Preţul carburanţilor din Franţa va scădea în următoarele 24 de ore

Guvernul Franţei a luat măsuri pentru scăderea imediată a preţurilor carburanţilor, cu până la 6 eurocenţi pe litru, din care 3 cenţi vor fi suportaţi de stat iar restul de benzinării, a anunţat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Pierre Moscovici. Decizia va fi aplicată timp de 3 luni, înainte de intrarea în vigoare a unui mecanism permanent menit să limiteze creşterea preţurilor.

“Această măsură va intra în vigoare în 24 de ore, astfel că preţurile vor scădea imediat”, a precizat Moscovici, explicând că efortul bugetar va fi de circa 300 de milioane de euro.

Guvernul francez a anunţat încă de săptămâna trecută că va opta pentru o “reducere modestă şi provizorie” a accizelor carburanţilor, pentru a lupta cu creşterea preţurilor la pompe.

Este o soluţie costisitoare pentru stat, dar mai simplă decât îngheţarea preţurilor, propusă iniţial de preşedintele Francois Hollande în campania sa electorală.

Această promisiune, considerată populistă de către reprezentanţii dreptei, a fost pusă între paranteze după alegeri, din cauza scăderii temporare a cotaţiei petrolului.

În urma revenirii la creştere a cotaţiei petrolului, ministrul Economiei a declarat săptămâna trecută că analizează toate opţiunile aflate la dispoziţie pentru a contracara majorarea preţurilor carburanţilor, care afectează puterea de cumpărare a francezilor. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.