Deputatul Mircia Muntean, condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare

Deputatul PDL Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva în perioada 1996 – 2012, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Concret, a încheiat tranzacţii ilegale de terenuri, împroprietărind ilegal 3 revoluţionari, din care unul era traficant de maşini de lux. Alături de el au fost condamnaţi Iosif Claudiu Man – la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare -, Ovidiu Horaţiu Boldor – la 2 ani închisoare cu executare – şi Cornel Moraru – la 2 ani de închisoare, în cazul acestuia pedeapsa fiind contopită cu o altă condamnare de 3 ani primită în alt dosar. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, astfel că deputatul Muntean va rămâne membru al Parlamentului şi va vota legi până la verdictul final, în ciuda faptului că a fost condamnat de prima instanţă. El a fost exclus din PDL.

Totodată, deputatul a fost obligat la plata în solidar, cu Iosif Claudiu Man (în calitate de moştenitor al inculpatului Iosif Man, decedat) la plata sumei de 333.743 dolari – sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plăţii integral -drept despăgubiri pentru statul român.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instanţelor bucureştene, fiind trimis la Judecătoria Sectorului 3 în ianuarie 2004, unde a stat 9 ani, până în februarie 2013, când a fost mutat la ÎCCJ, după ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL în circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara.

Mircia Muntean, în 2004 primar al municipiului Deva (unul dintre cei mai longevivi edili, exercitând această funcţie în perioada 1996 – 2012), a făcut o tranzacţie ilicită cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, care aparţinea MApN şi nu putea face obiectul unei dispoziţii a edilului.

Beneficiarul terenului a fost Iosif Man – care între timp a decedat -, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu maşini de lux furate din străinătate.

“Inculpatul Mircia Muntean, uzând de calitatea sa de primar al municipiului Deva şi de preşedinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul învinuitului Man Iosif, i-a împroprietărit pe acesta şi pe numiţii Panduru Carol şi Pop Aurel cu un teren în suprafaţă de 5.838 mp în Deva, în zona gării. Terenul a fost trecut în proprietatea publică a statului român prin Decretul de expropriere pentru cauză de utilitate publică nr. 113 din 24.03.1982 şi se afla în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”, acuză procurorii.

Potrivit Parchetului General, Mircia Muntean a aprobat iniţial cererile depuse de Iosif Man, Panduru Carol şi Pop Aurel pentru a fi împroprietăriţi în calitate de revoluţionari, cu suprafeţe în zona Bejan.

Ulterior, Mircia Muntean a formulat în anul 1999 o acţiune în justiţie prin care solicita anularea titlurilor de proprietate, iar în cursul procesului a încheiat o tranzacţie prin care ceda celor 3 revoluţionari un teren de 5.838 mp, în zona gării şi care se afla în administrarea MApN.

Noii proprietari ai terenului, prin Iosif Man, în calitate de împuternicit, au vândut o parte din suprafaţă companiei Shell, pentru construirea unei staţii de carburanţi.

Parchetul mai arăta că, prin înstrăinarea terenului, Mircia Muntean a comis un abuz în serviciu în dauna intereselor publice, iar statul a fost prejudiciat cu 360.000 de dolari.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Iosif Man, fiul acestuia, Claudiu Man, Ovidiu Boldor şi Cornel Moraru, acuzaţi de trafic internaţional cu maşini de lux. Autoturismele furate din străinătate erau aduse în ţară, cel mai adesea cu numere de înmatriculare furate de la alte vehicule, iar apoi erau indigenizate în baza unor acte false şi vândute fără să li se spună cumpărătorilor despre provenienţa ilicită.(M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.