Investiţiile locale, în pixul lui Dragnea

Autorităţile locale vor primi bani de la Guvern prin intermediul unui nou program, denumit Programul naţional de dezvoltare locală, ce va fi coordonat numai de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern. Documentul stabileşte că fondurile vor fi alocate, prin ordinul ministrului Liviu Dragnea, pe baza unor criterii “ce vor avea în vedere cel puţin ponderea obiectivelor de investiţii aflate în derulare pe fiecare judeţ, datele demografice şi administrativ-teritoriale, precum şi capacitatea financiară a beneficiarilor”. Vechiului program PNDI, aprobat de fosta guvernare, i se pune cruce, în sensul că va fi preluat de acesta nou. El prevedea modernizarea a 10.000 de km de drumuri judeţene şi de interes local şi 600 de grădiniţe şi creşe, fiind organizate deja licitaţiile. Dar acum nimeni nu vrea să-şi lege numele de… Elena Udrea, care a gestionat PNDI.

Noul program prevede că finanţarea va fi acordată atât pentru obiective de investiţii aflate în derulare, cât şi pentru altele noi, fără contracte încheiate şi nepreluate până în prezent în vreun program de finanţare.

Consiliile judeţene vor transmite propuneri Ministerului Dezvoltării, care le va analiza şi va întocmi o listă, cu sumele alocate acestora în anul în curs. Lista va fi aprobată prin ordin al ministrului Liviu Dragnea.

Noul program va prelua toate proiecte finanţate până în prezent prin Programul privind reabilitarea unor obiective locale, Programul naţuinal de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, programe multianuale prioritare de mediu si gospodărire a apelor.

“În prezent, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi alte autorităţi publice centrale se derulează mai multe programe de investiţii în infrastructura locală cu caracteristici diferite privind eligibilitatea, finanţarea, decontarea şi monitorizarea acestora. În cadrul acestor programe de investiţii sunt în diferite stadii de execuţie obiective pentru care nu s-au asigurat în anii anteriori sursele de finanţare pentru finalizarea acestora, fapt ce nu a contribuit la dezvoltarea echilibrată a infrastructurii locale, împiedicând atingerea standardelor de calitate a vieţii pentru comunităţile locale. De aceea, pentru revitalizarea comunelor si a satelor componente ale municipiilor şi oraşelor, este esenţial să fie soluţionată problema dezvoltării infrastructurii locale. Pentru o utilizare mai eficientă a fondurilor publice, este necesară o coordonare şi implementare unitară a dezvoltării infrastructurii locale prin integrarea programelor actuale de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural şi urban”, este argumentul înfiinţării noului program.

Fără lucrări pe datorie, dar cine crede?

În document se mai spune că „actualul cadru legislativ nu asigură suficiente mijloace de intervenţie la nivelul autorităţilor centrale şi locale care să sprijine îmbunătăţirea infrastructurii, iar amânarea adoptării unor măsuri imediate ar avea consecinţe negative în sensul perpetuării lipsei de resurse la dispoziţia autorităţilor publice şi accentuarea efectelor negative pe care criza internaţională actuală o are asupra domeniilor de activitate economică din România”.

Liviu Dragnea a precizat, la finalul şedinţei de Guvern, că acest nou program nu are legătură cu Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), pentru care îşi menţine decizia de închidere.

El a precizat că modalitatea de finanţare este una diferită, în sensul că lucrări din cadrul PNDI erau finanţate şi din resurse proprii ale constructorilor, cu decontarea ulterioară din partea statului, în timp ce noul program va fi finanţat numai “în limita sumelor aprobate”. 

PNDI reşapat

Amintim că PNDI, aprobat de Guvernul Boc pentru perioada 2011-2020, era gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului. Prin acest program, fosta guvernare îşi propunea să reabiliteze 10.000 km de drumuri judeţene şi de interes local, să extindă reţele de apă şi canalizare în mediul rural, să construiască grădiniţe şi creşe, să reabiliteze termic blocurile şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor.

De altfel, au şi fost organizate licitaţii pentru reabilitarea drumurilor judeţene şi de interes local, precum şi licitaţii pentru construirea a peste 600 de creşe şi grădiniţe.

Elena Udrea anunţa, la bilanţul activităţii MDRT pe anul 2011 – cu doar 2 luni înainte de anu mai fi ministru -, că din fonduri guvernamentale au fost finanţate reabilitarea şi modernizarea a 480 km de drumuri locale şi judeţene, construirea a 170 de sisteme de alimentare cu apă la sate, reabilitarea termică a 14.700 de apartamente, finalizarea a 1.785 de locuinţe pentru tineri, a două bazine de înot şi a unui patinoar, precum şi a 50 de săli de sport.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.