La o zi după ce Guvernul a aprobat normele de aplicare a modificărilor la Codul Fiscal privind „taxa pe stâlp”, 41 de companii străine și române rezidente în parcul industrial Oradea au adresat, aseară, o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta și ministrului Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, prin care solicită scoaterea clădirilor din parcurile industriale de sub incidența impozitului pe construcții. Noile norme prevăd explicit includerea clădirilor edificate în parcurile industriale în baza impozabilă pentru stabilirea impozitului pe construcții.
Reprezentanţii celor 41 de companii precizează că au decis să investească în Oradea după ce au prospectat piețele regionale iar pe lângă alte avantaje care au concurat în sensul luării acestei decizii, un argument în favoarea investiției l-au reprezentat facilitățile fiscale acordate rezidenților în Parcurile Industriale înființate în Oradea, în baza prevederilor legale de atunci.
Rezidenții reclamă că, acum, clădirile pe care le-au edificat în Parcul Industrial Eurobusiness Oradea sunt impozitate cu 1,5% pe an din valoarea contabilă a acestora.
Angajamente încălcate de Guvern
“Această situație, prin care se încalcă angajamentele asumate de autorități și care generează cheltuieli suplimentare neprevăzute în planul nostru de afaceri, ne afectează atât activitatea economică, cât și viitoarele planuri de investiții. Este evident că, prin aceste modificări legislative, statutul nostru de companii beneficiare de facilități fiscale pentru investițiile realizate în parcul industrial a fost schimbat în companii supraimpozitate, întrucât impozitul de 1,5% pe care suntem obligați să-l plătim la bugetul de stat este mai mare decât impozitul de 1% perceput de autoritatea locală, ceea ce ne creează un tratament discriminatoriu față de alte companii existente în Oradea”, se argumentează în scrisoarea respectivă.
Firmele solicită modificarea în regim de urgență a actelor normative, astfel încât companiile care investesc în parcurile industriale să beneficieze în continuare de facilitățile fiscale reglementate, iar autoritățile centrale și locale să-și respecte necondiționat angajamentele asumate.
“Ne exprimăm convingerea că, prin modificarea urgentă a cadrului legal aplicabil facilităților fiscale acordate companiilor care investesc în parcurile industriale, competitivitatea noastră economică nu va mai fi afectată, iar actualul climat investițional își va recăpăta caracterul stabil și predictibil, dorit de mediul de afaceri”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.
UPDATE 2: La puţin timp după încheierea şedinţei CL Oradea a sosit şi premierul Victor Ponta în vizită electorală în municipiu, unde a declarat că nu are de gând să elimine “taxa pe stâlp”.
“Asta ne permite două lucruri. În primul rând, să reducem contribuţiile de asigurări sociale, şi cred că pentru orice angajator, şi pentru cei de aici (compania Celestica din Oradea – n.r.), care au 2.000 de angajaţi şi care vor să creeze locuri de muncă, este o veste foarte bună, ca şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, să adaptăm în Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxă”, a declarat premierul, după ce a vizitat compania Celestica din Oradea.
Victor Ponta l-a taxat pe primarul liberal Ilie Bolojan pentru afirmaţia lui că “taxa pe stâlp” descurajează investitorii, spunând că este “pur electorală”, deoarece “impozitul pe construcţii industriale există de 8 luni, de pe vremea când ministru al Finanţelor era liberalul Daniel Chiţoiu”, însă edilul s-a plâns doar acum, “cu două zile înainte de alegeri”.
“Cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale sunt scutiţi de la plata taxelor locale, o decizie a autorităţilor locale. Dacă primăria (Primăria Oradea – n.r.) nu mai vrea să acorde aceste scutiri, ştiu că noi tocmai am dat la primărie 40 de hectare pentru un parc industrial, le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean, şi Consiliul va dezvolta în continuare afaceri”, a ameninţat Ponta, referindu-se la terenurile pentru un al doilea parc industrial, aflat în pregătiri la Oradea.
UPDATE 1: Consiliul Local Oradea, reunit astăzi în şedinţă extraordinară, a hotărât aplicarea, începând cu 1 iulie, a unei cote diferenţiate de 0,5% pe an din valoarea clădirilor deţinute de companiile din Parcul Industrial, la jumătate faţă de procentul de 1% datorat pentru construcţiile din afara acestui parc.
“Nu facem decât să reacţionăm la o situaţie legislativă. Pe actualele normative, de la 1 iulie, România nu mai are posibilitatea de a scuti companiile din parc de impozitul pe clădiri. Dacă ne-am angajat faţă de aceste companii la acordarea de facilităţi, eu spun să ne respectăm angajamentul şi să le acordăm o cotă de impozitare diferenţiată”, a motivat primarul Ilie Bolojan, iniţiatorul Hotărârii de Consiliu.
