Proiectul noului Cod Fiscal: Accize calculate la 4,738 lei/euro şi indexate anual. Fără taxe noi sau majorate în 2015, inclusiv la petrol şi gaze. DOCUMENT

Proiectul noului Cod Fiscal prevede ca de la anul accizele să fie calculate numai în lei, cu un nivel de pornire anul 2014 (pentru care MFP a stabilit un curs nereal, de 4,738 lei/euro, în loc 4,4485 lei/euro, care ar fi dus la accize mai mici cu 1,6% faţă de 2013). Astfel, în 2015 cuantumul lor va fi cel de anul acesta, adică mai mare cu 30 de bani decât cel ce ar fi trebuit luat în calcul, urmând ca din 2016 să fie indexate cu inflația. Pe de altă parte, MFP nu consideră că trebuie să majoreze taxele pentru petrol și gaze, aşa cum a propus ieri preşedintele Traian Băsescu.

Ministerul de Finanţe a publicat în dezbatere publică proiectul Ordonanţei de urgenţă a noului Cod Fiscal, cu argumentul că încearcă să evite “fluctuația veniturilor” la bugetul de stat.

Până anul acesta, valoarea accizelor depindea de cursul euro-leu publicat de Banca Centrală Europeană la 1 octombrie a anului anterior, aşa cum procedează toate statele UE.

Dacă Guvernul ar fi continuat cu vechea formulă de calcul, accizele ar fi trebuit să scadă semnificativ pentru 2015, deoarece cursul de schimb publicat de BCE la 1 octombrie anul acesta a fost de 4,4093 lei/euro.

„Pentru prevenirea fluctuației veniturilor din accize la bugetul de stat în funcție de variațiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an (funcție de care se stabilește nivelul în lei a accizelor pentru anul următor), precum și pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri și a predictibilității atât pentru bugetul de stat cât și pentru mediul de afaceri, nivelul accizelor va fi stabilit în lei”, prevede proiectul noului Cod Fiscal.

„Începând cu 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014. Începând cu anul 2016, nivelul astfel obținut se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie”, se mai arată în documentul publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Taxe neschimbate le petrol şi gaze

Totodată, este precizată amânarea cu un an a recalculării taxelor pentru petrol și gaze.

“Astfel, termenul prevăzut la art. 7 din OG nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, termenul prevăzut la art.6 din OG nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată prin Legea nr. 261/2013, precum și termenul prevăzut la art. 6 din OG nr. 5/2013 privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a activităților cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural, se prorogă până la data de 31 decembrie 2015, inclusiv”, precizează MFP.

Măsuri de combatere a evaziunii

Proiectul de act normativ include și reglementări privind combaterea evaziunii fiscale. În primul rând, toate persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA vor fi verificate înainte de reînregistrare. În prezent, numai contribuabilii nou înființați și cei care se înregistrează prin opțiune ca plătitori de TVA, ulterior înregistrării fiscale, sunt supuși verificării criteriilor de înregistrare stabilite prin ordin al ministrului Finanțelor.

“Totodată, se impune crearea unui mecanism de evaluare periodică a unor categorii de persoane impozabile deja înregistrate în scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut – în cazul persoanelor impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA prin depășire de plafon, de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în Registrul comerțului mențiuni privind modificarea sediului social, de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerțului mențiuni privind schimbarea asociaților și/sau administratorilor”, se prevede în proiect.

Ministrul Ioan aPetrescu speră, prin aceste măsuri, îmbunătățea colectării TVA.

Proiectul este supus consultării publice, apoi va fi aprobat de Guvern, cel mai probabil în aceeaşi şedinţă de aprobare a Bugetului de stat pentru 2015, care trebuie trimis Parlamentului pentru a fi aprobat înainte de sfârşitul anului.

Noul Cod Fiscal nu cuprinde majorări de taxe sau înfiinţarea altora noi, aşa cum au fost operate în Codul pentru anul acesta, când au fost introduse , printre altele, taxa pe stâlp, modificarea calculului accizelor şi acciza suplimentară la carburanţi. 

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.