Consiliul Baroului Bucureşti nu s-a îndurat să-l excludă pe Adrian Năstase din rândurile sale, deşi acesta a făcut puşcărie. După amânări repetate – pe modelul parlamentarilor -, şefii Baroului au decis, în sfârşit, să nu se mai ascundă după deget, astfel că decanului instituţiei, Ion Ilie Iordăchescu, şi-a luat inima-n dinţi şi a anunţat, luni, că Năstase poate rămâne avocat. Asta după ce prima decizie, identică, fusese atacată de Uniunea Naţională a Barourilor de Avocaţi. Argumentul celor din Baroul Bucureşti, care au votat secret, este penibil: faptele celui condamnat la 2 ani de închisoare pentru corupţie nu au afectat calitatea sa de avocat. Statutul profesiei de avocat stipulează însă, la Art. 58, că cel condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală îl face nedemn de a mai fi avocat.
Consiliul Baroului Bucureşti a amânat însă discutarea excluderii din avocatură a lui Cătălin Voicu şi Florin Costiniu, primul condamnat la 7 ani de închisoare şi al doilea, la 4 ani cu suspendare. Decanul Baroului Bucureşti a anunţat şi de ce: nu a fost redactată motivarea deciziei prin care instanţa supremă i-a condamnat pe cei doi.
După ce precedentul cu Năstase a fost creat lucrurile se vor simplifica mult, astfel că vom vedea politicienii avocaţi salvaţi de barou, după ce vor veni din puşcărie. Iar atât timp cât avocaţii cinstiţi tac şi înghit, îşi merită soarta.
Ion Ilie Iordăchescu va fi pus cât de curând într-o postură şi mai grea, dacă Adrian Năstase va fi condamnat – chiar şi cu suspendare – în dosarul „Zambaccian”, aflat pe rol. În această cauză, fostul premier PSD este judecat de instanţa supremă tot pentru corupţie, dar de data aceasta alături de soţia sa, Dana, şi de alţi complici.
De altfel, Năstase nu a putut participa la şedinţa din 7 octombrie a Comisiei Baroului pentru a-şi prezenta punctul de vedere cu privire la calitatea sa de avocat tocmai pentru că a trebuit să se prezinte la proces, unde i s-a judecat un nou termen al recursului.
Cât timp a stat la puşcărie, Adrian Năstase a fost suspendat din profesia de avocat, după ce a formulat o solicitare în acest sens. Acum, şefii Baroului Bucureşti au decis să-l readucă în rândul lor, deşi Statutul profesiei de avocat interzice acest lucru condamnaţilor penal.
“În cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală şi care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii”, prevede Art. 58 din statutul avocaţilor.
Adrian Năstase a ispăşit numai 9 luni din condamnare, fiind eliberat condiţionat în 18 martie anul acesta, la cerere, după ce a fost încarcerat – cu tot circul cunoscut – în 20 iunie 2012.
În schimb, Universitatea Bucureşti i-a reziliat contractul de muncă toamna trecută, după ce acesta a activat ani buni ca profesor în cadrul Facultăţii de Drept.
Magda SEVERIN