Patronul firmei Gregory Tour a declarat luni, la ieşirea din sediul Parchetului General, că a adus toate documentele cerute săptămâna trecută de procurori şi că acestea „există şi sunt în termenele legale, iar la finalizarea anchetei le vom face publice”. Ştefan Grigore a evitat să spună explicit dacă şoferul aflat la volan în momentul în care autocarul s-a prăbuşit în prăpastie avea aviz psihologic, rezumându-se să spună că „toate documentele au fost prezentat procurorilor”. Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a confirmat că patronul Gregory Tour “a revenit şi a depus nişte acte, nu e nimic nici îngrijorător şi nici extraordinar, face parte din derularea procedurii clasice”. El a adăugat că ancheta este instrumentată de autorităţile din Muntenegru şi că partea română şi-a manifestat disponibilitatea de a contribui la ancheta derulată de muntenegreni.
Ştefan Grigore a spus despre autocar că, din punct de vedere tehnic, era în stare bună. „Toate autocarele noastre au fost cumpărate noi, din Germania”, a arătat el.
Întrebat de jurnalişti dacă anvelopele autocarului ar fi fost uzate, patronul Gregory Tour a precizat că nu are date despre acest lucru, dar că mai multe detalii poate oferi directorul de transport al firmei. El a arătat însă că autocarelor sale, care sunt de ultimă generaţie, li se schimbă cauciucurile periodic, în funcţie de anotimp.
Despre defecţiunile minore care apar inevitabil, el a spus că acestea sunt rezolvate la service-ul Man din România sau la service-uri de pe trasee – în caz că apar în timpul circuitelor turistice.
Ştefan Grigore a mai declarat că “deocamdată nu există date privind cauzele accidentului” şi că directorul de transport al firmei Gregory Tour a revenit sâmbătă a în ţară, de la Podgorica, iar până în prezent nu i-a fost furnizată nicio informaţie oficială de către autorităţile muntenegrene, astfel că toate datele pe care le prezintă şi el presei au un caracter neoficial, “pe surse”.
Întrebat de ce a subînchiriat serviciile firmei Gregory Tour Serv firmei Gregory Tour Holiday, Ştefan Grigore a spus că deţine ambele societăţi. Prima este firmă de transport, a înfiinţat-o în 2002 şi a obţinut pentru ea licenţă de transport în 2005, iar de atunci aceasta îi este prelungită anual.
Cea de a doua firmă este agenţia de turism, care vine cu servicii precum cazare, masă sau transport cu avionul, autocarul sau maşina.
Ştefan Grigore a mai spus despre el că a absolvit Liceul Militar şi Academia Tehnică Militară, apoi Academia de Studii Economice, având calitatea de economist, că timp de 7 ani, respectiv din 2000 până în 2007, a fost directorul unei bănci şi că din 2007 este patronul agenţiei de turism Gregory Tour.
Amintim că inspectorul de la ISCTR Cătălin Adrian Kritikos a declarat vineri, la o conferinţă de specialitate, că la verificările pe care le-a făcut la firma Gregory Tours chiar a doua zi după accident, nu a găsit nici contractul de muncă, nici analizele medicale şi avizul psihologic ale şoferului care se afla la volanul autocarului prăbuşit în prăpastie.
Magda SEVERIN