Basescu: Daca Ponta nu raspunde convingator si repede solicitarilor CE, cele 11 puncte vor aparea in raportul MCV si putem sa uitam orice discutie despre Schengen

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, luni, ca premierul Victor Ponta trebuie sa raspunda “convingator si repede” celor 11 cerinte cerute de Comisia Europeana, intrucat in caz contrar efectul “limbajului dublu” al liderilor USL cu privire la lista cu cele 11 solicitari inaintata de Juan Manuel Barroso va fi amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

“Daca nu raspund convingator si repede, vor avea cele 11 puncte in raportul MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare – n.r.). […] Efectele acestui lucru vor fi sa uitam orice discutie despre Schengen in septembrie”, a afirmat Traian Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca “pentru jocurile lor politice au sacrificat Romania si este mult prea mult”. “Oricat ar fi de simpatizati de electorat, nu pot sa sacrifice Romania pentru jocurile lor politice de jos nivel. Nu-i este permis asa ceva unui om politic. In 10 zile, cei doi oameni si USL au distrus pur si simplu credibilitatea Romaniei”, a insistat el.

Traian Basescu a atras atentia asupra investitorilor straini care stau in expectative: “Ii rog pe toti cei interesati de Romania sa incerce sa afle ce se intampla cu intentiile de investitii straine in Romania. Toate firmele care intentionau sa inceapa investitii in acest an si-au sistat investitiile. Un semnal legat de ce se va intampla e legat si de amanarea vizitei FMI in Romania si atentionarile agentiilor de  rating”, a precizat presedintele suspendat.

“Romania a intrat intr-un proces de izolare pe care nu l-am mai avut de la mineriada din 13  – 15 iulie”

El a mai aratat ca “Romania a intrat intr-un proces de izolare pe care nu l-am mai avut de la mineriada din 13 – 15 iulie”.

“Veselia iresponsabila a promovarii binefacerilor lui Ponta si a presedintelui interimar Crin Antonescu nu face decat sa-i incurajeze pe acesti oameni sa contribuie in distrugerea prestigiului Romaniei. Fac un apel la toti cei care stiu ca prin cuvantul lor influenteaza modul de a gandi al romanilor, la corecta informare a populatiei, pentru ca acesti oameni isi permit sa faca ce fac dintr-un singur motiv: stiu ca au destui care mint pentru ei si-i pacalesc pe romani. Si ei, si cei care mint isi asuma responsabilitatea morala pentru ceea ce se va intampla in Romania. Ca sef al statului ales imi fac datoria sa atentionez ca ne apropiem de momente extrem de dificile”, a mai atras atentia presedintele suspendat.

“Limbajul dublu” si “minciunile” fata de cele 11 cerinte ale Comisiei Europene

Traian Basescu a adus din nou in discutie “limbajul dublu” si “minciunile” la care recurg Crin Antonescu si Victor Ponta.

“Crin Antonescu anunta (vineri, n. red.) ca nu exista nicio lista cu solicitari de la Comisia Europeana. n aceeasi zi, dar mai pe seara, primul ministru spunea ca exista o lista cu 11 solicitari si mai facea o precizare:ca a si raspuns Comisiei. Atazi la pranz, urtatorul de cuvant al CE informa ca nu a primit niciun raspuns oficial de la Guvernul Romaniei legat de cele 11 solicitari care vizau doua domenii, responsabilitatea functionarii institutiilor statului si functionarea Jstitiei”, a spus presedintele suspendat.

“Antonescu si Ponta se mint pana si intre ei”

El a adaugat ca “privind aceste declaratii, nu poti sa tragi decat niste concluzii neplacute”.

“Prima si cea mai grea e ca oamenii acestia doi se mint intre ei. Nu-mi explic altfel cum presedintele interimar spune ca “nu avem nicio solicitare” iar premierul spune “avem”. A doua concluzie e ca oamenii acestia ii mint si pe romani, si pe partenerii nostri europeni – Comisia Europeana. Sigur, apare din nou aceasta realitate a modului de guvernare a comunistilor, limbajul dublu: l-a folosit Ceausescu, l-a folosit Iliescu, l-a folosit Vacaroiu, il folosesc Victor Ponta si Crin Antonescu. Nu poti spune un lucru in tara si altul in afara, nu exista abordari interne si abordari de export”, a explicat Basescu.

“Daca nu ar dormi dimineata la prima ora si ar citi, Antonescu ar sti pozitiile politice ale liderilor din UE”

“Daca dl Crin Antonescu ar citi si nu ar dormi dimineata la prima ora, ar putea sa stie toate pozitiile politice ale liderilor din UE, a fel si dl Ponta. Daca ei primesc sinteza acestor declaratii, inseamna ca si celelalte state au si ele aceleasi informatii. Ei par absolut infantili din acest punct de vedere, cred ca pot vorbi una in Romania si alta la Bruxelles, Berlin, Paris sau Sofia. Nu se poate, suntem o uniune de state care impartasesc aceleasi valori, care stiu totul unul despre celalalt”, si-a exprimat indignarea Traian Basescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.