Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că ploaia îngreunează desfășurarea traficului în oraş şi le recomandă șoferilor să circule cu atenţie şi să coreleze maniera de condus cu specificul suprafeței carosabile. Amintim că plouă de azi-noapte, dar nu torenţial, cum se întâmplă în 9 judeţe unde a fost emis Cod Portocaliu şi în altele aflate sub incidenţa Codului Galben de fenomene periculoase. S-ar putea însă ca meteorologii să emită şi pentru Bucureştiul o avertizare, la ora 18.00, iar poliţiştii rutieri îi sfătuiesc încă de pe acum pe şoferi să îşi anuleze deplasările după această oră.
UPDATE ora 21.00: Bilanţul ploilor şi vijeliei din această seară – de intensitate mică – este de 7 copaci căzuţi.
UPDATE: ANM a emis la ora 18.00 pentru București și județul Ilfov o avertizare nowcasting Cod Portocaliu de ploi torențiale și vijelie, până la ora 21.00.
Ploaia va continua să se intensifice și va avea aspect torențial. Cantitățile de precipitații vor cumula, local, 25 – 30 litri/mp și, izolat, 35 – 40 litri/mp.
Se vor înregistra intensificări susținute ale vântului, cu viteze la rafală de 65 – 75 km/oră.
De asemenea, se vor semnala descărcări electrice și grindină de mici și medii dimensiuni.
Dacă totuşi nu pot amâna plecările, poliţiştii le recomandă șoferilor să se asigure că parbrizul, geamurile laterale și luneta oferă o vizibilitate foarte bună, că ștergătoarele și instalația de climatizare și dezaburire funcționează și să evite frânările și accelerările bruște.
Totodată, trebuie păstrată o distanță suficientă față de autovehiculul din față, astfel încât să se poată opri în siguranță dacă acesta încetinește sau oprește brusc.
În trafic aglomerat, şoferii nu trebuie să depășească coloana de autovehicule oprite la semafor, să oprească sau să staționeze în locuri unde ar putea împiedica desfășurarea normală a traficului rutier, ci să păstreze liber centrul intersecției şi să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public.
Pietonii, expuşi unui risc mai mare de accidente, trebuie să circule numai pe trotuare, să traverseze numai pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului și numai după ce sunt siguri că intenția le-a fost observată de conducătorii auto.
Amintim că, din nefericire, principala cauză a accidentele mortale în Bucureşti sunt cele cu pietoni şi nu din cauza vitezei, aşa cum s-ar putea crede la prima vedere.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU