Oprescu, fentat de USL în CGMB pentru Centrul Istoric. “Nu negociez Bucureştiul cu nimeni! Regulamentul va funcţiona prin Dispoziţie de Primar”, avertizează el

Regulamentul de organizare şi funcţionare a teraselor sezoniere din Centrul Istoric nu a întrunit, luni, numărul de voturi necesar adoptării în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Culmea este că exact Opoziţia, constituită din consilierii PDL şi PPDD (16 aflaţi în sală), a votat „pentru”, în timp ce bruma de consilieri USL prezenţi la şedinţă (23 membri PSD, PNL şi PC) şi reprezentând Puterea s-au abţinut de la vot. În total, au fost 39 de consilieri din totalul de 55. Sorin Oprescu a anunţat însă că va emite o Dispoziţie de Primar General care va cuprinde exact prevederile Regulamentului. Reacţia ediluluiţşef a fost extrem de dură: „Nu negociez Bucureştiul cu nimeni! Voi face ca acest regulament să devină funcţional începând cu 1 martie”, le-a spus el consilierilor.

Primarul general al Capitalei a precizat că înainte cu 10 minute de începerea şedinţei CGMB a fost anunţat că Regulamentul nu va fi votat exact de ai lui, în urma unei “decizii politice”. Iar cel aflat la originea deciziei este primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

“Domnul primar de la Sectorul 3 susţine că trebuie să discutăm. Eu nu am ce să discut decât pe lege şi i-am explicat că respect această lege”, a spus Oprescu.

centrul istoric00-foto Jean-Mihai PALSU

Primarul Capitalei susţine că ceea ce l-a deranjat, de fapt, pe Robert Negoiţă este că nu încasează el, la administraţia locală a Sectorului 3, taxele pentru ocuparea domeniului public pentru localurile şi terasele sezoniere din Centrul Istoric.

“I-am explicat (lui Robert Negoiţă – n.r.) că Centrul Istoric este în administrarea Capitalei, care de altfel a făcut şi investiţiile în acea zonă şi că este normal ca taxele şi impozitele să fie încasate de către PMB. (…) Da, este în administrarea noastră şi avem dreptul să facem acest lucru”, a spus Sorin Oprescu, arătând că este vorba de un regulament pe care l-a făcut astfel încât să mulţumească pe toată lumea şi prin care încearcă “să nu omoare ceea ce s-a creat în acea zonă a Capitalei”.

centrul istoric 02-Jean-Mihai PALSU

“Nu facem altceva decât să încercăm să reglementăm ceea ce am încercat în urmă cu 3-4 ani şi nu am reuşit pentru că întotdeauna au stat la mijloc hotărâri politice care sunt aberante. Regulamentul stabileşte norme clare în ceea ce priveşte suprafeţele teraselor, tipul de mobiler, siguranţa cetăţenilor, precum şi obligaţia agenţilor economici de a asigura condiţiile privind stabilitatea şi siguranţa imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele. Vorbim despre nişte condiţii de bun simţ, pentru că dorim să fie o uniformitate a aspectului teraselor”, a spus Oprescu.

Amintim că în mandatul anterior, majoritatea în CGMB era deţinută de PDL, PRM şi PNG.

centrul istoric 06-Jean-Mihai PALSU

La şedinţa CGMB a luat cuvantul şi reprezentantul Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric, Octavian Duru, care a dorit să exprime punctul de vedere al membrilor acesteia cu privire la Regulament:

“Suţtin punctul de vedere al Primarului General, cu care am purtat discuţii timp de doi ani, timp în care ne-am văzut de peste 20 de ori şi am încercat să găsim împreună cele mai bune soluţii. Regulamentul creează un mediu propice dezvoltării afacerilor în Centrul Istoric şi contribuie la îmbunătăţirea imaginii de capitală europeană”, le-a spus el consilierilor prezenţi la şedinţă.

centrul istoric 13-Jean-Mihai PALSU

Dar, de fapt, ce vrea Oprescu prin acest regulament? În primul rând, să oprească ţigănia proliferată an de an de unii comercianţi în această zonă a oraşului vechi. Pe scurt, începuseră să se facă nunţi, botezuri, tăieri de moţ şi alte evenimente private, care îi oripilau pe turiştii veniţi să bea o cafea în linişte.

