Persoanele în vârstă și cu venituri reduse, șomerii, persoanele cu dizabilități, copiii sub 18 ani sau de până în 26 de ani care urmează cursurile de zi ale unei facultăți acreditate pot beneficia gratuit de serviciile oferite de Ambulanța Socială a Primăriei Sectorului 1.
Aceste categorii de persoane pot suna zilnic, între orele 07.00 – 19.00, la telefon 021/9644 pentru a primi gratuit asistență medicală de specialitate. Echipa Ambulanței Sociale a Complexului Multifuncțional ”Caraiman” este formată din medici de specialitate, kinetoterapeuți, asistenți medicali și sociali.
“Unul dintre obiectivele pe care le am ca primar este creșterea calității vieții. Am înființat Complexul «Caraiman» – primul centru medical deschis în România de o autoritate locală – pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie. Centrul «Caraiman» este un exemplu de excelență pe care îl vom dezvolta periodic prin înființarea de noi servicii medicale de calitate pentru persoanele cu venituri reduse”, afirmă primarul Andrei Chiliman.
5.000 de solicitări anul trecut
Ambulanţa Socială a Primăriei Sectorului 1 a primit aproximativ 5.000 de solicitări în cursul anului trecut, cu 31% mai multe față de 2013. Tot anul trecut a crescut și numărul beneficiarilor, cu 10%.
Specialiştii au acordat 652 consultaţii de specialitate la domiciliul pacienţilor aflaţi în nevoie şi au aplicat 3.127 tratamente de specialitate (injectabile intramuscular, perfuzii, pansamente escare/plăgi).
Ambulanţa Socială a Primăriei Sectorului 1 este primul serviciu medical de acest gen înfiinţat de o administraţie locală din România pentru veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse.
Pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, copiii, persoanele instituţionalizate şi alte persoane aflate în dificultate pot beneficia gratuit de consult la domiciliu, transport către unităţi medicale din Bucureşti pentru consult de specialitate/ internare, transport la domiciliu al pacienţilor externaţi, precum şi de anumite tratamente medicale (administrarea parenterală a medicamentelor, tratarea ulcerelor de decubit, îngrijiri paliative etc.).
În caz de nevoie, echipa de pe Ambulanţa Socială poate fi completată şi cu alţi specialişti din cadrul Complexului ”Caraiman” care se deplasează, la rândul lor, la domiciliul persoanei imobilizate pentru efectuarea consultului de specialitate sau pentru realizarea de servicii sociale de îngrijire la domiciliu.
Beneficiari
De serviciile medicale oferite de Ambulanţa Socială beneficiază numai cetăţenii care domiciliază în Sectorul 1 şi care se află în una din următoarele situaţii:
- persoane care au vârsta legală de pensionare conform Legii nr. 19/2000;
- persoane cu handicap;
- persoane instituţionalizate în cadrul centrelor rezidenţiale existente la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1;
- copii cu vârsta sub 18 ani;
- tineri cu vârsta de până la 26 de ani, dacă urmează cursurile de zi ale unei instituţii de învăţământ acreditat;
- persoane aflate în șomaj;
- persoane beneficiare de venit minim garantat;
- alte cazuri aflate în evidenţa serviciilor de asistenţă socială pe bază de referire scrisă din partea DGASPC Sector 1 (persoane fără identitate aflate pe raza Sectorului 1 etc.).
Acte necesare
Cei care îndeplinesc condiţiile pentru a primi tratament medical gratuit din partea Ambulanţei Sociale trebuie să depună la sediul Complexului Multifuncţional ”Caraiman” (Str. Caraiman nr.33 A), un dosar cu următoarele acte:
- copie act identitate (B.I.; C.I.; C.N.);
- talon pensie;
- copie certificat handicap (după caz);
- recomandare medicală;
- dispoziţie de instituţionalizare pentru cei găzduiţi în centre, cămine etc.
Complexul ”Caraiman”, premieră în România
Inaugurat la sfârşitul lunii aprilie 2008, Complexul Multifuncţional „Caraiman” este primul centru medical deschis în România de o autoritate locală, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Situat într-o clădire modernă, consolidată şi reabilitată, centrul medical deschis de Primăria Sectorului 1 dispune de 16 cabinete, dotate cu instrumente de ultimă generaţie.
Primăria Sectorului 1 oferă, prin Complexul Multifuncţional “Caraiman”, o gamă largă de servicii medicale gratuite pentru bucureştenii cu venituri reduse din Sectorul 1 care au probleme de sănătate: consultaţii, tratamente şi analize medicale, servicii medicale gratuite la domiciliu pentru pensionari, servicii medicale gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin pentru adolescente şi femei etc. (M.S.)