Instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a rămas în pronunţare a sentinţei pe fond în Dosarul Transformatorul, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat alături de alte 5 persoane că a vândut statului transformatoare uzate la preţ de unele noi, astfel că verdictul îl vom putea afla în 12 iulie, la ora 15.00, fix peste 8 zile. Procurorul DNA a cerut, joi, condamnarea la 15 ani de închisoare cu executare a fiecăruia dintre cei 6 inculpaţi. Judecătorii mai au posibilitatea de a da o amânare de o săptămână pentru pronunţarea sentinţei, astfel că Fenechiu ar putea rămâne sigur ministru până în 19 iulie. Dacă va fi achitat, el îşi va continua mandatul la şefia Transporturilor, dar dacă va primi condamnare la închisoare, chiar şi cu suspendare, el îşi pierde portofoliul. Evident, în acest ultim caz el va avea posibilitatea să atace sentinţa la Completul de 5 judecători la ÎCCJ.
La acest ultim termen de joi al procesului, Relu Fenechiu şi-a exprimat regretul că „nu s-a terminat astăzi”, deşi avocatul său ceruse o excepţie de neconstituţionalitate, ceea ce ar fi dus la tărăgănarea soluţionării cauzei.
“Mie mi s-a părut că au fost multe declaraţii care arată nişte lucruri, ce se întâmplă. Zic eu că-i bine. Singurul lucru de care-mi pare rău este că nu s-a terminat azi”, a spus Fenechiu la ieşirea din sediul ÎCCJ.
Avocaţii tuturor celor 6 inculpaţi din dosar au formulat mai multe cereri şi au contestat raportul de constatare întocmit de Garda Financiară, arătând că este un mijloc de probă nelegal.
Avocatul lui Relu Fenechiu, Gheorghiţă Mateuţ, a invocat şi o excepţie de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte admiterea ca probă a raportului Gărzii Financiare. Mateuţ a cerut, totodată, schimbarea încadrării juridice a clientului său.
Am fost un simplu consilier local în Opoziţie
La acest ultim termen al dosarului au fost audiaţi 5 martori, precum şi Relu Fenechiu. El a susţinut că este nevinovat şi că nu a efectuat decât acte financiare legale, în vremea în care “am fost un simplu consilier local, în Opoziţie”.
Concret, Fenechiu a insistat că nu a pretins niciodată că produsele vândute de grupul de firme FENE către SISEE Moldova ar fi fost comercializate ca noi şi, prin urmare, acuzaţiile procurorilor sunt eronate.
El a explicat că produsele poartă o plăcuţă pe care este înscrisă data fabricaţiei şi a depus acte care dovedesc că alte companii au vândut aceleaşi produse la preţuri de 5 ori mai mari.
Totodată, Relu Fenechiu a povestit că a început vânzarea de echipamente în sistemul energetic încă din anii 1998-1999, în urma unor anunţuri în presă date de companii din domeniul energetic naţional.
“De-a lungul timpului am vândut produse şi către alte sucursale din ţară, dar şi către firme private din domeniul energetic”, a spus el.
De asemenea, Fenechiu a afirmat că produsele vândute nu au fost achiziţionate de la persoane fizice ci de la societăţi de stat care au fost privatizate.
Procurorul cere condamnare cu executare
Procurorul DNA a cerut, joi, instanţei supreme, condamnarea la câte 15 ani de închisoare cu executare – maximul pedepsei – a ministrului Transporturilor şi a celorlalţi inculpaţi din Dosarul Transformatorul.
Totodată, procurorul de şedinţă a cerut acoperirea prejudiciului creat şi obligarea inculpaţilor la despăgubiri către partea civilă, în valoare de peste 13 milioane de lei, plus TVA.
Magda SEVERIN