Dosarul Romstrade: Bani europeni, de la autostradă la avioane Blue Air

Omul de afaceri Nelu Iordache a deturnat 6 milioane de euro din fondurile europene primite de firma sa, Romstrade, pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, transferându-i la o altă firmă a sa, Blue Air, pentru cumpărarea unui avion Boeing 737 şi terenuri în Adunaţi Copăceni, unde voia să facă un aeroport. Tot din banii europeni de la autostradă, Nelu Iordache a achitat un credit de 2,4 milioane lei, onorarii de peste 2 milioane lei pentru un notar şi alte câteva plăţi ce variază între 15.000 şi câteva sute de mii de lei, făcute de Romstrade unor firme fără vreo legătură autostrada. În total, aceste plăţi se cifrează la peste 1,7 milioane lei. Informaţiile apar în Nota de control a DLAF – Departamentului pentru Luptă Antifraudă, care arată că aceste cheltuieli sunt ilegale.  Documentul a fost transmis Comisiei Europene, OLAF şi DNA – care a pornit cercetările, iar joi dimineaţă a efectuat percheziţii la sediul Romstrade şi Blue Air.

Controlul a pornit de la o sesizare a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), către DLAF, după ce compania Monteadriano – Engenharia e Construcao SA Portugalia, asociată cu Romstrade în contractul de 115,8 milioane euro pentru construirea autostrăzii Nădlac-Arad, s-a prins că Nelu Iordache a fentat-o şi nu-i dă niciun ban pentru lucrările efectuate..

Chiar şi muncitorii de pe şantierul autostrăzii au protestat la începutul anului că Romstrade nu le plătea salariile, iar presa a relatat acest lucru.

DLAF a investigat acuzaţiile şi a descoperit că “Nelu Iordache, administrator SC ROMSTRADE SRL care, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia unor sume de bani, aproximativ 25.000.000 RON, din bugetul general al Comunităţii Europene”.

Împrumuturi între firme proprii, din fonduri de coeziune

În raportul DLAF se mai menţionează că din banii primiţi drept avans de la CNADNR pentru construirea autostrăzii, Romstrade s-a angajat să cumpere „două sau mai multe aeronave, perioada 13.10.2012 – 30.04.2013, în valoare totală de 4.231.673 euro, cu TVA”, de la o companie deţinută tot de Nelu Iordache, Blue Air Transport Aerian SA.

Conform art. 15 din contractul nr. 54/15.04.2011 pentru servicii charter, încheiat între SC BLUE AIR TRANSPORT AERIAN SA, în calitate de prestator, şi SC ROMSTRADE SRL, în calitate de beneficiar menţionat, Romstrade urma să plătească la Blue Air “un depozit de 50% din valoarea zborurilor contractate, cu titlu de împrumut, sumă necesară pentru achiziţionarea unei aeronave necesare operării programului solicitat”, în valoare de 2.115.837 euro, care urma să compenseze parţial valoarea primelor facturi fiscale emise.

Romstrade a transmis DLAF, prin adresa nr. 3010 din 07.11.2012, că “din informaţiile primite de la transportator, aeronava achiziţionată în baza acestui contract este de tip Boeing 737 indicativ 400, ce poate transporta până la 162 persoane”, se arată în concluziile raportului DLAF.

Suspiciuni de spălare de bani

Tot din banii de autostradă, Iordache a plătit 2 milioane de euro asociatului său Gheorghe Cruceru, de la Blue Air, să achizitioneze terenuri în Adunaţi Copăceni. DLAF arată că această operaţiune este suspicionată ca fiind o operaţiune de spălare de bani, dar că acest aspect va trebui stabilit de către procurori.

Conform datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului,

SC BLUE AIR – TRANSPORT AERIAN SA are ca asociaţi pe SC ROMSTRADE SRL

(89%), Gheorghe Răcaru (1,23%) şi Nelu Iordache (9,77%), iar calitatea de

administrator este deţinută de Nelu Iordache.

Plăţi către un notar şi alte firme, fără legătură cu autostrada

Tot din banii europeni de la autostradă, Nelu Iordache a plătit un credit de 2,4 milioane lei, dar şi onorarii pentru un notar în valoare de peste 2 milioane lei. DLAF notează şi alte câteva plăţi care variază de la 15.000 lei la câteva sute de mii făcute de Romstrade unor companii, dar care nu au legătură cu construcţia autostrăzii.

“Rezultă că DLAF a identificat plăţi în sumă totală de 1.711.523,74 RON efectuate de SC ROMSTRADE SRL pentru prestaţii (furnizări de materiale, lucrări, servicii) în legătură cu care există indicii că nu au legătură cu obiectul contractului de proiectare şi lucrări încheiat cu CNADNR SA”, se mai arată în raport.

Procurorii anticorupţie au percheziţionat, joi, sediul firmelor Romstrade şi Blue Air, aflate în acelaşi imobil. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.