Potrivit propriilor declaraţii, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS) are ca scop acordarea de despăgubiri în cazul prejudiciilor în urma unor accidente cauzate de vehicule neasigurate sau neidentificate. Nu dorim nimănui să apeleze la acest Fond, însă este bine de ştiut că există şi care sunt condiţiile de acces la despăgubiri în caz de nevoie.
În conformitate cu legile în vigoare la ora actuală, persoanele care pot beneficia de despăgubiri din Fond sunt toate persoanele fizice şi juridice rezidente în România sau în alte state ale Spaţiului Economic European şi în Elveţia. În calitatea sa de Organism de Plată a Despăgubirilor, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii poate acorda despăgubiri în două tipuri de situaţii. În primul rând, dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat, din categoria celor pentru care legea din România prevede obligativitatea încheierii asigurării RCA, se garantează şi se plătesc despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese. Dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neidentificat, se plătesc din Fond despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese; pentru daunele materiale produse prin accidente de vehicule neidentificate, se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în acel accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări corporale care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. În aceste cazuri, franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale este de 500 EUR (echivalent lei) la data accidentului.
Prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului.
Cum funcţionează?
Persoana păgubită trebuie să pună la dispoziţia Fondului în vederea deschiderii dosarului de daună o cerere de despăgubire, însoţită de o serie de documente despre care poate afla detalii consultând pagina de internet www.fpvs.ro, secţiunea Organism de plată a Despăgubirilor. Cererea de despăgubire adresată FPVS va fi însoţită în mod obligatoriu de documentele care se întocmesc în cazul accidentelor de vehicule, în funcţie de prevederile legislaţiei în vigoare la data accidentului, din care să rezulte, după caz, că vehiculul vinovat a rămas neidentificat sau nu era asigurat RCA.
După primirea cererii de despăgubire, Fondul va transmite instrucţiunile pentru efectuarea constatării şi evaluării daunelor. În cazul autovehiculelor deja reparate, vor fi puse la dispoziţia Fondului chitanţele şi facturile doveditoare ale sumei cheltuite pentru remedierea avariilor, poze şi orice alte documente ce vin în susţinerea pretenţiilor de despăgubire. FPVS dispune verificarea constatării tehnice, respectiv a documentelor, de către un expert tehnic autorizat. Toate costurile aferente acestor proceduri sunt suportate de FPVS, persoana păgubită fiind scutită de orice obligaţii financiare. În termenul legal de maxim 90 de zile de la data depunerii cererii de despăgubire, FPVS achită despăgubirea cuvenită sau oferă un răspuns motivat privind respingerea pretenţiilor formulate sau imposibilitatea evaluării şi achitării despăgubirilor cuvenite (lipsa documentelor care atestă vinovăţia, procesul verbal al poliţiei, lipsa unei expertize în cazul în care aceasta este necesară sau lipsa documentelor de evaluare cum ar fi poze, facturi etc). Toate despăgubirile achitate din Fond, cheltuielile legate de instrumentarea şi lichidarea daunelor, precum şi dobânda legală aferentă vor fi recuperate ulterior de la persoana vinovată de producerea accidentului. Dacă persoana vinovată de producerea accidentului achită despăgubirea cuvenită persoanei păgubite, FPVS îşi încetează imediat intervenţia. Termenul în care o persoană păgubită poate să apeleze la FPVS este termenul general de prescripţie de 3 ani de la data accidentului. De menţionat că există cereri primite din partea persoanelor juridice, dar formulate în nume propriu, prin reprezentantul legal al societăţii. Restul persoanelor fizice prejudiciate (şoferi, pasageri etc) trebuie să se adreseze Fondului în nume propriu sau printr-un reprezentant desemnat în conformitate cu prevederile legale (printr-o împuternicire avocaţială, procură etc).
Cine nu beneficiază?
Nu pot beneficia de despăgubire din partea Fondului persoanele care deţineau la data producerii evenimentului rutier o asigurare facultativă, cum ar fi asigurarea CASCO, CARGO, CMR etc, în baza căreia au posibilitatea de recuperare a prejudiciului suferit. Atât directivele Europene RCA, cât şi legislaţia noastră prevăd caracterul subsidiar al compensaţiei plătite de către Fond. Acest caracter subsidiar conferit Fondului înseamnă că nicio entitate care a compensat în orice fel persoanele păgubite sau a oferit acestora servicii în legătură cu prejudiciile suferite, în baza unor contracte încheiate ori în baza legii, nu are dreptul să solicite de la Fond recuperarea cheltuielilor efectuate. În această situaţie, se găsesc societăţile de asigurări care au asigurat autovehiculul avariat sau alte bunuri, cum ar fi gardurile sau clădirile avariate, precum şi casele de asigurări de sănătate şi spitalele care au despăgubit, respectiv tratat, persoanele vătămate. De reţinut că nu se acordă din Fond despăgubiri pentru daunele provocate în una dintre următoarele situaţii:
– accidente provocate de pietoni, biciclişti, căruţe sau de către orice alte vehicule care nu aveau obligaţia legală de a încheia o asigurare RCA;
– maşini găsite avariate în parcare (aşa numitele AN-uri în limbaj poliţienesc);
– avariile produse de: fenomene meteorologice, gropi, polei, mâzgă, pietre căzute de pe versanţi, copaci dărâmaţi, alte obiecte căzute pe vehicul, impact cu animale etc.
1% din primele RCA
Începând cu anul 2007, FPVS a semnat un protocol de colaborare cu Poliţia Rutieră pentru o mai bună informare a cadrelor de poliţie, dar şi a cetăţenilor, asupra atribuţiilor Fondului. Pliante informative au fost distribuite la nivel naţional, cu ajutorul Poliţiei Rutiere, direct persoanelor aflate în situaţia de a le fi garantată despăgubirea din Fond. Pliantul conţine informaţii utile cu privire la drepturile cetăţenilor de a fi despăgubiţi în cazul în care sunt prejudiciaţi prin accidente de vehicule cu autor necunoscut sau fără asigurare de răspundere civilă auto.
În vederea realizării structurii financiare necesare Fondului, membrii acestuia sunt obligaţi să contribuie proporţional cu volumul primelor brute încasate din vânzarea asigurării RCA. Pentru anul 2013, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor – CSA a stabilit cota de contribuţie a asigurătorilor RCA la FPVS la un nivel de 1% din primele brute RCA încasate.
Despăgubiri
Potrivit informaţiilor oferite de FPVS, în perioada ianuarie 2007 – decembrie 2012, au fost deschise la FPVS 4.033 de dosare de daună. Dintre acestea, au fost finalizate prin acordarea de despăgubiri 2.293 de dosare. Diferenţa provine din cazurile respinse, cele aflate pe rolul instanţelor de judecată şi cele aflate încă în curs de gestionare pe cale amiabilă.
Cristina TOBESCU
cristina.tobescu@ziuacargo.ro