Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) verifică modul în care a fost promovată și adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) privind Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), deoarece face parte din ancheta în care este urmărită penal Laura Chiţoiu, soţia ministrului Finanţelor. Anchetatorii doresc să afle dacă premierul Victor Ponta avea cunoştinţă despre faptul că avizele pe proiectul actului normativ au fost primite în doar câteva ore pe 15 octombrie 2013 noaptea, inclusiv de la Ministerul Justiţiei, iar OUG a fost adoptată a doua zi – aşa cum a arătat şi preşedintele Traian Băsescu, astăzi. Concret, DNA verifică dacă a fost înşelată vigilenţa premierului şi a miniştrilor care au avizat proiectul OUG croit în miez de noapte şi aprobat dimineaţa.
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a confirmat informaţiile dar a precizat că “întrucât modul în care a fost promovată și adoptată OUG respectivă face obiectul unor verificări în cadrul unui dosar penal, nu pot face mai multe precizări”.
Ponta: Ne-a cerut imperativ CE
Premierul Victor Ponta justifică rapiditatea prin care s-a croit şi aprobat OUG privind ASF prin fapul că ne-a cerut “imperativ” acest lucru Comisia Europeană.
“Astăzi, domnul Voinea (ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea — n.r.) o să vă pună la dispoziție memorandumul semnat cu Comisia Europeană, prin care ne-a fost cerut în mod imperativ ca board-ul ASF să aibă un număr redus de persoane și ca toți cei care fac parte din board să aibă o anumită pregătire profesională. Asta, pentru că ori nu s-a înțeles, ori nu s-a vrut să se înțeleagă de ce a fost redus numărul celor din board și de ce s-au impus anumite condiții de pregătire profesională la ASF’, a declarat Ponta.
Procurorii anticorupţie: a fost un război făţiş cu influenţă politică
Ancheta procurorilor anticorupţie sunt însă de altă părere: Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declanșat un “război fățiș” împotriva vicepreședintelui ASF, Daniel Tudor, iar acesta din urmă a fost silit să demisioneze ca urmare a adoptării, cu influență politică, a OUG în cauză.
Aşa arată concluziile referatului prin care procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Marian Mîrzac și a lui Ilie Carabulea – proprietarul Atlassib şi Transcar, prin care deţine şi controlează Carpatica Asig.
Poziția lui Marian Mîrzac în acest “război” era susținută și de Laura Chițoiu, soția lui Daniel Chiţoiu, ministrul Finanțelor, aceasta ocupând funcția de director al Direcției Autorizări din cadrul ASF.
Pol de influenţă pentru Carpatica Asig
În referat se mai arată că Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influență și chiar ocuparea funcției de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, situație în care el ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurări Carpatica Asig SA, controlată de Carabulea.
Totodată, procurorii notează că Mîrzac și-a folosit influența politică pentru a promova o OUG care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilități, astfel încât să-l determine pe Daniel Tudor să demisioneze din funcția de vicepreședinte al ASF.
“Sub acest aspect, Marian Mîrzac și-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un război fățiș învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit și a susținut prin prisma relațiilor de partid și personale pe care le avea inițierea și adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern, care, sub pretinsa îndeplinire a exigențelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilități ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George să își prezinte demisia”, susțin procurorii.
De altfel, în octombrie 2013, Daniel Tudor a demisionat din funcția de vicepreședinte al ASF, pentru a nu fi declarat incompatibil, deoarece soția sa era senator PNL.
DNA susține că Marian Mîrzac și-a folosit influența politică pentru a retrage de la Senat proiectul de lege cu privire la ASF, pentru ca actul normativ să fie adoptat ca OUG.
“Astfel, cercetările au evidențiat că, deși modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor și introdus pe lista suplimentară în dimineața zilei următoare a ordinii de zi a ședinței de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanță de urgență”, au mai spus procurorii.
Însă şi Tudor este urmărit penal în dosarul ASF-Carpatica Asig, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
“În perioada martie – aprilie 2013, Tudor Daniel – George, calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de către funcţionarii A.S.F care evidenția deficiențe grave la societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de Carabulea Ilie, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro și suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficiențelor”, precizează DNA.
În perioada mai – iunie 2013, inculpaţii Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Carabulea şi Mîrzac au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF asupra activităţii Carpatica Asig,astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.
Gruparea infracţională a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi Tudor Daniel – George, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul ASF.
În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, precizează DNA.
Magda SEVERIN