După ce i-a băgat în sperieţi pe bucureşteni cu subvenţia diferenţiată pentru căldură, primarul general Sorin Oprescu şi-a amintit, joi, că are deja banii prinşi în bugetul pe anul acesta: 590 de milioane de lei. Într-un comunicat sec, el informează că a luat în calcul “variante de optimizare, printre care şi acordarea subvenţiei direct către populaţie, în funcţie de venituri”, dar că Primăria Capitalei va acorda şi anul acesta, pentru toţi abonaţii RADET, diferenţa dintre costul de producţie a gigacaloriei – 328 de lei – şi preţul care ajunge la bucureşteni – 169,88 lei. Aceasta nu înseamnă însă că la anul – adică din ianuarie 2013 -, cei cu venituri de 2.000-2.500 lei pe membru de familie nu vor fi din nou în pericol să plătească preţul exorbitant cu care livrează RADET agentul termic.
“Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) acordă şi anul acesta subvenţia pentru plata energiei termice către RADET, potrivit comunicatului remis de municipalitate.
Subvenţia reprezintă diferenţa dintre costul de producţie a gigacaloriei – 328 de lei – şi preţul care ajunge la bucureşteni – 169,88 lei, ne mai informează sursa.
“Pentru plata subvenţiei la energia termică, Primăria Capitalei are prevăzută în buget pentru anul 2012 suma de 590 de milioane de lei”, se precizeză în continuare.
“Întrucât Primăria Capitalei este interesată ca anumite categorii sociale să poată beneficia în mod echitabil de această subvenţie, în ultima perioadă au existat o serie de variante de optimizare, printre care şi acordarea subvenţiei, direct către populaţie, în funcţie de venituri”, îşi argumentează Oprescu gafa monumentală făcută miercuri şi pentru care, probabil, a fost admonestat cu năduf de premierul Victor Ponta, care n-ar vrea să se discute despre nicio scumpire până la alegerile din 9 decembrie.
În finalul comunicatului, Sorin Oprescu ţine să ne informeze asupra sumelor alocate de Primăria Capitalei în mandatul său, pentru diferenţa de preţ a agentului termic: “În ultimii ani au fost alocate de la buget următoarele sume: 357,86 milioane lei în 2009; 343 milioane lei în 2010 şi 561,45 milioane lei în 2011”.
Pe de altă parte, ANAF susţine că nu a primit nicio solicitare oficială din partea Primăriei Capitalei privind lista familiilor cu venituri mai mari de 2.000-2.500 lei/lună-membru de familie.
Până la urmă, măsura la care se tot gândeşte Oprescu este discriminatorie şi populistă, atât timp cât cei cu venituri mari sunt plătitorii taxelor şi impozitelor – nu numai a celor locale, ci şi a celor pe venit – care constituie bugetul Primăriei Capitalei.
Magda SEVERIN