Năstase, achitat definitiv în dosarul “Mătuşa Tamara”

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au respins, luni, recursul DNA în dosarul “Mătuşa Tamara”, în care fostul premier Adrian Năstase era acuzat de fapte de corupţie, astfel că a fost menţinută hotărârea de achitare, luată de instanţa de fond. De asemenea, ICCJ i-a achitat pe ceilalţi doi inculpaţi, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi. Decizia este definitivă. Amintim că Năstase ispăşeşte 2 ani de închisoare pentru fapte de corupţie dovedite de anchetatori în dosarul “Trofeul Calităţii” şi mai are unul pe rol – Dosarul Zambaccian, în care este acuzat că a primit diverse obiecte şi contravaloarea unor lucrări de construcţie în schimbul numirii şi menţinerii Irinei Jianu în funcţia de director al Inspectoratului de Stat in Constructii.  

În pledoariile finale, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei condamnarea la 5 ani de închisoare cu suspendare a lui Adrian Năstase şi a celorlalţi doi inculpaţi, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, în timp ce avocaţii acestora au cerut respingerea recursului DNA şi menţinerea deciziei de achitare, dată de instanţa de fond.

În ultimul cuvânt, Adrian Năstase – care a fost adus din penitenciar – a insistat că este nevinovat şi că acest dosar a fost făcut pentru a-l elimina din viaţa politică. Mai mult, el a acuzat că procurorii au măsluit probele în dosar, că l-au luat pe Genică Boerică din arest şi l-au forţat să dea un denunţ împotriva lui.

În dosarul „Mătuşa Tamara“, Adrian Năstase a fost acuzat că l-a numit pe Ioan Melinescu şef al Oficiului de Combatere a Spălării Banilor, pentru ca acesta să distrugă probele dintr-un dosar în care era vizată soţia sa, Dana Năstase.

Ruda bogată, noroc de demnitar

Astfel, în noiembrie 2000, Melinescu i-ar fi contactat pe Năstase şi pe Ristea Priboi, consilier al acestuia, cărora le-ar fi comunicat că se află în lucru o lucrare având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont al Danei Năstase, soţia fostului premier.

Banii proveneau din vânzarea unor bunuri ce aparţinuseră Tamarei Cernaşov, mătuşa Danei Năstase, către un prieten al familiei, Alexandru Bittner. Principala probă a acuzării a reprezentat-o declaraţia formulată de Genică Boerică, arestat în perioada guvernării Năstase şi care a făcut un denunţ din detenţie, ulterior fiind eliberat din arest. 

Un proces blocat de Camera Deputaţilor

Procurorii au început urmărirea penală în acest caz în 2006, iar dosarul a fost înaintat instanţei în 2007. Procesul a fost blocat 2 ani de Camera Deputaţilor, care a tărăgănat  avizul pentru începerea urmăririi penale împotriva deputatului Năstase. Judecarea dosarului a început abia în 2009.

În 15 decembrie 2011, Completul de 3 judecători ai ÎCCJ a decis achitarea lui Adrian Năstase în Dosarul „Mătuşa Tamara”, alături de Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, consilier al fostului premier. Decizia a fost atacată cu recurs de procurorii anticorupţie la Completul de 5 judecători al instanţei supreme. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.