Lefurile bugetarilor vor creste cu 10% la anul, dar dispare al 13-lea salariu

 

Premierul Emil Boc a anuntat, miercuri, ca salariile bugetarilor vor creste, in medie, cu 10% anul viitor, dar numai in conditiile reusitei procesului de restructurare si prin renuntarea la al 13-lea salariu.

\”Procesul de restructurare a aparatului bugetar este absolut necesar. De aceea, ce se contureaza in momentul de fata este urmatorul lucru: in 2011 salariile bugetarilor vor creste in raport cu diminuarea pe care au suferit-o acum cu 25%. Si vreau sa fiu foarte direct, si sa spun pe cifre: ca va creste, este clar; dar cu cat va creste, se pune intrebarea. Vor creste cu cat ne vom permite noi, ca tara, sa ne intretinem. In functie de succesul procesului de restructurare, vom putea avea o crestere a salariilor si cu mai mult de 10%, si vom vedea asta la sfarsitul procesului de restructurare\”, a precizat Boc.

Primul ministru a mai anuntat, insa, ca o alta conditie pentru ca salariile sa poata creste anul viitor este eliminarea celui de-al 13-lea salariu. El a precizat ca aceasta situatie salariala rezulta din analizele Ministerului Finantelor. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a declarat, luni, ca fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o crestere salariala medie de peste 10%, pentru care ramane insa de stabilit cum va fi distribuita, in baza sistemului unitar. Marti, Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat si el ca salariile din sistemul bugetar ar putea reveni incepand de anul viitor, in trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%.

Scaderea cu un sfert a lefurilor din sectorul bugetar, la 1 iulie, este o incercare a Guvernului de a se incadra in tinta de deficit bugetar de 6,8% convenita cu FMI. Memoramdumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, prezentat in luna mai, prevede ca Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajatii din sectorul public, masura ce va fi prevazuta in bugetul pentru 2011. Emil Boc sustine ca anularea ajutoarelor sociale, a indemnizatiilor de handicap si a pensiilor de invaliditate acordate nejustificat a generat economii de aproximativ 26 de milioane de euro. Potrivit primului ministru, din totalul celor 288.401 de persoane care beneficiaza de venit minim garantat, au fost verificate 85.000 de dosare, dintre care 20.000 au fost suspendate, rezultand astfel o economie anuala de aproximativ 11 milioane euro.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.