S-a mai incheiat un an si a inceput un altul! In luna ianuarie, fiecare dintre noi ne facem bilantul realizarilor din anul anterior, dar si obiectivele pentru noul an! Daca in 2011 va propuneti sa realizati noi investitii pentru firma dumneavoastra, inca mai sunt disponibili bani europeni nerambursabili pe care ii puteti accesa!
Pentru a fi informati de la inceputul anului, in acest articol, vom prezenta calendarul deschiderii programelor de finantare europeana pe care le pot accesa intreprinderile in 2011. Prima jumatate a anului se anunta bogata in sesiuni de depuneri a cererilor de finantare, urmand ca in semestrul al II-lea sa se mai deschida doar cateva linii.
Februarie
Inca din luna februarie, se vor putea depune proiecte pentru investitii in active corporale si necorporale acordate IMM-urilor ce solicita un sprijin financiar nerambursabil cuprins intre 1.075.001 lei si 6.450.000 lei. Fondurile nerambursabile obtinute pot fi folosite pentru cheltuieli legate de: achizitie teren, constructie si modernizare cladiri, achizitie mijloace fixe (instalatii, echipamente, mijloace de transport tehnologice etc), achizitie aplicatii informatice, licente, brevete, software, etc. Suma rambursata poate ajunge chiar pana la 70% din valoarea eligibila a proiectului, contributia proprie a solicitantului fiind de 30%. De asemenea, la demararea proiectului, beneficiarul poate obtine o prefinantare de 35% din intreaga valoare a ajutorului financiar acordat. Tot din februarie, asociatiile profesionale, organizatiile patronale sau furnizorii de orientare si consiliere in cariera pot depune proiecte privind accesul si participarea la formare profesionala continua a angajatilor din toate sectoarele economice. Durata de implementare a unui proiect poate fi cuprinsa intre minim 6 luni si maxim 3 ani, iar valoarea totala eligibila a proiectului poate fi cuprinsa intre 500.000 euro si 5 milioane euro. Contributia solicitantului la valoarea totala eligibila a proiectului este de doar 2% (in cazul persoanelor juridice de drept privat fara scop patrimo nial) si de 5% (in cazul persoanelor juridice de drept privat cu scop patrimonial).
Martie
In luna martie, micro-intreprinderile existente sau start-upurile din mediul rural vor putea depune proiecte in vederea realizarii investitiilor in infrastructura de primire turistica, pentru activitati recreationale, investitii in centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice, dar si pentru dezvoltarea / marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural. Valoarea maxima a finantarii nerambursabile este de 200.000 euro, cu un procent nerambursabil de 50%, respectiv 40% pentru regiunea Bucuresti – Ilfov. Aceasta linie se va mai redeschide pentru depuneri de proiecte si pe parcursul lunii septembrie.
Mai
In luna mai, se va deschide sesiunea depunerilor pentru proiectele ce vizeaza crearea si dezvoltarea de microintreprinderi in mediul rural. In cadrul acestei linii de finantare nerambursabila, sunt sprijinite investitiile realizate atat de catre microintreprinderile existente, cat si cele nou infiintate din sectoare de activitate non-agricole, din spatiul rural. Microintreprinderile sunt definite ca intreprinderi ce au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei. Intensitatea ajutorului nerambursabil este de 70% si poate ajunge pana la 200.000 euro (respectiv 100.000 euro pentru intreprinderile din domeniul transportului rutier – transportul de marfa si transportul de calatori pe cale rutiera), astfel contributia proprie a solicitantului este de numai 30% din valoarea eligibila a proiectului, iar beneficiarul poate obtine o prefinantare de 50%.
Trimestrul IV
In trimestrul IV 2011, IMMurile din industria extractiva, industria prelucratoare, cele care se ocupa cu recuperarea materialelor si cele din domeniul constructiilor vor putea obtine un sprijin financiar nerambursabil in valoare de pana la 1.075.000 lei pentru investitiile productive. Intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) sunt definite ca intreprinderi ce au intre 10 si 249 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro sau detin active totale de pana la 43 milioane de euro, echivalent in lei. In cazul in care faceti parte din categoria IMM-urilor din domeniile mai sus amintite sau din cadrul microintreprinderilor din mediul rural si aveti in vedere investitii in active pentru urmatorii 2 ani, luati in considerare si sprijinul financiar nerambursabil oferit prin accesarea finantarilor disponibile Romaniei prin instrumentele structurale de la Uniunea Europeana.
Articol realizat de firma de consultanta BEPA Advisors Bucuresti
www.bepa.ro