Baronaşul de Bihor Alexandru Kiss, fost baron, urmărit penal pentru mită şi spălare de bani

Alexandru Iosif Francis Kiss, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, la data faptelor preşedinte al CJ, este urmărit penal de procurorii DNA Oradea, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu și spălare a banilor (3 fapte).În același dosar au fost puși sub învinuire 6  complici ai inculpatului, informează Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Iată cine sunt aceştia şi infracţiunile comise:

  • Alexandru Mudura, administrator al grupului de societăți Lotus Market Oradea – spălare a banilor (două fapte);
  • Vilmos-Laszlo Bojtor – complicitate la luare de mită şi spălare a banilor (3 fapte);
  • Gheorghe-Ioan Roatiș, administrator al societății Martex Trans S.R.L. Oradea – spălare a banilor;
  • Beneamin Rus, administrator al grupului de societăți Selina Oradea- spălare a banilor (două fapte);
  • Ferenc Miklossy, cetățean maghiar, administrator al societății Keviep Kft Debrețin, Ungaria – spălare a banilor;
  • Ferenc-Laszlo Miklossy, cetățean maghiar, administrator al societății East Bau Construct S.R.L. Oradea – spălare a banilor.

Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale rezultă că:

1. Kiss, Bojtor și Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina și Trameco SA Oradea) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro.

“Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății a unor utilaje pe care Trameco SA le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide LLC Washington, controlată de suspectul Bojtor. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide LLC Washington la prețuri mult mai mari”, arată procurorii.

Cei aproximativ 600.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise, reprezintă foloase necuvenite pe care Rus, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit lui Kiss (președinte al CJ Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina SRL în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea, mai arată anchetatorii.

CJ Bihor, prejudiciat cu 8,6 milioane euro

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către suspectul Kiss, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, CJ Bihor a fost prejudiciat cu circa 8,6 milioane euro, precizează DNA.

2. De asemenea, Kiss, Mudura, Bojtor, Roatiș, Ferenc Miklossy și Laszlo Miklossy au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând firme înregistrate în România (Eco Bihor, East Bau Construct, Martex Trans), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), prin intermediul căruia, în perioada 2003-2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro.

Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep Kft Debrețin le-a făcut către firma sa din România East Bau Construct SRL Oradea, folosind ca intermediari societățile Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de suspectul Bojtor, respectiv Martex Trans SRL Oradea, administrată de suspectul Roatiș.

“În concret, Keviep Kft Debrețin a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD Londra utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății East Bau Construct S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Cei 300.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor descrise, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar și administrator al societății Keviep Kft Debrețin, le-a plătit suspecților Kiss și Mudura pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea”, susțin procurorii.

3. Kiss, Mudura, Bojtor și Rus au conceput și pus în aplicare încă un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (Selina și Trameco) și Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra), prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 100.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății a unor utilaje pe care Trameco SA Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății Ariston Distribution Corporation LTD Londra, controlată de suspectul Bojtor.

“Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Ariston Distribution Corporation LTD Londra la prețuri cu circa 50% mai mari. Cei 100.000 euro, spălați prin intermediul operațiunilor, reprezintă foloase necuvenite pe care suspectul Rus le-a plătit suspecților Kiss și Mudura pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina”, au mai reținut anchetatorii.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.