Filmul documentar dedicat seriei de concerte din 2010-2013 pentru albumul trupei Pink Floyd, „The Wall”, trebuie perceput mai degrabă ca un protest împotriva extinderii conflictelor armate la nivel mondial decât ca un simplu documentar, a declarat Roger Waters, citat de agenția Reuters. În turneul derulat pe parcursul a 3 ani, faimosul muzician a adus grandiosul spectacol şi în România, pe 28 august 2013.
“Roger Waters: The Wall”, care a avut premiera sâmbătă la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, prezintă seria de concerte care a inclus deopotrivă spectacole pirotehnice, animație și un zid construit pe scenă.
Sunt incluse, de asemenea, fragmente din vizitele lui Roger Waters la diferite cimitire și locuri de comemorare din Europa, inclusiv la mormântul bunicului său, decedat în timpul primului Război Mondial și la locul unde a murit, în timpul unei bătălii în 1944, tatăl său.
Roger Waters a precizat că una din temele importante ale albumului original, “The Wall”, este necesitatea provocării politicienilor care se pare că își doresc tot mai mult să recurgă la violență. “Este o întrebare care nu este pusă îndeajuns liderilor noștri. Dacă acest film ridică această întrebare, cel puțin în parte, atunci ar fi foarte bine”, a declarat Roger Waters pentru Reuters, înainte de premiera filmului.
“Este un film-protest. Un film de protest împotriva războiului”, a mai declarat acesta.
Albumul de succes, “The Wall”, a fost urmat de un turneu de prezentare, desfășurat în 1980-1981. În 1982, Waters a scris scenariul filmului cu acelaşi nume, regizat de Alan Parker, cu câțiva ani înainte de părăsirea grupului, în 1985.
Filmul “The Wall” (1982) (VIDEO fragment) este o capodoperă. (M.S.)