Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, va informa Comisia Europeană (CE), în luna septembrie, despre situaţia aleşilor locali incompatibili. El a precizat că o decizie privind modificarea legii 161/2003 va fi luată abia după ce instanţele de justiţie se vor pronunţa. De altfel, modificarea legii ANI, aşa cum o doresc parlamentarii USL, nu poate fi aplicată retroactiv. În prezent sunt declaraţi incompatibili peste 100 de aleşi locali, însă USL a lansat în spaţiul public ideea că 1.200 din totalul celor 3.180 de aleşi ar avea probleme de integritate şi că statul ar cheltui sume enorme pentru organizarea de alegeri parţiale. Aşa că mai bine ar fi să se modifice legea, astfel încât edilii să poată face parte şi din AGA societăţilor locale.
“Orice modificare a legii 161 se aplică doar pentru viitor, nu se aplică pentru trecut. (…) Ideea este că pentru viitor o să vedem ce decidem. Dacă este vorba de sesizările actuale ale ANI, toate sunt în instanţe, şi după ce avem nişte decizii definitive şi irevocabile o să vedem ce se decide, câţi sunt afectaţi şi câţi nu. Ştiţi foarte bine, şi acesta a şi fost punctul de vedere al Ministerului Justiţiei, că orice modificare a legii acţionează pentru viitor, nu pentru trecut, şi atunci nu rezolvăm problema actuală în viitor. Nu mai intră nimeni în asociaţiile acelea de dezvoltare intercomunitară sau despre CA-urile la regiile autonome. În viitor nu mai intră nimeni sigur, problema este ce se întâmplă până acum şi aceasta este o procedură deja începută. Orice modificare a legii acţionează doar pentru viitor, nu pentru cazurile actuale”, a explicat Ponta, într-o conferinţă de presă.
Premierul a precizat că nu a avut discuţii cu CE până în prezent cu privire la situaţia aleşilor locali incompatibili, dar că, în septembrie, ministrul Cazanciuc va informa Comisia.
Pe de altă parte, el spune că nu vor fi aplicate corecţii financiare societăţilor locale care au avut în AGA primari sau preşedinţi de consilii judeţene, declaraţi incompatibili.
Ponta a mai arătat că a primit informaţii de la “asociaţiile aleşilor locali” despre faptul că jumătate dintre primari sunt incompatibili, dar asigură că “din fericire, cifrele sunt mult mai mici”.
Primarul Constanţei, Radu Mazăre, propunea săptămâna trecută o soluţie aberantă: “amnistierea” aleşilor locali incompatibili. Va fi discutată la Comitetul Executiv al PSD, programat peste două săptămâni.
Magda SEVERIN