BAC-ul profesional, aprobat prin lege

Plenul Senatului – for decizional – a adoptat, luni, Legea privind introducerea bacalaureatului profesional la absolvirea ciclului superior al liceului. Actul normativ, care modifică Legea educaţiei nr. 1/2011, mai are un singur hop: promulgarea, de către preşedintele Traian Băsescu, iar ministrul Ecaterina Andronescu a făcut apel public la şeful statului să nu se opună. Absolvenţii de liceu care promovează examenul dobândesc o diplomă de acces pe piaţa muncii, dar nu şi în învăţământul superior. Asta deocamdată, pentru că BAC-ul profesional nu reprezintă un paşaport valabil în faţa angajatorilor, dar este posibil să devină un prim pas pentru acceptarea la facultate, pentru locurile cu taxă de la stat, care au rămas neocupate şi anul acesta.

Legea dă dreptul la examen oricărui elev, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Examenul nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele vor fi aşezate, cronologic, înaintea celor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.

Candidaţii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune cu BAC-ul naţional. Astfel, constatăm că BAC-ul profesional este destul de complex, nicidecum creat pentru cei incapabili să promoveze BAC-ul naţional.

Diploma nu asigură însă şi loc de muncă. Cei care vor dori să urmeze o facultate vor trebui să susţină bacalaureatul naţional. Răzgândirea poate avea loc în aceeaşi sesiune sau după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat. Candidatul se poate întoarce să poate susţină probele scrise de la bacalaureatul naţional.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.