Legea maidanezilor, atacată la Curtea Constituţională

Aşa cum era de aşteptat, Legea maidanezilor a fost atacată la Curtea Constituţională, iar primarul general Sorin Oprescu va fi nevoit să-şi pondereze hei-rup-ul prinderii zecilor de mii de patrupede fără stăpân pe care le-a lăsat de izbelişte timp de 5 ani. ASPA a selectat prin licitaţie 3 firme care să ajute Primăria Capitalei în acest demers – care, iată, se izbeşte de neajunsul spaţiilor de cazare. Capacitatea adăposturilor municipalităţii este de numai 700 de locuri, toate ocupate în prezent. ASPA a extins programul de adopţii, dar bucureştenii nu prea se înghesuie la primit câini în apartament.

Eutanasierea animalelor fără stăpân va fi ultima soluţie, după ce se va dovedi că “iubitorii” sunt mai puţini decât câinii – sălbăticiţi, care atacă foame, evident. Însă nimeni nu trebuie să dispere: Oprescu a dovedit până acum că nu are niciun interes ca maidanezii să dispară de pe străzi. Este o afacere prosperă.

În primul rând, edilul, cu largul concurs al Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), alocă sume importante – anul acesta 4,3 milioane de euro – din bugetul Capitalei pentru sterilizarea maidanezilor, dar şi pentru lefurile celor 47 de angajaţi ai ASPA, dintre care numai 8 sunt hingheri, restul – plimbători de hârtii, conduşi de 3 directori.

După moartea lui Ionuţ Anghel sfâşiat de o haită de câini, fondurile vor fi de 3 ori mai mari.

200 euro de maidanez

Acum nimeni nu va mai putea comenta că “finanţăm” câini. Prinderea unui singur maidanez costă deja, de câteva zile, circa 50 de euro (219 lei), preţ stabilit de ASPA, prin licitaţie. La această sumă se adaugă hrana şi serviciile de cazare – apă, curăţenie, curent, energie termică (iarna) -, care ajung la încă pe atât, în cele 14 zile până la eutanasiere.

În total, 100 de euro pentru un maidanez ca să… moară. Moarte care va costa şi ea 100 de euro, căci substanţele pentru “adormire” sunt un lux. Punem la socoteală şi incinerarea: 7 lei/kg, iar cum, în medie, un câine maidanez are 10 kg, se vor cheltui cam 2 euro. Să lăsăm totuşi 200 de euro în total (prindere, cazare, eutanasiere) pentru a scăpa de un câine.

În Bucureşti avem – conform recensământului Primăriei – 64.000 de maidanezi, astfel că prinderea, cazarea timp de 14 zile şi eutanasierea ar costa 12,8 milioane de euro, dacă s-ar face acum. Cum însă capacitatea adăposturilor Primăriei este de numai 700 de locuri, maidanezii se vor mai înmulţi de câteva ori până când or să fie prinşi.

31 de milioane de euro în 3 ani

Dacă punem 150.000 de câini în minim 3 ani, până când ar dispărea şi ultimul exemplar, într-un ritm logic, bucureştenii vor plăti în final circa 30 de milioane de euro. Cu salariile angajaţilor, de circa 300.000 euro/an (peste 1,2 milioane de lei/an, potrivit cifrelor prezentate de municipalitate pentru primele 8 luni din acest an), toată afacerea ar costa 31 de milioane de euro.

Pare enorm, dar să nu uităm că bugetul Capitalei a fost spoliat de o sumă asemănătoare în ultimii 20 de ani fără să se elimine câinii de pe străzi şi parcuri, ba chiar s-au format haitele ce terorizau bucureştenii între anii 1990-2000.

144.000 de eutanasieri între anii 2001-2008

Potrivit lui Laurenţiu Vasilescu, directorul general al Asociaţiei “Save the Dogs”, datele oficiale ar arăta că între 2001-2008 (adică în mandatele de primar general ale lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu) au fost eutanasiaţi în Bucureşti circa 144.000 de câini şi s-au cheltuit 9 milioane de euro (62 euro/câine).

Iar rezultatele se văd pe străzi: după ce am crezut că am scăpat de maidanezi, constatăm – după 5 ani de mandat al lui Sorin Oprescu – că aproape fiecare bloc şi parc îşi are haita sa şi că un copil de 4 ani a fost ucis şi devorat de câini sterilizaţi de Primărie.

