La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au fost aduşi cu mandat, pentru audieri, 42 de medici, laboranţi şi chiar şoferi, ridicaţi vineri la prânz în urma celor 44 de percheziţii domiciliare efectuate de poliţişti într-o anchetă privind fraudarea cu 500.000 euro a bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin decontări ilegale de analize. Toţi sunt urmăriţi penal pentru comiterea – după caz – a infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare de mită.
Unul dintre medicii învinuiţi în dosar, cardiologul Sergiu Bărsan (40 ani), a fost ridicat cu mandat, de la o pensiune din Drobeta-Turnu Severin, de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Mehedinţi. El este medic la Clinica de Cardiologie a Spitalului Elias din Bucureşti şi va fi adus în Capitală pentru audieri.
Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi DGPMB – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI).
„Activitatea infracţională a constat, în principal, în fraudarea de către mai mulţi medici şi angajaţi ai unor laboratoare de analize medicale a bugetului CNAS, prin decontarea unor analize medicale care nu au fost efectuate în realitate, cauzându-se un prejudiciu de peste 500.000 de euro”, informează Parchetul Capitalei.
La percheziţii au participat 13 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi 175 de poliţişti ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Cum opera filiera
Medicii au eliberat circa 14.000 de bilete false în baza cărora se procesau analizele, care erau emise pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi sau, deşi au fost consultaţi, nu li s-a recomandat efectuarea unor investigaţii medicale, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
Biletele astfel completate de către medic sau asistentul său erau înmânate unor angajaţi ai laboratoarelor şi înaintate ulterior spre decontare la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
Medicii care falsificau biletele de trimitere primeau sume de bani reprezentând 10% din valoarea analizelor recomandate.
“Angajaţii celor două laboratoare din Capitală unde se procesau analizele stabileau o legătură cu un medic specialist sau de familie, iar aceştia emiteau în mod constant numeroase bilete de trimitere pentru analize medicale, cu valoarea compensată, fără a avea acoperire într-o situaţie reală”, precizează anchetatorii.
Aproximativ 70% din activitatea celor două laboratoare de analize consta în operaţiunile fictive descrise.
“Cele două laboratoare efectuau şi în mod real analize, însă foloseau reactivi vechi sau chiar expiraţi, iar rezultatele se stabileau mai mult prin deducţie decât în baza unor temeiuri ştiinţifice. Oricum, aparatura laboratoarelor, în ipoteza în care ar fi fost permanent funcţională, nu ar fi putut procesa analizele decontate de către CASMB – atât cantitativ cât şi calitativ. Au existat şi cazuri în care au fost pierdute probele biologice ale pacienţilor, situaţie în care angajaţii treceau în buletinele de analiză rezultate fictive”, mai informează Parchetul.
Până în prezent, au fost audiate aproximativ 800 de persoane în numele cărora au fost emise fictiv bilete de trimitere.
Magda SEVERIN