Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, susţine că indemnizaţia de 14.750 de euro, încasată în primul trimestru al acestui an de directorul general al CFR SA, este salariul fostului manager privat al companiei, Dimitris Sophocleous, iar suma a fost aprobată de Consiliul de Administraţie din perioada respectivă, fără a avea acordul lui de ministru. Remuneraţia actualului manager general al CFR SA, George Micu – fost director general al falimentarei CFR Marfă şi devenit peste noapte manager privat -, numit în luna aprilie 2013, după demisia lui Sophocleous – este de 8.900 de euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Ministrul Relu Fenechiu arăta în aprilie că demisia fostului management privat al CFR SA are la bază motive întemeiate, unul dintre acestea fiind aprobarea, în CA, a indemnizaţiei managerului privat în cuantum de 14.570 euro, fără acordul ministerului.
Duminică, la Iaşi, Fenechiu a declarat într-o conferinţă de presă că salariul actualului director este unul “corect” şi că “degeaba” se umblă cu “populismele astea”, în sensul de a le da directorilor “3.000 de lei pe lună, că un medic are doar 2.000”.
“Suntem obligaţi să dăm salarii bune, altfel niciodată nu vom avea performanţă”, a spus ministrul Transporturilor, adăugând că remuneraţia nu este o unitate despre care să spui că e mare sau mică.
“E nevoie de salarii mari pentru a aduce oameni competenţi. Chiar cred că la unităţile din autoritatea Ministerului Transporturilor, la ora actuală, cea mai mare parte sunt oameni competenţi. Important este să nu vină pe salarii de 8-9.000 de euro pe lună nişte politruci. Când mă refer la politruci, nu mă refer neapărat la oameni angajaţi politic, ci la oameni care vin din politică şi care nu au nici o legătură cu managementul”, a mai afirmat Relu Fenechiu.
Salariile managerilor din 38 de companii de stat din totalul celor 157
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a făcut publică, vineri, o listă cu salariile managerilor din 38 de companii de stat, din totalul celor 157 de operatori economici la care statul este acţionar majoritar şi al căror buget este avizat de MFP şi ulterior aprobat prin hotărâre de Guvern.
Potrivit listei MFP, managerii a 4 companii de stat au câştigat, în primul trimestru al acestui an, peste 10.000 de euro:
* managerul de la TAROM – indemnizaţie medie lunară de 16.622 euro (73.394 lei)
* managerul de la CFR SA – indemnizaţie de 14.570 euro/lună (64.333 lei)
*managerul de la Poşta Română – indemnizaţie de 12.834 euro/lună (56.666 lei)
* managerul de la Romatsa – indemnizaţie de 12.079 euro/lună (53.333 lei).
Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă prin care se plafonează salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult 6 ori mai mari faţă de venitul mediu brut dintr-o ramură.
Totodată, Executivul a publicat lista cu managerii care au propuse pentru 2013 salarii lunare mai mari de 2.500 de euro.
Vineri, Ministerul Finanţelor a calculat limitele maxime pe ramura de activitate. Tabelul poate fi vizualizat AICI.
Magda SEVERIN