Rovinieta se scumpeşte

Un nou proiect de modificare a OG nr. 15/2002 privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere a fost elaborat de Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), după cel din iulie, însă acum actul normativ prevede majorarea cu până la 66% a costului rovinietei, deşi pe anumite perioade de valabilitate va scădea pentru vehiculele de transport marfă şi de persoane. Totodată, amenzile pentru lipsa rovinietei vor merge de acum încolo la bugetul de stat. Departamentul care a preluat în subordine CNADNR – fără însă ca Guvernul să emită vreun act normativ în acest sens – invocă actualizarea preţurilor rovinietei în funcţie de directivele europene.

Amintim că un alt proiect de Ordonanţă de Urgenţă a fost elaborat în iulie de instituţia condusă de ministrul delegat Dan Şova, însă varianta de acum a DPIIS propune, printre altele, majorări de cost pentru rovinietele aferente autoturismelor.

Astfel, şoferii autoturismelor vor plăti 5, 10 şi 32 de euro pentru 1 zi, 7 zile, respectiv 12 luni, faţă de cât plătesc în prezent: 3 euro pentru o rovinietă valabilă 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile şi 28 de euro pentru 12 luni.

Pentru o perioadă de 10 zile, nivelul propus este de 6 euro.

În varianta anterioară erau păstrate tarifele existente şi se introduceau alte două perioade: pentru 10 zile şi pentru 90 de zile. A rămas valabilă rovinieta pentru 10 zile şi s-au scumpit celelalte.

Actualizare de tarife după directive europene

“Va fi actualizat nivelul tarifelor de utilizare, intermediare, în cazul vehiculelor de transport marfă cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, conform procentelor recomandate de Directiva 2011/76/UE a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare a Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri (tariful lunar – maximum 10% din tariful anual; tariful săptămânal – maximum 5% din tariful anual; tariful zilnic de 11 euro şi maximum 2% din tariful anual) şi va fi diminuat nivelul tarifului cu valabilitate de 12 luni, aplicat în cazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv)”, se arată în Nota de fundamentare.

Modificări la rovinietele pentru camioane şi vehicule de pasageri

În cazul vehiculelor de transport marfă de până la 3,5 tone, tarifele pentru 7 zile şi 12 luni vor creşte de la 6 la 7 euro, respectiv de la 96 la 100 euro, dar vor scădea de la 16 euro la 14 euro pentru perioada de 30 zile.

Pentru vehiculele de transport marfă între de 3,5 – 7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 locuri, rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, faţă de 4 euro, în prezent. Taxa va scădea de la 52 euro la 50 euro pentru 30 zile şi va urca de la 320 euro la 500 euro pentru 12 luni.

Camioanele între 7,5 – 12 tone sau maşinile de transport persoane cu peste 23 locuri pe scaune vor plăti rovinieta pentru o zi 11 euro, faţă de 7 euro, în prezent, şi 30 euro pentru 7 zile, în loc de 35 de euro. Rovinieta pentru 30 zile va costa 60 de euro în loc de 91 euro la, iar cea pentru 12 luni va costa 600 de euro, în loc de 560 de euro.

Rovinieta pentru camioanele de peste 12 tone cu până la 3 axe va creşte de la 9 la 11 euro pentru perioada de o zi, va scădea de la 45 euro la 36 euro pentru perioada de 7 zile şi de la 117 euro la 72 euro pentru 30 zile şi va rămâne la valoarea actuală de 720 euro pentru perioada de 12 luni.

Pentru camioanele de peste 12 tone cu minim 4 axe, tarifele pentru o zi vor rămâne la 11 euro, la 7 zile vor scădea de la 55 euro la 45 euro, cele pentru de 30 zile vor fi diminuate de la 143 euro la 90 euro şi cele pentru 12 luni vor scădea de la 1.210 euro la 900 de euro.

Iată tabelul cu noile tarife, aşa cum apare în Anexa proiectului legislativ:

rovinieta anexa 1

rovinieta anexa 2

Noi modalităţi de plată

Proiectul de ordonanţă extinde modalităţile de achitare a rovinietei, prin intermediul unor mijloace de plată care urmează să fie puse la dispoziţie de către distribuitori, şi elimină posibilitatea de exceptare a vehiculelor utilizate exclusiv în transportul public local de persoane pe raza teritorial-administrativă a unei localităţi.

“Va fi reglementat ca, prin excepţie de la prevederile OG nr. 2/2001, sumele provenite din amenzile aplicate pentru circulaţia fără rovinietă valabilă se fac venit integral la bugetul de stat“, se mai arată în Nota de fundamentare.

În plus, vor fi eliminate prevederile privind sancţiunile aplicabile în cazul falsificării rovinietei, întrucât acestea sunt fapte incriminate de Codul Penal.

Pentru a putea vizualiza întreg documentul de modificare legislativă daţi click pe Proiectul OG privind rovinieta.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua!

    Pentru cei interesati, din pacate, se poate verifica si in mediul online faptul ca anexa proiectului legislativ a fost modificata de mai multe ori, in mai multe sedinte ministeriale iar realitatea din teren si valorile preconizate nu sunt aliniate la valorile economiei tarii noastre. Toate cele bune!

  2. hotilor ……nu va mai satura dracu de bani,,, nenorocitilor…. faceti mare discriminare la clasa C. daca am de efectuat un transport pe distanta de 25 km intr o zi cu pretul pietei 2 lei / km ce fac; imi castig doar rovinieta si motorina o platesc din alocatia copilului. huuuuooooo,,, sa va ia naiba cu ideile voastre de soareci de birou, cu sova si cu ponta si cu toti comunisti care ne conduceti ca ne ati facut niste sclavi. vreti sa platim si cind nu circulam sa aveti de unde fura, ca drumurile arata jalnic,, parcari pentru pauze nu sunt dar controalele ne ia din mers…. si poporul asta las si prost isi merita soarta ca protesteaza pentru rosia montana fara sa stie unde se afla pe harta iar de ceea ce ne doare si ne prepara conducatorii nici nu vede nici nu aude ,,,sa vina alegerile ca o sa va luati peste nas perversilor,,,,,, eu voi merge la vot doar cand va fi scoasa ordonanta de urgenta din constitutia tarii

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.