Gazele se vor scumpi anul acesta cu 8% pentru consumatorii casnici şi cu 14% pntru cei industriali, în 3 tranşe. Astfel, populaţia va plăti cu 2% mai mult de la 1 aprilie şi cu câte 3% la 1 iulie și 1 octombrie. Consumatorii non-casnici vor plăti cu 5% mai mult de la 1 aprilie, cu 5% la 1 iulie şi cu 4% la 1 octombrie. Anunţul a fost făcut astăzi, de Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), la prezentarea, în Parlament, a Raportului privind prețurile și tarifele reglementate pe 2013.
Havrileț a mai spus că 20% din consumul de gaze vine din import, iar România a plătit anul trecut cu 1 miliard de dolari mai puțin decât în 2012. Explicaţia este că importurile s-au redus cu 50% anul trecut, potrivit Institutului Național de Statistică.
“În sectorul de energie electrică, dereglementarea pe sectorul non-casnic s-a făcut foarte ușor, pentru că producția este mai mare decât consumul, dar la gaze este mai complex, pentru că noi trebuie să importăm. Totuși, factura la importul de gaze a scăzut anul trecut un un miliard de dolari, ceea ce înseamnă un plus în balanța externă de plăți a României’, a arătat președintele ANRE.
Despre Raportul Deloitte potrivit căruia prețul gazelor în România va crește cu 143% în următorii 2 ani, Havrileţ susţine că nu reflectă realitatea, întrucât se referă la prețul gazelor de producție internă, nu la cel final.
Raportul Deloitte arăta că preţurile finale pentru consumatorii industriali vor fi majorate cu 72% dacă ponderea gazelor de import va rămâne la 28%.
“Chiar dacă gazele de producție internă cresc ca preț, s-a remarcat o scădere a consumului gazelor de import și a prețului de import până la 400 de dolari în medie pentru consumatorii reglementați și a scăzut și mai mult pentru cei industriali. Acest lucru ne-a făcut să plătim cu 1,3 miliarde de dolari mai puțin pentru gazul extern”, a precizat Havrileț.
El a mai spus că nu este posibilă înghețarea prețului în următorii 14 ani, în condițiile în care România își va epuiza resursele de gaze peste 12 ani.
“Acest, să zic, raport ar fi fost unul corect dacă nu impunea propuneri nerealiste, de exemplu înghețarea prețului de producție internă pe 14 ani. Zăcămintele existente sunt utilizabile pentru următorii 12 ani, deci după 14 ani n-am fi avut gaze’, a subliniat oficialul ANRE.
În plus, România a beneficiat de mai multe derogări de la Comisia Europeană pentru liberalizarea pieței gazelor.
“Nu s-a ținut cont că România este țară europeană și este obligată să transpună directivele europene și nici de faptul că am obținut deja derogări. Noi trebuia să liberalizăm piața în 2007. În 2009, alte directive ale UE prevedeau liberalizarea în 2011, deci s-au tot strâns aceste date, făcând ca negocierea Guvernului cu instituțiile financiare să fie dificilă și să se aplice greu”, a mai spus președintele ANRE.
Havrileț a adăugat că suspendarea calendarului de liberalizare ar putea fi posibilă doar pentru piața reglementată, care înseamnă circa 15% din totalul pieței de gaze.
Magda SEVERIN