După încercarea nereuşită de a pasa responsabilitatea la Parlament, premierul Victor Ponta anunţă că va aproba în Guvern Memorandumul cu Rompetrolul, el trasându-le miniştrilor Niţă şi Cazanciuc sarcina de a pregăti documentaţia. Reprezentanţii companiei KazMunaiGaz, proprietarul Rompetrol, nu mai au răbdare şi fac presiuni. Acum este o chestiune de zile până la întocmirea proiectului de Hotărâre de Guvern, similar cu proiectul de lege aprobat de Parlament şi atacat la Curtea Constituţională de preşedintele Traian Băsescu. CCR a decis că legea este neconstituţională. Astfel, Ponta trebuie să-şi asume în mod direct responsabilitatea asupra contractului cu Rompetrolul. El nici nu concepe să renunţe la memorandum, sub motivul că vrea să salveze compania Rompetrol şi imaginea ţării faţă de investitori.
În şedinţa de marţi a Guvernului, premierul Victor Ponta i-a spus ministrului delegat pentru Energie: “Domnule Niţă, în baza deciziei Curţii Constituţionale – care şi-a schimbat opinia, dar asta e, de aia e Curte Constituţională – vă rog ca, împreună cu Ministerul Justiţiei, să veniţi cu Memorandumul privind Rompetrolul. Eu vreau să salvăm locurile de muncă de la Rompetrol, să salvăm unul din principalii contributori la bugetul public şi vreau să salvăm imaginea României, că ne respectăm investitorii, nu îi gonim din motive pur politice şi populiste. Deci, veniţi, adoptăm în Guvern, cum a zis Curtea Constituţională, şi mergem mai departe în acest sens”.
Statul pierde aproape 400 milioane de dolari şi 26,69% din acţiuni
Amintim că Traian Băsescu l-a acuzat pe premier că “vrea să fure cu mâna Parlamentului 400 de milioane de dolari”, deoarece din datoria de 580 de milioane pe care Rompetrol o are faţă de statul român, Victor Ponta a acceptat, prin memorandumul semnat în februarie 2013, să primească numai 200 de milioane de dolari, şi aceştia în schimbul răscumpărării de către KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Amintim că Dinu Patriciu a primit Rompetrolul fără să dea niciun ban şi urma să achite statului român circa 600 de milioane de dolari în 2010. Numai că în 2007 a vândut compania către KazMunaiGaz, cu 1,2 miliarde de dolari, şi a încheiat socotelile cu statul român. La termenul scadent, compania kazahă a spus că nu are toţi banii şi a cerut să-i dea în tranşe, dar să rămână acţionar majoritar. Guvernul Boc s-a opus, dar nu a reuşit să rezolve diferendul. Victor Ponta a încercat o manevră pe modelul mentorului său Adrian Năstase, care pe vremea când a fost premier a privatizat Petromul printr-o lege adoptată în Parlament şi s-a spălat pe mâini.
Băsescu: Ponta să-şi asume înţelegerea cu kazahii
Preşedinţia nu a atacat pe fond conţinutul Memorandumului cu Rompetrolul, astfel că documentul rămâne valabil, însă prim-ministrul Ponta va trebui să şi-l asume prin Hotărâre de Guvern, „cu tot cu cei 400 de milioane pe care i-a făcut cadou”, preciza în 24 noiembrie 2013 preşedintele Traian Băsescu, după pronunţarea Curţii constituţionale.
Şeful statului a arătat că “exact ca la Roşia Montană, acolo (în memorandum, n.r.) premierul nu a semnat”.
Victor Ponta catalogase decizia CCR ca un semnal prost pentru investitori, arătând că, în plus, se pot pierde 1.000 de locuri de muncă şi venituri de 1 miliard de euro din taxe şi impozite la buget, iar compania riscă să intre în insolvenţă.
KazMunaiGaz vrea Ordonanţă de urgenţă
La finele lunii decembrie 2013, vicepreşedintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, a declarat într-un briefing de presă că memorandumul trebuie aprobat de Guvern prin Ordonanţă de urgenţă în luna ianuarie. El a ameninţat că dacă termenul se va prelungi, KazMunaiGaz are posibilitatea să renunţe la acest acord de înţelegere.
“Memorandumul este valabil până în 31 ianuarie. Dacă nu se va întâmpla nimic într-o anumită perioadă de timp, noi putem ieşi. Condiţiile din memorandum nu sunt eterne”, a afirmat Zhangulov.
KazMunaiGaz va plăti “instant” cei 200 mil dolari
El a promis însă că “imediat după aprobare, vom plăti instant suma de 200 de milioane de dolari agreată pentru cele 27% de acţiuni ale statului român la Rompetrol Rafinare pe care le vom răscumpăra”.
“Considerăm că acest preţ este mai mare decât ar plăti oricine pentru aceste acţiuni. Statul rămâne, astfel, cu o participaţie de 18%, acţiuni pe care le vom putea achiziţiona la preţul pieţei într-o perioadă de 3 ani”, a explicat Zhangulov.
Reprezentantul companiei de stat kazahă susţine că “în lipsa unei soluţii de aprobare a memorandumului, România va pierde peste 1 miliard de euro din relaţia cu Kazahstan”. Este vorba de proiecte în valoare de 350 milioane de euro pe care Rompetrol Group le-ar fi îngheţat după ce Curtea Constituţională a anunţat că legea de aprobare a memorandumului este neconstituţională. La acestea se adaugă proiecte în sectorul energetic de peste 700 milioane de euro, pe care partea kazakă a anunţat că intenţionează să le finanţeze. Între acestea se numără construirea cablului submarin cu Turcia, care să asigure exportul de energie din România către această ţară, sau conexiunea la gazoductul Southstream.
El s-a referit, astfel, la crearea fondului de investiţii de 1 miliard de dolari, anunţat şi de Victor Ponta ca făcând parte din memorandum, prin care vor fi finanţate proiecte energetice în România. Fondul ar urma să fie deţinut 80% de KazMunaiGaz şi 20% de statul român.
Memorandumul are însă o mare hibă: nu prevede nicio sancţiune în caz că aceste investiţii nu vor fi realizate. Despre lipsa sancţiunilor ,premierul Ponta nu a putut spune decât că “Astea-s prostii!”.
Magda SEVERIN