Senatul l-a propus pe Lucian Bolcaș (70 ani), fost membru al PRM şi acum la PSD, să ocupe postul de judecător al Curții Constituționale a României (CCR), care va rămâne vacant pe 17 decembrie, după ce Iulia Motoc va pleca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe 16 decembrie, unde va deţine funcţia de magistrat. Preşedintele Traian Băsescu va pierde un om de bază în CCR: în loc de 5 voturi din 9, şeful statului se va putea baza pe 4, pierzând majoritatea, el fiind în continuare susţinut de cei pe care i-a numit el sau PDL: preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, Daniel Morar, Petre Lăzăroiu şi Mircea Ștefan Minea.
UPDATE 16 decembrie: Bolcaş a anunţat că renunţă la ocuparea funcţiei de judecător al CCR, după o întâlnire la Guvern cu premierul Victor Ponta care, cel mai probabil, i-a cerut acest lucru. Astfel, avocatul lui Năstase îşi va putea vedea în continuare de dosarul Zambaccian în care fostul premier PSD aşteaptă sentinţa definitivă.
Amintim că în 20 iunie 2012, Bolcaş declara presei imediat după pronunţarea sentinţei, în cor cu alţi susţinători ai lui Năstase: ”Această decizie nu ma surprinde, mă cutremură. Este un doctorat în obedienţă. Judecătorii au ţinut să se menţină sub orice formă această condamnare. Din anii ’50 nu am mai văzut o sentinţa motivată în condiţiile recunoaşterii unei lipse de probe. Există două căi extraordinare de atac: revizuire şi contestaţie în anulare şi un apel la CEDO”.
UPDATE ora 21.30: Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va participa la ceremonia de depunere a jurământului de către Lucian Bolcaş ca judecător al Curţii Constituţionale, arătând că i se pare “inadmisibil” să fie numit la CC “un om cu mentalitatea” acestuia. Situaţia va fi cel puţin penibilă, deoarece jurământul se depune în faţa Preşedintelui României, la Palatul Cotroceni.
“Legea CCR spune că un nou judecător depune jurământul în faţa preşedintelui şi a preşedinţilor celor două Camere (ale Parlamentului, n.r.). Nu ştiu impactul, dar eu nu voi participa la o astfel de ceremonie când e vorba de Bolcaş şi nu se va desfăşura la Cotroceni”, a spus Băsescu, invitat la canalul de ştiri B1TV.
Şeful statului a adăugat că nu ştie cum ar putea interpreta juriştii acest lucru, “dacă jurământul e valabil în absenţa mea”, dar “probabil că va fi”.
“Mi se pare inadmisibil să numeşti în CCR un om cu mentalitatea şi gandirea dlui Bolcaş. Nu pot uita dispreţul pe care îl are faţă de statul de drept, şi are şi probleme de antisemitism demonstrate”, a acuzat Traian Băsescu.
“Dacă se va simţi judecător al CCR în condiţiile în care preşedintele nu i-a primit jurămantul, e problema dumnealui”, a mai spus şeful statului.
Măgulire
„Este măgulitoare propunerea făcută de colegii mei. Trebuie regândită o serie întreagă de lucruri, mai ales practica Curţii Constituţionale”, a declarat el, croit să facă schimbările mult aşteptate de USL în acest for care, sub presiunea oficialilor europeni şi ai SUA, a salvat statul de drept în România anul trecut, în timpul crizei politice fără precedent, când prin Ordonanţe de urgenţă – model păstrat şi astăzi – au fost schimbate legi organice.
Avocatul Bolcaș a fost vicepreședinte al PRM, parlamentar în 3 mandate și un apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor. A fost exclus din partid în 2010, când s-a înscris în PSD. Bolcaș l-a reprezentat și pe Adrian Năstase în dosarele sale, în cel al Trofeului Calităţii fostul premier PSD fiind condamnat la o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru corupţie, din care a executat 9 luni şi a fost eliberat condiţionat.
Paşi mărunţi
Bolcaş este cunoscut drept un parlamentar care a avut iniţiative dure la adresa ANI, DNA şi, în general, a procurorilor. Invitat permanent la emisiunile de la Antena 3, el a primit girul lui Dan Voiculescu pentru această funcţie.
Nominalizarea lui Bolcaş de către Senatul României – majoritar USL – vine în continuarea acţiunii de ieri din Camera Deputaţilor, când au apărut din senin două proiecte legislative: Legea amnistierii şi graţierii – deocamdată retrasă de pe ordinea de zi – şi modificarea Codului Penal, inclusă pe ordinea de zi suplimentară şi votată fără probleme.
Această Cameră a Parlamentului este for decizional pentru actele normative în cauză menite să-i scape de puşcărie pe parlamentarii corupţi şi de incompatibilitate pe primari, care vor avea mână liberă să dea contracte pe bani publici membrilor familiilor lor.
Magda SEVERIN