Guvernul a eliminat 10 taxe parafiscale şi a comasat 17. Alte 65 ar urma să fie reglementate prin ordin de ministru

Guvernul a redus în şedinţa de ieri, printr-o Ordonanţă de urgenţă 12 taxe şi tarife, dintre care 5 prin eliminare şi 7 prin comasare, iar printr-o Hotărâre alte 15 taxe şi tarife, dintre care 5 prin eliminare şi 10 prin comasare. Executivul informează că alte astfel de 65 de taxe vor fi reglementate prin Ordin al miniştrilor sau decizii ale preşedinţilor de instituţii care gestionează tarifele. Premierul Victor Ponta s-a grăbit să anunţe însă că “92 de taxe au fost eliminate”, ceea ce, după cum se observă, nu este deloc adevărat. În schimb, el nu vede  cele 35 de taxe şi impozite noi pe care le reclamnă Opoziţia.

“Sunt convins că până şi adversarii politici ne vor lăuda că am scos 92 de taxe. Eu nu am aflat niciodată care au fost cele 30 de care vorbesc ei că le-au introdus, că nu există, dar cele 92 vă rog să le publicaţi, că acestea chiar există şi e important”, a spus Victor Ponta, înaintea şedinţei Guvernului.

Premierul nu îşi aminteşte nici de recenta acciză suplimentară la carburanţi, de impozitul pe stâlp, de CASS pe chirii, de impozitul pe veniturile agricole – introdus încă de anul trecut etc.  

Motivul eliminării celor 10 taxe şi comasării a altor 17 este că, anul trecut, s-au realizat încasări sub 100.000 lei pentru o taxă, iar reducerea lor va diminua şi gradul de birocraţie.

“Oamenii simțeau faptul ca erau purtați pe drumuri pentru diverse proceduri inutile și tocmai și asta a fost ideea. Nimeni nu s-a gândit să le sistematizeze, cele 92 deocamdată, care erau puse doar pentru birocrație, pentru a ține niște funcționari ca să încaseze niște bani și care nu acopereau măcar costurile. Acesta a fost scopul acestei măsuri, de a mai defrișa din jungla asta de taxe care au fost introduse de-a lungul anilor și care nu însemnau un beneficiu pentru buget ci însemnau birocrație, pierdere de timp, pierdere de energii și de bani la diferite instituții publice”, a explicat Victor Ponta.

Potrivit premierului, România se află printre ultimele țări din UE la capitolul fiscalitate și grad de colectare la bugetul de stat, iar antreprenorii români cer în primul rând reducerea contribuțiilor de asigurări sociale.

Potrivit INS, 12,5% din PIB, respectiv 18 miliarde de euro, reprezintă impozite şi taxe neîncasate.

Ministerul Finanţelor a prezentat, recent, câteva exemple de taxe şi tarife cu caracter nefiscal care urmează să fie anulate şi de care vor beneficia persoane fizice, agenţi economici, instituţii publice:

1) Ministerul Afacerilor Interne

– Tariful de 22 lei pentru eliberarea unui paşaport electronic, simplu, temporar sau al altui document de trecere a frontierei.

2) Ministerul Justiţiei

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului

– Tariful de 19,8 lei/oră pentru asistenţă la înfiinţarea unei firme.

– Tariful pentru cererea de eliberare a datelor statistice (fişă sintetică a investiţiei străine pentru o ţară şi o perioadă definită; statistică în funcţie de un criteriu) – de 20 lei/fişă sintetică/statistică unicriterială.

– Tariful pentru cererea de eliberare a informaţiilor pentru serii de firme grupate pe mai mult de 5 criterii: 11 lei /firmă.

3) Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală

– Tariful de 73 lei/oră pentru consultanţă şi prestări de servicii acordate la cerere (consultanţă privind legislaţia în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice).

4) Consiliul Concurenţei

– Tariful de 150 lei/solicitare pentru accesul la documentaţia care vizează investigaţii privind practicile anticoncurenţiale.

5) Ministerul pentru Societatea Informaţională

– Tariful de utilizare a procedurii electronice: 46 lei/an/utilizator.

6) Ministerul Sănătăţii

– Taxa de 300 lei pentru emiterea avizului privind activităţi în domeniul dispozitivelor medicale şi medicamentelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.