Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că doreşte un acord rapid cu Rompetrol pentru vânzarea acţiunilor şi speră ca negociatorii din Guvern să ajungă la o înţelegere până luni, când este stabilit un nou termen în procesul pe această temă. În caz contrar, va decide instanţa, ceea ce ar putea genera “şi alte repercusiuni”.
“Este un proces pe rol, pentru că oferta celor de la Rompetrol era greu acceptabilă de autorităţile române. Suntem în negocieri. Dacă ajungem până luni la o înţelegere, cu atât mai bine. Dacă nu, luni va decide instanţa, însă după aceea, în funcţie de decizia instanţei, pot apărea şi alte repercusiuni. Eu personal am încurajat negocierile şi sper că putem să ajungem la un acord benefic atât pentru statul român, cât şi pentru cei de la Rompetrol. Până la urmă, statul român are de câştigat nişte bani pentru creanţă, la care se adaugă investiţii pe care Rompetrolul să le facă şi locurile de muncă ale celor care depind de Rompetrol. Este un pachet întreg pe care îl negociem şi este mai bine să îl negociem, sper să ajungem la un acord înainte de a decide judecătorul”, a spus Ponta.
Amintim că, în octombrie 2003, Guvernul Năstase a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de 7 ani restanţele bugetare ale Rompetrol, deţinut pe atunci de Dinu Patriciu, în valoare de 603 milioane de dolari, incluzând dobânzi şi penalităţi.
Ordonanţa adoptată în acest sens prevedea data de 30 septembrie 2010 pentru scadenţa răscumpărării obligaţiunilor. Numai că, până atunci, Patriciu a vândut Rompetrol şi s-a spălat pe mâini.
Tranzacţia a avut loc în august 2007, când Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding (din totalul de 80% pe care le deținea), pe care a obţinut 2,7 miliarde de dolari.
Noul proprietar, KazMunaiGaz din Kazahstan, a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari, din totalul de 603 milioane. Pe de altă parte, valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni s-a cifrat la peste 250 milioane dolari.
În prezent, Ministerul Economiei mai are din Rompetrol Rafinare 44,69% din acţiuni.
Statul român a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare în iulie 2011, după ce KazMunaiGaz a convertit în acţiuni 20,6 milioane de obligaţiuni nerăscumpărate.
Magda SEVERIN