Premierul Victor Ponta a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că în buget nu mai există bani pentru ultimele 45 de zile ale anului, iar pentru pensii, salarii, indemnizaţii şi pentru funcţionarea instituţiilor statului vor fi realocate fonduri “din alte părţi”. Aceeaşi declaraţie a fost făcută de premier şi la PRO TV, cu câteva ore înainte de a se duce la Iaşi să asiste la liturghia de Sărbătoarea Sfintei Parascheva. El a reclamat că fostul Guvern a construit bugetul doar pentru primele 10 luni ale anului, fără să prindă nici cheltuielile de la alegerile locale, nici pe cele de la parlamentare. “Sigur, pentru referendum, de exemplu, nu aveai cum să prevezi bani, şi aceia se iau din fondul de rezervă”, a recunoscut el cu o jumătate de gură, fără a mai aminti că a cheltuit inutil 22 de milioane de euro pentru a-l destitui pe preşedintele Traian Băsescu.
“Bugetul a fost construit anul trecut, în decembrie, de către fostul Guvern Boc, într-un mod în care cheltuielile în ultimele 2 luni nu se regăsesc. Ştiţi foarte bine, nu a fost prevăzut niciun leu pentru alegeri. Sigur, pentru referendum, de exemplu, nu aveai cum să prevezi bani, şi aceia se iau din fondul de rezervă. Dar alegeri locale şi parlamentare ştia Guvernul Boc că o să avem în 2012. Toate aceste găuri şi toate aceste fonduri pe care guvernul trecut nu le-a prevăzut, din punctul meu de vedere reflectă o iresponsabilitate fără precedent, dar la rectificarea de buget pe care o vom avea la sfârşitul acestei luni, realocând sume din alte părţi vom asigura bani atât pentru încălzirea marilor oraşe, pentru funcţionarea autorităţilor locale, pentru indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi şi o parte din fondurile pentru spitale”, a declarat Ponta.
În concluzie, “Guvernul trecut a considerat că anul 2012 are doar 10 luni, însă obligaţia mea este să asigur funcţionarea tuturor instituţiilor statului până la sfârşitul anului 2012”.
Întrebat dacă a ştiut de la început despre această situaţie, premierul Victor Ponta a declarat că nu.
“Am descoperit pe parcurs toate acele fonduri pe care fostul Guvern nu le-a prevăzut. Există două explicaţii pentru aceasta, şi anume: ori fostul Guvern a alcătuit un buget nerealist, ca să nu spun fals, ca să arate instituţiilor internaţionale că “iată, am adoptat bugetul şi e bine”, ori s-au gândit că nu vor mai fi ei la guvernare şi atunci va veni altcineva care va rezolva situaţia. În ambele situaţii este condamnabil, dar este şi o lecţie pentru mine. Repet, nu este doar o critică la trecut, este şi o lecţie pentru mine, pentru a prezenta bugetul pe 2013, acoperind 12 luni şi nu spunând “îl acoperim până în octombrie şi după aia vom mai vedea cine va fi la guvernare””, a acuzat Ponta.
De la 15 noiembrie este nevoie de 3,5 miliarde de lei
Aceeaşi declaraţie a fost făcută de premier şi la PRO TV, la prânz, într-o emisiune despre care Ponta a spus la Iaşi că a înregistrat-o vineri. El a menţionat că solicitările de alocări până la sfârşitul anului se cifrează la 3,5 miliarde de lei.
“Prioritatea numărul unu în acest moment a Guvernului este finalizarea anului 2012, pentru că, începând cu 15 noiembrie – aşa s-a prevăzut anul trecut în buget – nu există nicio resursă pentru funcţionarea spitalelor, pentru MAI, pentru o parte din pensii”, a afirmat Ponta în emisiune.
“Sunt multe alte lucruri neacoperite – vorbim de finanţarea din bugetul de stat a programelor europene POSDRU. Blocându-se plăţile europene, trebuie să finanţezi din bugetul de stat. (…) Cred că este cel mai mare eşec al României în primii săi 7 ani de aderare la UE”, a insistat premierul.
“Ministerul Finanţelor, din realocările pe care le-am făcut, din încasări suplimentare şi dintr-un venit care nu fusese previzionat – cel referitor la banii din vânzarea licenţelor 4G -, va reuşi să acopere în parte solicitările celorlalte ministere şi vom face în aşa fel încât Sănătatea, pensiile, MAI să funcţioneze”, a dat asigirări Victor Ponta.
“Trebuie să respectăm deficitul stabilit cu instituţiile financiare internaţionale”
Întrebat dacă nu poate depune o plângere penală împotriva predecesorilor săi pentru subminarea economiei naţionale, premierul a spus că bugetul a fost aprobat de Parlament în condiţiile în care fostul premier Emil Boc a explicat că nu existau la acel moment bani.
“Fiecare guvern, inclusiv cel pe care îl conduc, are această restricţie de a respecta ceea ce a stabilit cu instituţiile financiare internaţionale. Când vă spun că nu avem bani pentru toate alocările, o spun în condiţiile în care rămânem cu un deficit de 2,2% din PIB. Dacă facem deficit 3% sau 4%, sigur că sunt bani”, a mai arătat Ponta.
Magda SEVERIN