Nici coordonatorul de programe din cadrul Vier Pfoten, Kuki Barbuceanu, nu crede că eutanasierea va duce la dispariţia câinilor de pe străzi, astfel că a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) „Legea lui Ionuţ”.

Politicienii le-au luat faţa ONG-urilor

Nu a mai fost nevoie, pentru că politicienii s-au grăbit să facă ei primul pas. Şi sunt din toate pardidele: 29 de senatori de la PP-DD, PNL, PC, PSD şi PDL. Ei au depus sesizarea la CCR sâmbătă seara, 14 septembrie, motivând că „legea privind modificarea OUG 155/2001 privind câinii comunitari, adoptată acum 4 zile de Camera Deputaţilor – for decizional – diferă fundamental, atât în ceea ce priveşte concepţia, cât şi conţinutul, de cea adoptată de Senatul României la data de 12.03.2013”.

“(…) Există diferenţe semnificative între prevederile art. 4, 7 şi 11 etc. în cazul celor două forme adoptate de Camere: sunt stabilite termene de revendicare, respectiv adopţie a câinilor fără stăpân mult mai scurte, sunt stabilite condiţii mult mai drastice de eutanasiere, este exclusă posibilitatea returnării câinilor fără stăpân, sunt excluse organizaţiile neguvernamentale într-o etapă importantă şi sensibilă a programului de gestionare a câinilor fără stăpân (eutanasia) etc.”, se precizează în sesizare.

Printre semnatari se numără Haralambie Vochiţoiu (lider grup PP-DD) , Tudor Barbu (lider grup PC), Dumitru Pelican (PC), Călin Popescu Tăriceanu (PNL), Ioan Ghişe (PNL), Cătălin Croitoru (PSD), Ovidiu Marius Isăilă (PDL).

Lege sub presiune

Legea maidanezilor a fost adoptat marţi, 10 septembrie, de Camera Deputaţilor, cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi 20 de abţineri, la 8 zile după ce Ionuţ Angehl a fost ucis de câini.

Actul normativ, susţinut de majoritatea deputaţilor din întreg spectrul politic, prevede, printre altele:

* prelungirea de la 7 la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat

* după 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor

* consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB), au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân

* revendicarea şi adopţia sunt gratuite.

Protestele continuă

Până la promulgarea legii, protestele pro şi contra eutanasierii maidanezilor continuă. Piaţa Victoriei s-au adunat, sâmbătă, aproximativ 50 de persoane – părinţi şi copii -, care au cerut ca legea privind câinii fără stăpân să fie aplicată, iar din banii pentru referendum să se facă adăposturi pentru maidanezi.

Protestul a fost organizat tot de comunitatea online a părinţilor români, ”desprecopii.com”, care a iniţiat prima demonstraţie de acest fel, în Piaţa Romană mai întâi şi apoi în Parcul Izvor.

“S-a spus despre noi, pe site-urile de socializare şi în mass-media, că urâm câinii, că suntem criminali; se duce o campanie împotriva noastră. Nu avem nimic împotriva câinilor, dar nu îi vrem pe stradă. Vrem să fie adoptaţi în masă şi nu eutanasiaţi în masă. Eu chiar o să adopt un câine. Din banii alocaţi referendumului care nu se mai face ar trebui ca Primăria să construiască adăposturi pentru câini”, a declarat o protestatară.

La miting a participat şi un biciclist, care a spus că a venit în numele tuturor celor “şi-au rupt motoarele şi bicicletele din cauza câinilor maidanezi”.

Manifestanţii au mai spus că la blocuri se fac „patrule” pentru „salvarea câinilor”, iar aşa-zişii iubitori de animale nu îi iau în casă, ci vor ca patrupedele să rămână în continuare pe străzi.

De partea cealaltă, membrii şi simpatizanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor au ieşit şi ei în stradă, plângând, pentru a convinge autorităţile să nu ucidă animalele.

Acum, până când magistraţii CCR vor decide asupra constituţionalităţii actului normativ, primăriile stau cu adăposturile pline de câini şi aşteaptă.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.