Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să acorde ajutoare sociale pentru aproximativ 522 din cei 3.400 de angajaţi ai Oltchim. Oamenii vor primi câte 1.400 de lei, în două tranşe. Ceilalţi încă îşi aşteaptă salariile restante din august dar, mai ales, repornirea combinatului, care rămâne însă doar la stadiul de promisiune din partea premierului Victor Ponta.
În urmă cu trei săptămâni, Guvernul a stabilit ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, de la Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.
Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a precizat că ajutoarele sociale vor fi acordate numai angajaţilor care încasează mai puţin decât salariul mediu pe economie. Ea anunţa că va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora şi bunurile mobile şi imobile aflate în posesie, precum maşini şi locuinţe. Urma ca, după finalizarea anchetelor sociale, Executivul să emită o hotărâre pentru acordarea de ajutoare, ceea ce s-a şi întâmplat.
Salariile mai aşteaptă
Cei care vor primi ajutoare nu vor mai încasa salariile restante, a precizat şi Victor Ponta. Oricum, ceilalţi 2.900 de angajaţi ai Oltchim sunt duşi cu zăhărelul în privinţa banilor neprimiţi din august.
Dacă li se făgăduise că vor primi o parte din avansul pe august vinerea trecută, premierul i-a cerut, miercuri, ministrului Economiei să găsească o soluţie juridică prin care banii care incă mai intră în contul combinatului să nu mai fie blocaţi de creditori.
Guvernul ia în calcul înfiinţarea unei noi societăţi comerciale pentru Oltchim, prin intermediul căreia să poată fi derulate fondurile pentru furnizori şi repornirea combinatului, cât şi banii pentru plata salariilor angajaţilor. Asta ar necesita însă timp, dar va reprezenta o gură de oxigen pentru guvernanţi.
Repornirea combinatului devine însă tot mai mult o utopie.
Magda SEVERIN