Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit luni, în scădere, estimările privind ritmul de creştere economică ce va fi înregistrat de România în acest an, la 1,4% faţă de o creştere de 1,9% cât estima în octombrie, în timp ce pe ansamblu s-a arătat mai optimistă cu privire la evoluţia economiilor din zona sa de activitate, informează un comunicat de presă al BERD.
“Încetinirea din Zona Euro şi o scădere semnificativă a producţiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra creşterii economice a României în 2012, rezultând un avans economic neglijabil pentru întreg anul, potrivit estimărilor noastre preliminare’, se arată în ultimul raport al BERD.
Potrivit instituţiei financiare internaţionale, în 2012 PIB-ul României a înregistrat o creştere de 0,3%, după un avans de 2,5% în 2011.
“Totuşi, disciplina fiscală a fost, în linii mari, menţinută, inflaţia este în jur de 5% şi ţara are în continuare o bună acoperire în rezerve. O anumită recuperare a creşterii este posibilă în 2013”, se arată în raportul BERD.
Referindu-se pe ansamblu la zona sa de activitate, BERD consideră că semnele de stabilizare în zona euro au redus riscurile cu care se confruntă Europa emergentă.
“Pentru prima dată după o lungă perioadă de timp, întrevedem posibilitatea unei diminuări a riscurilor cărora trebuie să le facă faţă Europa emergentă, mai ales a celor provenite din zona euro”, declară Erik Berglof, economistul-şef al BERD.
Pentru cele 34 de ţări în care activează, BERD prevede o creştere economică de 3,1% în anul 2013 după o încetinire de 2,6% anul trecut.
BERD, deţinută de 63 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul operaţiunilor în România, banca a investit aproximativ 6 miliarde de euro în peste 315 de proiecte în domeniile financiar, corporativ, infrastructură şi energie, mobilizând investiţii suplimentare de aproape 11 miliarde euro. (M.S.)