Procurorul Nistor Călin a fost avizat pozitiv de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcţia de şef adjunct la DNA, în motivare, Secţia pentru procurori a CDM precizând că acesta „a identificat măsuri imediate şi concrete care, în raport de resursele umane şi materiale actuale şi de legislaţia în vigoare, sunt de natură să conducă la obţinerea unor rezultate pozitive în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Numirea o va face prin decret preşedintele Traian Băsescu. Ministrul Cazanciuc va trebui să facă o nominalizare şi pentru cel de-al doilea post de procuror-şef adjunct al DNA.
UPDATE: În 24 mai, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de numire a lui Călin Nistor în funcţia de procuror-şef adjunct al DNA.
Secţia pentru procurori a CSM a avizat pozitiv, joi, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justiţiei de numire a lui Nistor Călin în funcţia de procuror-şef adjunct al DNA.
În motivare, CSM arată că Nistor este rezistent la stres, are viziune managerială şi iniţiativă în luarea deciziilor. El a propus pentru înlăturarea vulnerabilităţilor DNA „obiective clare şi precise, fundamentate pe studii şi analize privind eficacitatea acestei structuri, aspect ce dovedeşte cunoaşterea problemelor reale cu care se confruntă această structură”.
Printre soluţiile manageriale se înscrie şi „configurarea echipei de conducere a DNA din procurori provenind din cadrul Direcţiei”.
Referitor la modalităţile de Secţia pentru procurori constată că „acestea au fost prezentate atât în planul de management cât şi cu ocazia interviului susţinut, în vederea remedierii acestora domnul procuror propunând”.
Dosare “beton”, nicio soluţie de achitare
Din analiza planului de management, a lucrărilor depuse şi din prestaţia din timpul interviului, rezultă că Nistor a dat dovadă de profesionalism, de o buna cunoaştere a competenţei şi atribuţiilor care îi incumbă, acesta având capacitatea de a-şi analiza în mod obiectiv propriile performanţe în cadrul activităţii desfăşurate, de a identifica eventualele disfuncţii şi de a propune măsuri concrete şi viabile pe termen scurt, mediu şi lung care să contribuie la îmbunătăţirea activităţii specifice a DNA.
Procurorii din CSM mai menţionează că Nistor Călin a dovedit cunoştinţe solide privind activitatea concretă a Direcţiei, instituţie în cadrul căreia şi-a desfăşurat activitatea începând cu 1 ianuarie 2006 şi până în prezent, atât în funcţie de execuţie, cât şi de conducere, perioadă în care a acumulat o vastă experienţă profesională specifică acestei structuri specializate şi a obţinut rezultate meritorii, acesta remarcându-se prin faptul că nu a obţinut nicio soluţie de achitare.
Totodată, niciunul dintre dosarele trimise în instanţă de procurorul Călin Nistor nu a fost restituit Parchetului.
Magistratul a întocmit peste 45 de rechizitorii prin care au fost trimişi în judecată demnitari, arbitri de fotbal, oameni de afaceri, printre ei numărându-se Constantin Nicolescu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, şi omul de afaceri Cornel Penescu.
După refuz, acceptare
Procurorul Călin Nistor, sub conducerea căruia au fost instrumentate cazuri răsunătoare de corupţie – cum este cel al permiselor auto sau cel al preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu (PSD) -, a fost delegat la începutul lunii martie în funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), printr-un ordin emis de prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar.
O lună mai târziu, Morar a demisionat, cerere aprobată de CSM. El este detaşat pentru 6 luni în funcţia de consilier al preşedintelui CSM, solicitată de Oana Smith Hăineală.
Iniţial, Călin Nistor a refuzat oferta premierului Victor Ponta – pe vremea când acesta era ministru interimar la Justiţie – de a ocupa postul de adjunct al Laurei Codruţa Kovesi – propusă tot atunci procuror şef la DNA.
Ulterior, el a acceptat propunerea făcută de noul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc.
După avizul pozitiv primit de CSM, Nistor aşteaptă decretul prezidenţial pentru a fi numit în funcţie.
Magda SEVERIN