Mai puţine construcţii

Volumul lucărilor de construcţii a scăzut cu 2,2% în primele 7 luni, comparativ cu perioada similară din 2012, iar scăderea ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost de 4,1%, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe elemente de structură s-a înregistrat o scădere cu 11,8%. Creşteri au fost la lucrările de reparaţii capitale (+29%) şi la cele de întreţinere şi reparaţii curente (+14,2%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la cele inginereşti cu 4,5% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,1%. Cele rezidenţiale au crescut ca număăr cu 8,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut cu 12,5% la lucrările de construcţii noi (-12,5%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 32%, respectiv cu 10,8%.

Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat creşteri cu 6,7% la clădirile rezidenţiale şi cu 0,8% la cele nerezidenţiale. Construcţiile inginereşti au scăzut ca număr cu 7,6%.

În luna iulie, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de iunie 2013 cu 5% ca serie brută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8,5%. Volumul a crescut cu 7,7% la lucrările de construcţii noi, cu 1,1% la lucrările de reparaţii capitale şi cu 0,7% la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale cu 52,8% şi la clădirile nerezidenţiale cu 6,2%. Construcţiile inginereşti au scăzut cu 1,9%.

Creşteri în iulie faţă de iunie

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie comparativ cu iunie 2013, s-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii noi şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 8,3%, respectiv cu 7,9%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 1,8%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: la clădirile rezidenţiale cu 47%, la clădirile nerezidenţiale cu 8,4% şi la construcţiile inginereşti cu 3,2%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 15,4%, creştere reflectată astfel: la lucrările de reparaţii capitale cu 38,4%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 30,7% şi la lucrările de construcţii noi cu 6,9%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat următoarele creşteri la clădirile rezidenţiale cu 55,3%, la clădirile nerezidenţiale cu 13,9% şi la construcţiile inginereşti cu 10,0%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2013, comparativ cu luna iulie 2012, pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 30,5%, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 28,0% şi la lucrările de construcţii noi cu 4,5%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale cu 44,5%, la clădirile nerezidenţiale cu 8,8% şi la construcţiile inginereşti cu 6,5%. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.