Nu este simplu. Ai nevoie de rabdare. Trebuie sa fii perseverent si sa faci fata birocratiei. Dar… nu este vorba despre o misiune imposibila. Pot fi accesate fonduri de la Uniunea Europeana, iar lucrurile sunt mai simple atunci cand beneficiezi de ajutor specializat.
Pentru Geo-Serv, companie specializata in domeniul studiilor geotehnice, odiseea abordarii fondurilor europene a inceput in primavara anului trecut, in urma mai multor discutii purtate de catre directorul general al companiei, Gheorghe Neata, cu reprezentantii firmei de consultanta BEPA Advisors. „La inceputul lunii martie 2008, am aflat ca o sa se finanteze proiecte pentru IMM-uri pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS-CCE). Stiam ca Geo-Serv vrea sa se dezvolte si sa cumpere un echipament de forare, iar un ajutor nerambursabil de 60% este semnificativ. Chiar si atunci cand vorbim despre 60% din valoarea cheltuielilor eligibile“, ne-a explicat Diana Parizianu, director marketing in cadrul BEPA Advisors.
Concret, Geo-Serv a primit in martie 2009 aprobarea pentru finantarea achizitiei unui echipa ment de forare pe senile si a autovehiculului specializat care il va transporta pe drumurile publice, in cadrul unui program unde se acorda o finantare maxima de 920.000 de lei. „Exista insa mai multe linii de finantare pentru IMM-uri, valoarea maxima a fondurilor nerambursabile putand ajunge pana la doua milioane de lei in cadrul POS-CCE, program care vizeaza industria si constructiile“, a precizat Diana Parizianu. Ea a subliniat ca trebuie tinut cont de faptul ca, in cazul acestui program sectorial, sumele se primesc doar dupa ce se efectueaza cheltuielile prinse in proiect, rambursarea realizandu-se pe baza de decont prin prezentarea documentelor de plata. „In cazul Geo-Serv, au fost considerate eligibile echipamentul de forare, vehiculul si consultanta, pentru care contributia din fonduri europene este de 60%, tinand cont de faptul ca firma are sediul in Bucuresti. Finantarea pentru companiile din afara Bucurestiului se ridica, in functie de zona in care isi au sediul, si la 70% in cadrul POSCCE“, a mai explicat Diana Parizianu.
Cum au decurs insa etapele parcurse de Geo-Serv pentru a obtine acordul de finantare?
Elemente care asigura succesul
Primul pas tine de completarea cererii de finantare, care trebuie sa aiba in spate un plan de afaceri bine pus la punct. „Am explicat de ce are nevoie Geo-Serv de acel echipament, am mentionat pozitia in care se afla firma, am prezentat concurenta pe piata si am facut previziuni privind modul in care va evolua. Exista o grila de evaluare in Ghidul Solicitantului pe care trebuie sa o urmaresti si care implica atingerea anumitor puncte, foarte important fiind planul financiar, care completeaza planul de afaceri. Important pe aceste axe de finantare este ca, inainte sa incepi sa scrii proiectul, sa verifici daca te inscrii in randul codurilor CAEN pentru care se acorda finantare. Pe de alta parte, atunci cand realizezi proiectul, este bine sa urmaresti cu atentie grila de evaluare. De exemplu, daca angajezi persoane din categorii sociale defavorizate ca urmare a derularii proiectului, castigi puncte suplimentare, care ajuta la aprobarea acestuia“. Potrivit directorului de marketing BEPA Advisors, atunci cand scrii un proiect, trebuie sa ai grija sa te inscrii intr-un context economic favorabil, pentru ca Uniunea Europeana nu finanteaza firme care nu au viitor. In paralel, planul financiar face o estimare a veniturilor si cheltuielilor pe care le implica proiectul, pentru care se solicita finantare si ale firmei cu proiectul incorporat in ansamblul afacerii. Se realizeaza, in acest context, o previziune privind banii care intra si ies din firma, inclusiv plati catre stat (TVA, impozite), dobanzi bancare si alte rate pe care le ai de platit. In plus, se calculeaza o serie de indicatori, care scot in evidenta rentabilitatea investitiei, ce se regasesc in grila de evaluare, potrivit careia se acorda punctaje. „Este foarte important de stiut ca, la evaluarea cererii de finantare, inclusiv a planului de afaceri, nu trebuie sa obtii «0» la nici unul dintre criteriile din grila, pentru ca aceasta inseamna descalificarea imediata“, a subliniat Diana Parizianu.