El a mai spus că nivelul de 0,5% propus este competitiv în raport cu impozitele pe construcţii din celelalte oraşe şi că banii încasaţi vor fi folosiţi pentru a asigura cofinanţarea proiectelor europene de introducere a utilităţilor în incinta Parcului Industrial.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, în cazul în care schema de ajutor de stat va fi prelungită printr-un ordin al ministrului Liviu Dragnea şi după data de 1 iulie, Consiliul Local va fi chemat să hotărească eliminarea acestui impozit de 0,5% pentru clădirile din parcul industrial.
De asemenea, prin adoptarea impozitului diferenţiat, Consiliul Local vrea să pună la dispoziţia companiilor din Parcul Industrial un instrument util în cazul în care vor decide să conteste “taxa pe stâlp” introdusă de Guvern. Întrucât dubla impozitare a clădirilor, atât cu 1,5% de către bugetul central – prin taxa de stâlp – cât şi cu 0,5% de către bugetul local, contravine principiilor fiscale, agenţii economici ar trebui să poată opta între cele două impozite, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
“Dacă o companie optează pentru ieşirea din parc, datorează un impozit pe clădire de 1%. Dacă rămâne în parc, nu este foarte clar dacă nu trebuie să le plătească pe ambele, adică şi 0,5%, şi taxa de 1,5% de construcţii speciale”, a spus primarul Bolojan.
Luni, cu o zi înainte ca Guvernul să discute aprobarea normelor de aplicare a OG 102/2013, prin care s-a instituit aşa-numita “taxă pe stâlp”, primarul din Oradea, Ilie Bolojan, îşi exprima nemulţumirea că ea “loveşte în Parcul Industrial al oraşului, deoarece anulează facilităţile acordate de municipalitate companiilor şi le discriminează printr-un impozit nou mai mare”.
“O companie din Parcul Industrial a anunţat, de altfel, că a decis deja anularea unei investiţii de 15 milioane euro programată la Oradea, şi o va face în Polonia. Cu toţii am spus că se va datora impozit pe construcţii pe aşa-numita grupă de construcţii speciale. De altfel, în trecut, pe aceste construcţii se plătea impozit la bugetul local. Normele noi (de aplicare a ordonanţei – n.r.) detaliază însă modul de stabilire a bazei impozabile pentru impozitul pe construcţii de 1,5 la sută. În continuare, valoarea impozabilă se determină prin scăderea din grupa mare a unor categorii de construcţii, numai că se precizează explicit că din valoarea construcţiilor existente în patrimoniu la 31 decembrie a anului trecut nu se scade valoarea clădirilor prevăzute la articolul 250 din Codul Fiscal, care se referă la scutiri, adică la acele categorii de clădiri pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, la punctul 9 din articol fiind menţionate clădirile din parcurile industriale, ştiinţifice şi tehnologice”, explica luni primarul Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.
În aceste condiţii, primarul Bolojan afirma că “taxa pe stâlp” are cel puţin două “efecte perverse”.
“Sunt două probleme majore, că aceasta este o încălcare a unor angajamente ale statului asumate prin Codul Fiscal şi prin schemele de ajutor de stat ce garantează scutirea de impozitul pe construcţiile din parcurile industriale, dar şi un lucru incorect faţă de bugetele locale. Dacă aceste norme de aplicare a OG 102/2013 nu vor fi modificate de Guvern, companiile din Parcul Industrial Oradea, care deja au finalizat clădiri de 43 milioane euro, în loc să ne achite nouă impozitul de 1%, de care le-am scutit, adică 430.000 euro pe an, vor achita bugetului de stat 1,5%, adică 643.000 euro pe an. Nu putem fi invidioşi pe stat că ia mai mulţi bani, dar orice primar este normal să prefere să aibă bani în bugetul local decât să meargă la Guvern, indiferent de culoarea acestuia, şi Guvernul să-i împartă te miri cum şi pe unde”, spunea Bolojan.
Edilul preciza că a discutat situaţia cu reprezentanţii tuturor companiilor din Parcul Industrial. “Dânşii sunt solidari cu ce întreprinde primăria pentru menţinerea facilităţilor şi modificarea normelor, am făcut demersuri la Ministerul Finanţelor şi la Secretariatul General al Guvernului pentru a informa cu privire la «efectele perverse» ale OG”, afirma Bolojan. (M.S.)