“Birdman”a câștigat Oscarul pentru “Cel mai bun film al anului”, iar realizatorul peliculei, Alejandro González Inárritu, a fost desemnat „Cel mai bun regizor” la cea de-a 87-a ediție a acestor premii, ce a avut loc duminică, 22 februarie, la Los Angeles.
La această categorie au mai fost nominalizate producțiile “American Sniper”, “Boyhood”, “The Grand Budapest Hotel”, “The Imitation Game”, “Selma”, “The Theory of Everything” și “Whiplash”.
Iată-i și pe ceilalți câștigători:
Cea mai bună actriță în rol principal: Julianne Moore, într-un emoționant rol al unei bolnave de Alzheimer la numai 50 de ani – „Still Alice”
Alte nominalizate: Marion Cotillard (‘Two Days, One Night’), Felicity Jones (‘The Theory of Everything’), Rosamund Pike (‘Gone Girl’) și Reese Witherspoon (‘Wild’).
Cel mai bun actor în rol principal: Eddie Redmayne, care îl interpretează pe celebrul fizician Stephen Hawking. Filmul „Theory of Everything” descrie relaţia dintre Hawking şi soţia sa, Jane, ce s-au cunoscut pe când erau studenţi la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de ştiinţă începea să sufere consecinţele afecţiunii care l-a paralizat, forţându-l să trăiască într-un scaun cu rotile şi să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat, conceput special pentru el de către un prieten.
Alți nominalizați: Steve Carell (“Foxcatcher”), Bradley Cooper (‘American Sniper’), Benedict Cumberbatch (“The Imitation Game”) și Michael Keaton (“Birdman”).
Cel mai bun actor în rol secundar: J.K. Simmons (“Whiplash”)
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Patricia Arquette (“Boyhood”)
Cel mai bun scenariu adaptat: Graham Moore, pentru filmul “The Imitation Game”
Cel mai bun scenariu original: Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris și Armando Bo pentru filmul “Birdman”.
Cea mai bună coloană sonoră: “The Grand Budapest Hotel”
Cea mai bună melodie originală: “Glory” din “Selma” (Common and John Legend)
Cel mai bun lungmetraj documentar: “Citizenfour”
Cel mai bun montaj: “Whiplash”
Cea mai bună imagine: “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)”
Cea mai bună regie artistică: “The Grand Budapest Hotel”
“Big Hero 6”: “Cel mai bun film de animație”
Cel mai bun scurtmetraj animat: “Feast”
Cele mai bune efecte vizuale: “Interstellar”
Patricia Arquette, premiul pentru “Cea mai bună actriță în rol secundar”
La această categorie au mai fost nominalizate actrițele Laura Dern (‘Wild’), Keira Knightley (“The Imitation Game”), Emma Stone (“Birdman”) și Meryl Streep (“Into the Woods”).
Cel mai bun mixaj de sunet: “Whiplash”
Cel mai bun montaj de sunet: “American Sniper”
Cel mai bun scurtmetraj documentar: “Crisis Hotline: Veterans Press 1”
Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: “The Phone Call”
Cel mai bun machiaj/cea mai bună coafură: “The Grand Budapest Hotel” (Frances Cannon).
Cele mai bune costume: “The Grand Budapest Hotel” (Milena Canonero)
La această categoria au mai fost nominalizați actorii Mark Ruffalo (‘Foxcatcher’), Edward Norton (‘Birdman’), Ethan Hawke (‘Boyhood’) și Robert Duvall (‘The Judge’).
”Leviathan”, șocant pentru ilustrarea „baronilor locali” ruși – identici cu cei de pe la noi
Lungmetrajul “Leviathan” al regizorului rus Andrei Zviaghinţev, premiat cu Globul de Aur, a pierdut Oscarul pentru „Cel mai bun film străin” în fața producției poloneze „Ida”, regizată de Pawel Pawlikowski, despre masacrele de sub ocupația nazistă.
Alte nominalizări la această categorie au fost “Tangerines”, de Zaza Urushadze (Estonia), “Timbuktu”, de Abderrahmane Sissako (Mauritania) și “Wild Tales”, de Damián Szifrón (Argentina)
“Leviathan” a fost descris drept “o capodoperă” de jurnaliştii de la cotidianul britanic The Guardian şi de alte mari publicaţii ale lumii, iar recunoaşterea lui a început la Festivalul de la Cannes, în 2014, când a câştigat premiul pentru scenariu.
Regizorul Andrei Zviaghinţev şi Oleg Neghin – autorul imaginii excepționale a acestei pelicule – semnează scenariul inspirat de întâmplări reale din Rusia, șocant de asemănătoare cu faptele baronilor locali din România.
Personajul principal este un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orăşel situat în Peninsula Kola din nord-vestul Rusiei, care îl înfruntă cu toate puterile pe primarul ce pusese ochii pe terenul său, Roman Madianov (care, printre altele, își clama calitățile de bun ortodox – și avea în birou, în miniatură, un bust al lui Isus!). Monstrul biblic este înfățișat în întreaga sa grozăvie.
“Leviathan” a stârnit admiraţie printre critici şi controverse în Rusia, unde a fost perceput de unii oficiali ai regimului lui Vladimir Putin drept un film “anti-rusesc”. În cinematografele ruseşti nu a rulat în forma originală, din cauza legii care interzice înjurăturile în spaţiul public. Totodată, ministrul Culturii din această ţară, Vladimir Medinsky, a propus conceperea unor reguli care să împiedice proiecţia filmelor ce “defăimează cultura naţională”.
Biserica Ortodoxă Rusă a reacţionat şi ea, prin purtătorul ei de cuvânt, citat de AFP.
Andrei Zviaghinţev (50 ani) este unul dintre cei mai apreciaţi regizori contemporani ruşi. În 2003 a câştigat Leul de Aur la Veneţia, cu filmul “Întoarcerea/The Return”. Au urmat “Exilul/ The Banishment”, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, şi “Elena”, distins cu premiul juriului Un Certain Regard în 2011.
Filmul a avut premiera în România la festivalul „Les Films de Cannes à Bucarest”, în octombrie 2014. Va fi proiectat din 13 martie a.c. la Grand Cinema Digiplex Băneasa, Elvira Popescu, Cinema Studio, Union, Muzeul Ţăranului Român, Movieplex Bucureşti, Hollywood Multiplex, Cinema Victoria din Cluj, Cityplex Constanţa şi Cityplex Braşov. (M.S.)