Evaluare in trei etape
Din punctul de vedere al evaluarii, se deruleaza trei proceduri: etapa de evaluare administrativa, aprobarea eligibilitatii si evaluarea tehnico-financiara. In cadrul primei etape, se verifica daca dosarul include toate documentele cerute, iar anexele sunt completate corect. In etapa de verificare a eligibilitatii, se stabileste daca firma are un cod CAEN eligibil, dupa care se intra in amanunt si se studiaza planul de afaceri. Pentru fiecare program de finantare, exista un ghid al solicitantului care explica pasii de urmat pentru a depune cererea de finantare, dar si pentru a implementa proiectul, ce inseamna procesul de evaluare, implementarea si incheierea proiectului, rambursarea. Conform ghidului solicitantului, in cazul POSCCE, prima etapa a procesului de evaluare dureaza 30 de zile de la depunerea cererii de finantare.
Urmatoarea etapa este realizata in 30 de zile de la aprobarea celei dintai, iar cea de-a treia etapa in termen de 30 de zile de la aprobarea celei de-a doua. Cu alte cuvinte, in maximum 90 de zile, ar trebui sa ai proiectul aprobat daca totul este in regula. Autoritatile responsabile cu gestionarea acestui program sectorial au fost insa luate pe nepregatite de numarul mare de proiecte primite, astfel ca durata evaluarii a depasit-o cu mult pe cea din ghidul solicitantului. „Noi am depus cererea de finantare pe 26 mai 2008 si am primit aprobarea primei etape in ianuarie 2009“, a subliniat directorul general Geo-Serv, Gheorghe Neata.
Apoi, etapele s-au succedat rapid, la sfarsitul lunii martie fiind primit acordul de finantare. De altfel, este de asteptat ca evaluarea proiectelor pe fonduri structurale, indiferent de axa pe care sunt acordate, sa devina mai rapida, tinand cont de politica abordata la nivel national privind pomparea de fonduri in economie.
Totul prin licitatie
„Deja a fost aprobata cererea de finantare. Am primit scrisoarea finala in acest sens, vom semna contractul de finantare si va fi implementat proiectul“, a mentionat directorul de marketing BEPA Advisors.
Diana Parizianu a explicat ca, in cererea de finantare aprobata, exista un calendar de implementare a proiectului. „Noi avem prinse trei activitati: achizitionarea echipamentului de forare, achizitionarea mijlocului de transport si consultanta. La aceasta, se adauga angajarea de personal suplimentar. In acest context, dupa semnarea contractului de finantare, va trebui sa organizam licitatia prin intermediul sistemului electronic de achizitii publice, obligatorie pentru orice achizitie din fonduri europene care depaseste 15.000 de euro. Tot firma de consultanta se va ocupa de inscrierea in sistem si de rezolvarea formalitatilor, inclusiv de intocmirea pe baza cerintelor clientului a caietelor de sarcini“, a declarat Diana Parizianu, subliniind ca echipamentele trebuie sa fie noi si sa provina din Uniunea Europeana, nefiind permis leasingul. Tinand cont de faptul ca fondurile europene se varsa abia dupa angajarea cheltuielilor, Geo-Serv a optat pentru finantarea prin credit bancar.„Bancile ofera credite in acest sens, dar cer astazi garantii mult mai mari decat in trecut. Si pentru contractarea creditului am facut apel tot la firma de consultanta care se ocupa de rezolvarea formalitatilor, toate aceste demersuri fiind incluse in tariful stabilit la inceput“, a explicat directorul general Geo-Serv.
El a adaugat ca achizitia echipamentului de forare pe senile cu ajutorul finantarii europene va creste competitivitatea firmei, micsorand timpii de investigatie, oferind posibilitatea abordarii unor locatii inaccesibile unei instalatii de forare pe roti si furnizand date privind caracteristicile solului direct la fata locului.
Geo-Serv a fost infiintata in iulie 1994, compania realizand pana in prezent studii geotehnice atat pentru obiective publice cat si private: cai ferate, drumuri, poduri, tunele, piste de aeroport, constructii suport la retele de comunicatii, statii de carburanti, constructii rezidentiale (case, blocuri, camine) si nerezidentiale (gradinite, scoli, sali de sport, spitale, birouri, supermarketuri, spatii administrative, hale industriale, magazine etc). In plus, societatea este certificata de AFER cu autorizatie de furnizor feroviar si agrement tehnic.
– GHEORGHE NEATA, director general Geo-Serv:
„Accesarea fondurilor europene aferente programului POS-CCE ofera posibilitatea firmelor romanesti de a-si creste competitivitatea si a se ridica la nivelul firmelor europene“.
Meda BORCESCU