Scapă de costurile ascunse!

Dacă priviţi un palet ca pe un simplu palet, este posibil să vă înşelaţi! În cele din urmă, reprezintă un serviciu ce vă transportă produsele în piaţă. Dar cum manevraţi paleţii? Unde îi stocaţi? Când îi recuperaţi? Cum îi inspectaţi? Cum îi reparaţi? Răspunsul este că, în majoritatea cazurilor, nu dumneavoastră vă ocupaţi de aceste aspecte! Altcineva o face pentru dumneavoastră – şi astfel vă puteţi concentra pe aspecte esenţiale, precum vânzarea bunurilor produse şi conducerea afacerii…

Ziua Cargo: Ne puteţi prezenta conceptul de utilizare în comun a paleţilor?

Gabriel Andronescu: Principiul de utilizare în comun a paleţilor este unul simplu, pe baza căruia utilizatorii doar închiriază paleţii necesari pentru perioada în care au nevoie de aceştia. Astfel, un producător de bunuri transportă produsele paletizate către locaţiile de distribuţie. Apoi, un reprezentant CHEP colectează paleţii, îi returnează pentru inspecţie şi, unde este cazul, pentru reparaţii la centrul de servicii CHEP, urmând ca ulterior să îi reintroducă în circuit pentru următoarea utilizare.

Utilizarea în comun a paleţilor este o alternativă viabilă din punct de vedere al costurilor, spre deosebire de paleţii albi ce pot aduce, deseori, ineficienţă şi costuri ascunse. În sistemul CHEP sunt folosite materiale de calitate pentru fabricarea paleţilor, garantând durabilitatea de-a lungul repetatelor cicluri de folosire. Un alt impact pozitiv imediat poate fi văzut în scăderea timpului şi a costurilor de livrare. Concret, prin externalizarea activităţilor legate de gestiunea paleţilor, companiile vor putea beneficia de o reducere a costurilor logistice în condiţiile în care vor dispune de paletul potrivit, în cantitatea dorită, în locul şi la momentul potrivit, pentru toate cererile din cadrul lanţului de distribuţie.

Care sunt avantajele pe care le oferă acest sistem?

Producătorii de bunuri, precum şi furnizorii de materii prime ce se transportă pe paleţi se pot bucura de beneficiile livrării mărfii pe paleţi standardizaţi, fără riscul de neacceptare din partea retailerilor. Sistemul de utilizare în comun simplifică atât gestiunea cât şi controlul paleţilor şi conduce la reducerea aspectelor administrative şi a complicaţiilor. Iar paleţii, având o calitate înaltă, reduc riscul deprecierii produselor şi a platformelor folosite (evitând posibile contaminări şi activităţi de repaletizare). Toate acestea îmbunătăţesc atât timpul alocat cât şi costul livrării. Transportatorii şi furnizorii de servicii logistice beneficiază de paleţi standard, ceea ce înseamnă că îşi pot maximiza spaţiul în vehicule şi îşi pot optimiza planificarea transporturilor. Şoferii petrec mai puţin timp în aşteptare la momentul descărcării produselor, întrucât paleţii CHEP sunt uşor de identificat şi sunt acceptaţi pe scară largă de către retaileri, iar volumul documentelor ce însoţesc livrarea scade. În acelaşi timp, şi retailerii pot beneficia, întrucât returnează paleţii unei singure companii – CHEP – în loc să fie nevoiţi să ţină conturi de paleţi cu fiecare furnizor.

Unde se plasează paleţii Chep în condiţiile rupturilor produse pe piaţa europaleţilor?

Dacă standardul unic de calitate şi acceptarea universală a paleţilor CHEP în lanţul de distribuţie reprezentau până acum elemente importante, în viitor este posibil ca acestea să devină şi mai semnificative. Practic, paletul poate fi uşor identificat, fiind exclusă posibilitatea de a se folosi un produs contrafăcut. În plus, standardele din ce în ce mai ridicate ale retailerilor din comerţul modern impun ca paleţii livraţi să aibă un standard ce este de obicei certificat printr-o semnalistică specifică. Faptul că singurul tip de palet alb din piaţă recunoscut cel puţin parţial pentru standardul său de calitate, paletul EUR-EPAL, a încetat să fie produs, ca urmare a stopării parteneriatului dintre cei doi deţinători ai celor două mărci (EPAL pentru paleţii EPAL şi UIC pentru paleţii EUR), este foarte posibil să creeze un nou nivel de complexitate în ceea ce priveşte acceptarea acestora în piaţă şi gestionarea lor.

CHEP se asigură că paleţii nu sunt folosiţi în mod eronat de către părţi neautorizate şi comercianţi de paleţi. Ei rămân întotdeauna în proprietatea CHEP şi pot fi doar închiriaţi în condiţii contractuale, atât local cât şi în străinătate. În prezent, CHEP are prezenţă în 23 de ţări europene – acoperind întreaga Uniune Europeană plus alte ţări, precum Croaţia şi Serbia.

Gabriel Andronescu, Country Manager pentru CHEP România:

„Nu trebuie să plătiţi decât pentru paleţii pe care îi folosiţi, atunci când îi folosiţi. Este chiar atât de simplu“.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.