Compania Nationala Posta Romana a inregistrat, la finele lunii iunie, datorii la bugetul de stat de peste 3 ori mai mari decat in primele trei luni din 2012, acestea ajungand la 125,5 milioane lei, potrivit datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Amintim ca noul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, anunta, la sfarsitul lunii mai, un plan urgent de restructurare a acestei companii de stat, care implica, printre altele, concedierea a 1.068 de angajati din aparatul TESA – functii de conducere si administrative. Aceasta ar fi fost prima etapa, urmand ca in a doua sa fie concediate alte 5.500 de persoane, potrivit solutiilor propuse in Consiliul de Administratie al companiei. In data de 21 mai au fost concediati 100 de directori, potrivit ministului Nica, iar de atunci s-a instalat tacerea. Compania Nationala ‘Posta Romana’ (CNPR) urmeaza a fi privatizata, strategia de privatizare fiind aprobata de Guvern in 25 iulie.
Datoria Postei Romane vine din taxa pe valoarea adaugata, respectiv 21,4 milioane, 97,2 milioane din alte impozite si taxe, iar 6,8 milioane din dobanzi si penalitati de orice fel. Pentru aceasta companie s-au acordat inlesniri la plata.
La finele lunii martie, datoria era de 30,624 milioane lei.
CNPR isi diminuase considerabil pierderile, anul trecut, de la 28 de milioane de euro in 2010 la 4,3 milioane euro la finele anului 2011.
Pierderile CNPR ajunsesera, in perioada 2009-2011, la 485 milioane lei.
Conform datelor oficiale, veniturile lunare ale Postei Romane erau, la 31 mai 2012, de 105 milioane lei.
Compania Nationala ‘Posta Romana’ (CNPR) urmeaza sa fie privatizata, strategia fiind aprobata de Guvern in 25 iulie.
Conform proiectului de HG publicat pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), va fi angajat un consultant international specializat pentru privatizarea CNPR, care va fi realizata prin majorarea capitalului social cu cel putin 20%.
Actul normativ prevede constituirea unei comisii de acceptanta a procesului de privatizare, a unei comisii de pregatire, coordonare si monitorizare a procesului de privatizare si a secretariatelor tehnice aferente, principalele atributii a comisiei de acceptanta a procesului de privatizare si componenta acesteia.
Conform Memorandumului cu Fondul Monetar International (FMI), autoritatile se angajasera sa gaseasca, pana la sfarsitul lunii iunie 2012, un investitor strategic care va prelua 20% din actiunile CNPR, in urma unei majorari a capitalului social.
Termenul initial pentru privatizarea Postei Romane, prin majorare de capital social, era sfarsitul lunii martie 2012. (M.S.)
In 2012, piata de curierat din Romania se ridica la peste 200 de milioane de euro anual, valoare care a ramas la nivelul de anul trecut
Serviciile astea de curierat se bazeaza pe ideea transportului coletului de la usa la usa, adica vine curierul si ia coletul de la usa expeditorului, si il duce la usa destinatarului.
Posta Romana nu a oferit niciodata acest serviciu, desi e clar ca este extrem de profitabil, si Posta Romana putea oferi acest serviciu cu multa usurinta.
Cineva care a lucrat ca informatician la Posta Romana de la Bucuresti mi-a spus ca directorii de la Posta Romana au primit spaga de la firmele private de curierat pentru ca sa nu ofere serviciul asta
de transport colete usa la usa, ca sa nu le faca concurenta.
Posta Romana are preturi de 3 – 4 ori mai mici decat firemele de curierat private la transport colete,
insa expeditorul trebuie sa duca la oficiul postal coletul pentru livrare, iar destinatarul trebuie sa mearga la oficiul postal (dupa ce primeste un aviz postal) pentru a ridica coletul.
Evident Posta Romana putea oferi serviciul de transport colete usa la usa la un pret de mai putin de jumatate fata de concurenta, si asta ar fi dus clar, ca cea mai mare felie din tortul de 200 milioane euro anual, sa revina Postei Romane, adica pana la urma, poporului roman, pentru ca Posta Romana este proprietatea poporului roman.
Acuma Posta Romana are datorii de 41 milioane de euro (directorii de la Posta Romana au delapidat: au cumparat inutil de mult si prea scump).