Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că discuţiile privind soluţionarea diferendului cu Rompetrol vor fi definitivate marţi, iar pe lângă suma pentru pachetul de acţiuni răscumpărat, care va alimenta bugetul, Rompetrol va trebui să dispună de aproape 1 miliard de dolari pentru investiţii.
“Am avansat foarte mult şi mâine (marţi – n.r.) vom avea o discuţie pe tema soluţionării diferendului privind Rompetrol. Acolo Guvernul şi statul român pot să încaseze o sumă importantă pentru o parte din pachetul de acţiuni şi mai ales dincolo de suma pe care o încasăm şi care, sigur, intră la buget, cel mai important este solicitarea noastră către cei de la Rompetrol de a avea un volum important, aproape un miliard de dolari, de investiţii în perioada următoare. Până la urmă, repet, banii intră la buget, se cheltuie, însă investiţiile sunt partea cea mai importantă”, a spus Ponta, după şedinţa USL.
Grupul Rompetrol a anunţat vinerea trecută că a încheiat un memorandum cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) prin care s-a angajat că va răscumpăra o parte din acţiunile statului la compania Rompetrol Rafinare.
Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, statul ar putea vinde acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare prin licitaţie, companiei care ar oferi cel mai bun preţ, iar Rompetrol vrea să răscumpere într-o primă etapă 25% din titluri, care la cotaţia bursieră actuală valorează aproximativ 273 milioane de lei (62,1 milioane euro).
Grupul Rompetrol este deţinut de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, după ce fostul proprietar, Dinu Patriciu, a fentat statul vânzând compania exact înainte de a achita restanţele şi dobânzile accumulate la acestea.
Astfel, în august 2007, Dinu Patriciu a vândut, pentru 2,7 miliarde de dolari, 75% din acțiunile Rompetrol Holding (din totalul de 80% pe care le deținea) companiei KazMunaiGaz din Kazahstan.
Amintim că privatizarea a avut loc pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu a fost ministru al Industriilor, în Guvernul Ciorbea, iar în 2003, Guvernul Năstase a transformat în obligaţiuni cu o maturitate de 7 ani restanţele bugetare ale Rompetrol, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.
Grupul Rompetrol, înregistrat în Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. În urma conversiei obligaţiunilor, statul român, prin Ministerul Economiei, a devenit în 2010 acţionar al Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de acţiuni. (M.S.)