Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, a precizat, marţi, într-o declaraţie susţinută la sediul ministerului, că proba scrisă la Limba şi literatura română s-a desfăşurat, luni, în foarte bune condiţii în majoritatea centrelor din toată ţara şi nu există niciun indiciu care să determine anularea ei. Amintim că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au percheziţionat, luni, sediul Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală şi au reţinut-o pentru 24 de ore pe directoarea liceului, Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, ea urmând a fi prezentată instanţei Tribunalului Bucureşti, marţi, cu propunere de arestare preventivă.
Parchetul informează că, în perioada mai – iunie, Vărzaru a pretins şi primit sume de bani de la elevi înscrişi la Bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2013), pentru a-şi folosi influenţa faţă de membrii Comisiei din Centrul de examen de la Liceul Bolintineanu, ca aceştia să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului. Toţi cei 32 de profesori supraveghetori şi cei 3 membri ai Comisiei de Bacalaureat a acestui centru au fost audiaţi de anchetatori.
“Nu există absolut niciun indiciu ca proba de ieri să fie anulată. Proba s-a desfăşurat în foarte bune condiţii în marea majoritate a centrelor, la nivel naţional există 583 de centre, dintre acestea un singur centru, respectiv cel de la Liceul Bolintineanu, a avut probleme extrem de grave, motiv pentru care a trebuit să intervină nu doar Ministerul Educaţiei, ci au trebuit să intervină instituţiile statului, după cum aţi constatat”, a susţinut ministrul Remus Pricopie.
El a precizat că la Liceul Bolintineanu au susţinut luni proba la limba română 256 de elevi, iar lucrările nu au fost ridicate de procuratură şi nici nu există indicii că acestea ar fi fost viciate.
“Avem 154.586 de candidaţi care au susţinut această probă. La Bolintineanu ieri au fost 256 – dacă nu greşesc – de elevi. Din comunicarea noastră cu procuratura nu există indicii deocamdată că aceste lucrări ar fi fost viciate. Lucrările, de altfel, nici nu au fost ridicate de procuratură. Este vorba de demontarea unui mecanism care se pare că ar fi trebuit să intre în funcţiune după încheierea probelor. Mai multe date o să furnizeze procuratura în momentul în care ancheta se finalizează. Repet, lucrările nu au fost ridicate, sunt în momentul de faţă în faza procedurală de verificare”, a precizat ministrul Educaţiei.
Remus Pricopie a adăugat că Parchetul o să-i comunice în cursul zilei de marţi mai multe informaţii şi, în funcţie de acestea, va decide dacă miercuri „vor intra toţi la proba de istorie sau de matematică, depinde de proba pe care o susţine fiecare elev”.
„Repet, deocamdată nu avem acest document, nu ştim exact care va fi procedura, vă vom ţine la curent”, a arătat ministrul.
El consideră intervenţia organelor statului “una promptă şi corectă”, ca, de altfel, şi a Inspectoratului Şcolar a Municipiului Bucureşti, care a demis, luni, conducere liceului şi a schimbat întreaga componenţă a Comisiei de Bacalaureat, plus profesorii supraveghetori.
Miercuri, la următoarea probă scrisă a Bacalaureatului, la Liceul Bolintineanu “va fi o echipă nouă – preşedinte, vicepreşedinte, supraveghetori”. „Toate condiţiile tehnice, pentru că există o componentă tehnică importantă, respectiv transmiterea subiectelor prin STS, şi aşa mai departe, funcţionează, camerele de luat vederi la fel, funcţionează, şi sperăm să nu avem surprize şi la vreun alt centru din ţară”, a mai menţionat ministrul Educaţiei.
El a precizat că, la videoconferinţa de duminică, le-a cerut tuturor inspectorilor şcolari generali, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de comisii “toleranţă zero la corupţie şi fraudă”.
“Am precizat explicit că am vrea să avem un examen de bacalaureat fără procuratură la uşa şcolii. Din păcate nu s-a înţeles acest mesaj al nostru şi atunci, evident, organele statului au intervenit aşa cum trebuie să intervină acolo unde sunt abateri”, a adăugat ministrul.
Luni, la proba scrisă la Limba şi literatura română, au fost înregistrate la nivel naţional 93 de cazuri în care elevii au fost scoşi din examen pentru încercare de fraudare, cele mai multe dintre acestea fiind la Constanţa (21 de elevi), Bucureşti (19, din care 7 de la Liceul Bolintineanu) şi Dolj (7).
Magda SEVERIN