte care de fapt nu au legatura, cu toate ca este vorba de doua proceduri legale. Desfasurarea referendumului are loc, procedura a inceput, Ministerul de Interne a spus foarte clar dupa ce cadru normativ se ghideaza. Despre sedinta Parlamentului este vorba de un alt proiect de lege, o alta procedura care nu are neaparat un termen – sau, ma rog, exista 45 de zile. Si parlamentarii, colegii din Birourile permanente si liderii de grupuri vor decide cand va avea loc aceasta sedinta. Mie nu mi se pare nici potrivit, nici nepotrivit, mi-e indiferent cand ne vom reuni. Decizia o vor lua Birourile permanente ale celor doua camere in momentul in care vor primi in mod oficial aceasta solicitare”, a declarat Voicu, la sediul USL.
Washingtonul si-a exprimat ingrijorarea inca din 7 iulie, dar a fost ignorat de Ponta-Antonescu
Amintim ca Departamentul de Stat american si-a manifestat ingrijorarea inca din 7 iulie fata de evenimentele recente din Romania, precizand ca acestea “ameninta echilibrul democratic al puterilor in stat si slabesc institutiile independente precum Justitia”.
Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul guvernamental, administratia de la Washington a indemnat autoritatile romane sa se asigure ca valorile democratice si statul de drept sunt respectate in procesul de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Magda SEVERIN