Pe de altă parte, prin regulament sunt interzise cu desăvârşire jardinierele din plastic şi plantele decorative artificiale. De asemenea, dispar copertinele de ploaie sau de vânt, precum şi covoarele din plastic.

centrul istoric 23-Jean-Mihai PALSU

Programul se limitează până la ora 4.00, de luni până vineri, cu o oră de prelungire vinerea, sâmbăta şi duminica. Iniţial fusese până la ora 24.00. Asta însă numai în “zona A, nerezidenţială”, pentru că restul teraselor, trebuie să închidă la miezul nopţii (pentru ele limita iniţială fusese ora 22.00).

Când a ieşit public cu proiectul regulamentului, la începutul anului, proprietarii cârciumioarelor din “zona zero” au sărit ca arşi. Între timp, au citit mai atent documentul şi au constatat că ei sunt, de fapt, excepţia: se prevede explicit că obligativitatea închiderii teraselor la ora 22.00 se referea numai la zonele rezidenţiale (de ex. Schitu Măgureanu, Moşilor etc.), nu şi la terasele din privilegiata “zonă A – cu funcţiune mixtă, preponderent nerezidenţială” – cum apare în actul normativ. Este delimitată de străzile Lipscani, B-dul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei.

centrul istoric 24-Jean-Mihai PALSU

După ce proiectul a stat în dezbatere publică timp de o lună, s-a mai prelungit programul. Terasele de aici vor putea funcţiona până la ora 4.00 în timpul săptămânii, iar în weekend, până la ora 5.00.

Iar ca să nu fie discriminare, programul teraselor va putea fi extins şi “în zonele preponderent nerezidenţiale”, cu o oră, adică de la 24.00 la 1.00, în weekend. Iar la evenimente “de anvergură”, gen Zilele Bucureştilor sau competiţii sportive ca Finala Europa League, municipalitatea va emite reglementări pentru perioada respectivă, “care pot deroga de la prevederile regulamentului”. Aşadar, ca la români: fără derogare şi excepţii nu poate exista act normativ.

centrul istoric 28-Jean-Mihai PALSU

În cursul săptămânii însă, stricteţe absolută. Până şi spectacolele live vor trebui încheiate la miezul nopţii, pe terasele sezoniere din zona mai puţin privilegiată. De asemenea, au fost interzise total evenimentele festive private, printre care şi nunţi sau botezuri.

“Nu avem de gând să vă îngrădim activitatea, de aceea am propus spre dezbatere acest proiect acum, pe perioada iernii, pentru ca până la primăvară, când veţi deschide terasele, să cădem la un acord. Vom căuta posibilităţile legale să vă ajut în continuare. Însă vom face asta cu respectarea legii, în avantajul bucureştenilor, indiferent că sunt consumatori sau localnici”, le-a spus Sorin Oprescu proprietarilor de restaurante membri ai Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric, convocaţi la întâlnirea programată la începutul lui februarie, pe tema regulamentului.

centrul istoric 33-Jean-Mihai PALSU

Proprietarii restaurantelor de lux s-au arătat preocupaţi de aspectul teraselor. Dar nu-i o noutate: din 2009 tot critică “ţigănia” unor confraţi care le ştirbesc onoarea. Oprescu i-a liniştit de data asta: “Am decis o cromatică uniformă, dar şi tipul de mobilier adecvat, în concordanţă cu specificul zonei”.

Regulamentul stabileşte condiţii clare: Vor putea folosi “numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente”. “Este interzisă ulilizarea mobilierului de terasă pliant şi a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta alb-beige “.

centrul istoric 91-Jean-Mihai PALSU

“Vor constitui contravenţii amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depăşirea orarului de funcţionare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor în veselă de plastic, montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, videoproiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora”.

centrul istoric 93-Jean-Mihai PALSU

Delimitarea teraselor trebuie făcută cu aranjamente florale verzi, “pe care agenţii economici se obligă să le întreţină”, fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale. De asemenea, va fi interzisă construirea platformelor şi amplasarea cortinelor de protecţie împotriva vântului şi a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

Este interzisă, totodată, prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, “cu excepţia standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale, târguri sau expoziţii ce includ demonstraţii culinare”.

centrul istoric 85-Jean-Mihai PALSU

Cei care încalcă aceste prevederi vor fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 3.000 de lei.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.